След 40 години учени проверяват, дали НЛО е отговорило на съобщение, изстреляно в космоса

Съобщението съдържа 13 грубо нарисувани изображения
Обновена: 23 авг 2023 21:19 | 23 авг 2023 21:07, Нели Христова
26
След 40 години учени проверяват, дали НЛО е отговорило на съобщение, изстреляно в космоса
Снимка: Pixabay/MasterTux

Преди четиридесет години, след няколко питиета, двама астрономи от Токийския университет съставиха приятелско съобщение, предназначено за всякакви форми на извънземен живот, дебнещи в близост до ярка звезда на име Алтаир в съзвездието Орла, на около 16,7 светлинни години от Земята.

А сега екип от друг японски университет проверява дали някой е отговорил. Екипът, ръководен от Шиня Нарусава от университета в Хиого, ще разположи огромна антена в планините на префектура Нагано в Япония, за да сканира за всякакви отговори.

"Алтаир може да има планета, чиято среда може да поддържа живот", каза Нарусава пред японския вестник Asahi Shimbun. "От 90-те години на миналия век са открити голям брой екзопланети."

Датата за тази операция, 22 август, беше избрана да съвпадне с японски фестивал, честващ две божества, представени от Алтаир и звезда на име Вега. Оригиналното съобщение е изпратено в деня на фестивала през 1983 г. и всеки, който го е получил, досега е имал време да напише отговор.

Оригиналното съобщение съдържа 13 грубо нарисувани изображения, предназначени да покажат еволюцията на живота на Земята, включително човешко семейство, някой, който маха на зрителя приятелски с пет тънки пръста, и японската дума, иричана по време на тост. Под японските йероглифи имаше английската дума "тост".

Съобщението е изпратено от Масаки Моримото и Хисаши Хирабаяши, пионери на космическата радиоастрономия и защитници на търсенето на извънземен разум. Моримото почина през 2010 г. на 78-годишна възраст. Хирабаяши, който се пенсионира през 2007 г. от Института за космически и астронавтически науки JAXA, изрази съмнения дали съобщението изобщо е било получено.

Това е само едно от многото приятелски писма, които човечеството е изпратило в космоса, заедно с радио и телевизионни предавания, които също биха могли да бъдат получени в далечни слънчеви системи, когато изтекат във Вселената.

"Нашите ранни телевизионни предавания досега са надхвърлили около 10 000 звезди", каза Дан Вертимър, радиоастроном от Калифорнийския университет в Бъркли, пред New Scientist миналата година, добавяйки: „Близките звезди са видели "Семейство Симпсън". Досега никой не се е свързал, за да предложи обратна връзка или да публикува рецензия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: ЯпонияНЛОизвънземни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това са пълни гупости с измислинити Нло никога не е имало случай да се наблюдава продукцията на НАСА лъжите та Краварите
15
0
 
3
 
! Отговори
САТАНА преди 7 месеца
Да бяхте сложили саке и суши...
14
2
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov DOUSER преди 7 месеца
В момента има огромен обем информация постъпваща на границите рна Земанта бисоферна охрана шазещани от слънцето..Комуникират външни военни и транспорнти кораби далеч от охраната на САтурн.Засичат се комуникации между два кораба тип НИБИРУ/NIBIRUNIBIRU навлиза в СЛънчевата хелиосфера далеч от облака на ОРТ. Има комуникации в защитната обвивка на Сатурн между два кораба на НИБИРУ и древни станции вкл на Земята вкл до Старосел Хисаря.
13
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Извънземните вече взривиха руската ракета, която щеше да каца на Луната. Следващата им цел е Кремъл. Путин ще бъде арестуван от малки зелени човечета.
12
0
 
3
 
! Отговори
Психолог преди 7 месеца
15 коментар интересно ме само ти се оплакваш от подобни кофти тръпки а дали пък не са извънземни а някой друг?!
11
6
 
5
 
! Отговори
НадаренияЕбачч преди 7 месеца
Надя ако ставаш за е бане дай да ти напомпам жабока като футболна топка Докъто мъжа ти русофила е на митинг на ИZраждане мухахаха
10
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Те отдавна отговориха и отдавна са тука. Комуникират с нас, шибббат ни отзад докато спим и така от милиони години насам.
9
3
 
4
 
! Отговори
НАСА преди 7 месеца
Знаете ли защо извънземните не идват у Заддунайкята?Защото търсят да комуникират само с цивилизовани хора.
8
3
 
1
 
! Отговори
Териториален преди 7 месеца
Когато аз ти пращах съобщения ти къде беше.... Или защо извънземните си имат по важна работа от нашите глупости. Чудно ми как ще носите товара когато разберете ,че те са там и са много....и как ще опазим планетата си която странно защо става по топла....
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Заглавието ми докара аневризъм
6
2
 
6
 
! Отговори
До Надя преди 8 месеца
Надя,покажи му нещо френско като изпълнение! И пълна програма ...
5
2
 
5
 
! Отговори
До надя преди 8 месеца
Е защо си се омъжила за ром(турчин)
4
8
 
4
 
! Отговори
Надя преди 8 месеца
Със моя съпруг се запознахме по интернет но чак когато се оженихме разбрах че е много беден!Чувам че се хвали пред приятели със моето наследство ,но това не е най-лошото.От доста време спря да се къпе, често ходи мръсен в неугледен вид, зъбите му са изчурели и постоянно мирише на пот и вкиснало.Когато му направя забележка започва да философства че не му се харчат пари за дрехи и зъболекар.Вече не знам какво да правя!
3
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нещо започват да ни подготвят за НЛО, явно идеята е след ковид да ни хвърлят в тази посока. Досадни са.
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Началото на статията "след няколко питиета" напълно обяснява нещата! И ние с аверите на селската пейка, след няколко питиета, почваме да си говорим за подобни неща - вече войната стана скучна, та и ние си говорим за НЛО, призраци, вещици, Лора Палмър (и в нашата гора имало такъв зъл дух като оня Боб) и пр... Разбира се, когато съм трезвен съм абсолютно наясно че това са глупости, но на няколко питиета кой ти мисли за това...
1
12
 
7
 
! Отговори
До 1 преди 8 месеца
Хубаво е че няма да оставиш поколение...