Алкохолът и цигарите - причина за половината случаи на рак в света

Тютюнопушенето е основният елемент, който благоприятства болестта
124
Алкохолът и цигарите - причина за половината случаи на рак в света
Снимка: БГНЕС

Близо половината от онкологичните заболявания в света могат да се припишат на дадени рискови фактори, сред които на първо място е тютюнопушенето и алкохолът. Това е изводът в пространно научно изследване, публикувано днес, предаде Франс прес.

"Според нашия анализ 44,4 процента от смъртните случаи от рак в света могат да се припишат на рисков фактор, който беше измерен", се казва в изследването, публикувано в научното издание "Лансет". Той е осъществено в рамките на програма, наречена "Глобално бреме на болестта", финансирана от фондацията на Бил Гейтс. В програмата участват хиляди учени и изследователи от по-голямата част от страните в света.

Изследването позволява следователно да се разберат по-детайлно рисковите фактори според регионите на света, въпреки че като цяло изводите му потвърждават онова, което е известно - тютюнопушенето е основният елемент, който благоприятства рака (33,9 процента), следван от алкохола (7,4 процента).

Въпреки това половината от онкологичните заболявания не могат да бъдат приписани на един даден рисков фактор, което показва, че превенцията не е достатъчна.

Според авторите на изследването превенцията трябва да се придружава и от достатъчно ранна диагноза и от ефикасни лечения.

В независим коментар, също публикуван в "Лансет", двама епидемиолози подкрепят тези изводи, но смятат, че изследването подчертава важността на превенцията. Според Диана Сафрати и Джейсън Гърни не бива да се смята за чиста монета точността на представените оценки, предвид това че събирането на данни е свързано с много пропуски и недостиг в някои страни./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още по темата: алкохолракцигари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
15
 
! Отговори
Долу горе преди 1 година
Алкохолът и цигарите - причина за половината случаи на рак в света. А другата половина от случаите на рак са заради липса на алкохол и цигари. Хаха.Никой не може да докаже нищо. Има хора които цял живот пият и пушат и пак живеят по 80-90 години. Има други които си заминават на 50. А има и такива които не пипат нищо и пак заминават рано. Напоследък доста хора пострадаха и от така модерното "здравословно" хранене. Водят се по акъла на разни хитреци да ядат само определени храни. После болни
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе то и въздуха, който дишаме, и храните в супермаркета....въобще накъдето и да се обърнеш, все причини.
19
2
 
8
 
! Отговори
necromant преди 1 година
не забравяйте за сговор между промишлеността производителите на храните,правителствата, бигфармата, те не искат здрави, жизнени, енергични хора, храните също водят до болести..
18
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баси до 90-та година всички пушеха, цигарите бяха евтини, алкохол се лееше много повече от сега и раковите заболявания бяха рядкост. Откакто всички започнаха да живеят в стрес, да ядат *** и да пият енергийни напитки всеки 5ти починал е от някакъв вид тумор. Преди всички умираха от старост, инфаркт или нещо от тоя сорт, сега всички *** от рак и най-удобния враг са цигарите, за да не вземе човек да погледне какво причиняват Е-тата в храните, стабилизаторите, консервантите и вс. др. лajна !
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До: номер 10 От обработените храни избягвай ***.Например опушени ядки.Доказано е че имат връзка с рака.Нямат връзка с цигатите обаче - освен глагола "пуша".
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българинът уж беден, а пуши най-много цигари в ЕС.
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тогава защо майка ми почина от рак въпреки че нито пиеше нито пушеше? Даже се караше на баща ми че пуши много, почти по една кутия на ден! И той почина, но от инсулт и с диабет и невропатия като придружаващи заболявания (както е модерно да се казва сега в пандемията от КОВИД-19).Цигарите много по-вероятно причиняват инсулти или инфаркти отколкото рак.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И за взривовете в Крим
13
3
 
5
 
! Отговори
Добре де, преди 1 година
.. еbаси, не за първи път се повдига въпроса за цигарките.. И аз като пушач, що годе съм наясно с вредите, ама как е успяло това гоvно да влезе така в животите ни? Вредно, гадно, убиващо очевидно.. Типично за нас ще го обичаме, мразим, ненавиждаме ама и защитаваме. Нима Гейтс ще ни е пак виновен? Недоосъзнати същества сме, далеч не-перфектни, просто деструктивното ни е в кръвта.. та така, ако стане нещо, ще си намерим кой да е виновен! Само не и ние самите.
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Не съм видял селски пияница да е пукнал преди 80г." Селските пияници са много корави същества. Градските не издържат толкова, защото живеят в нездравословна среда.
11
1
 
13
 
! Отговори
az преди 1 година
Майка ми не пушеше (никога не е) и не пиеше и си отиде от рак преди да достигне пенсионна възраст....
10
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога най-сетне ще си признаят, че гнусните храни с които се тъпчем с рафинирани транс мазнини, соя и ГМО са причинител на 90% от заболяванията. Откакто ядем кофти храна броя на хората с алергии в страната е нараснал от 4% от населението на 30% от населението. НО вие си говорите за алкохола и цигарите, все едно до 90та година никой не пиеше и не пушеше? Бабите и дядовците ни живяха до 90, ние ще сме късметлии ако стигнем 70!
9
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде сега пък алкохола ви е виновен. Не съм видял селски пияница да е пукнал преди 80г. Рака и всичко останало идва от прецакана имунна система от стрес и *** с които ни хранят. Ако си живуркаш спокойно на село, изкарваш си храната сам и нямаш стрес в живота живееш до 85-90г и единствените ти проблеми са с кръста. Ако живееш в град с мръсен въздух, работиш стресова работа в миризлив офис на климатици, ядеш полуфабрикати и ставаш сутрин по часовник за да се блъскаш в задръствания мреш на 72
8
3
 
6
 
! Отговори
Мечо пух преди 1 година
Добре, че не пия и не пуша.
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости,ама глупости
6
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еее доживях да науча че алкохолът предизвиквал рак. Бре бре. При това повече от отровите в храните. Бре брее
5
4
 
37
 
! Отговори
Доктора преди 1 година
Добре, че не се изкарват резултати от изследвания на храните, че тогава ще се окаже как алкохола и цигарите са ни най-малкия проблем. Някой има ли си и най-малката представа какво ни се продава в хранителните магазини ? Толкова химия има в един хранителен магазин, че Полимери може да работи един месец без да внася суровини.
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алкохолът винаги върви с мезета. Със същата вероятност може те да са рисковият фактор.
3
11
 
6
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
единствната полза от цигарите е че унищожават пушачите
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бързо да се ваксинирате против алкохол и цигари