По-различни ли са мозъцине на затлъстелите хора?

При тях се наблюдават трудности с контрола върху желанието за храна
27 авг 2023 21:15, Нели Христова
20
По-различни ли са мозъцине на затлъстелите хора?
Снимка: Pixabay/TheDigitalArtist

Учени от университета „Бикока“ в Милано откриха особености във връзките в определена област от мозъка при хора със затлъстяване. Резултатите са публикувани в списанието Obesity. В работата специалистите са изследвали вентралната област на мозъка (POV) - структура, участваща в мотивацията и оценката на възнаграждението. В експеримента участвали 23 възрастни с нормално тегло и също толкова хора с наднормено тегло.

Оказа се, че при лицата с висок индекс на телесна маса (ИТМ) се регистрира повишено взаимодействие на вентралната област с частта от зрителния кортекс, отговорна за визуалната обработка на зрителните изображения. В същото време при такива участници намалява връзката с долната фронтална мозъчна гънка, която регулира когнитивния контрол. Поради дисбаланса в отношенията при хората със затлъстяване влечението към храната се увеличава, и по-специално - към висококалорични продукти. В същото време при тях се наблюдават трудности с контрола върху желанието за храна.

По-рано през август международен екип от изследователи от Мексико и САЩ стигна до заключението, че пеканите (американските орехи) предотвратяват затлъстяването и редица свързани здравословни проблеми, включително мастно чернодробно заболяване и диабет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Мен преди 7 месеца
Има болни хора които колкото и да се борят не може да се справят с кг ,но тези които от лакомия не спират да се тъпчат не ги разбирам въпреки ,че и това е вид болест ...
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Поради дисбаланса в отношенията при хората със затлъстяване влечението към храната се увеличава, и по-специално - към висококалорични продукти. В същото време при тях се наблюдават трудности с контрола върху желанието за храна." - ТОВА Е ТАКА НАРЕЧЕНАТА ЛАКОМИЯ БЕ! Отдавна е открито! Лакоми и безконтролни - дебелеят и тлъстеят! Голямо откритие пак!
12
2
 
7
 
! Отговори
козяшка медия преди 7 месеца
Реклама на американските орехи.
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вчера изядох един агнешки мозък и заприличах на агне. Гледам един излиза от парламента с глава на пантера! Питам го от де мога да си купя мозък на пантера, за да заприличам и аз като него, а той ми отговаря: Внимавай, понеже в парламента ще гласуваме закон за ядене на мозъци! Управляващата партия ще има право да яде лъвски мозъци. Останалите от пантери, кметовете тигрови мозъци, бизнесмените от лисици и вълци, а останалата ***, ще има право да яде само *** о кокоши мозъци!
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 9 Повече калории при много малко хранителни вещества и липса на основни аминокиселини(протеини) вдигат чуството за глад. Докато инсулинът работи нормално, не трупаш тегло и минава. След определен етап инсулинът спира да работи, макар да произвеждаш повече(диабет 2, инсулинова резистентност). Организмът ти е постоянно гладен, защото не е заситен(калориите не значат нахранване, ако са само от *** и захари). Не е само до мързел. Основното е лошата храна и многото захари/въглехидрати.
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 9 Абе, странно преди навлизането на преработената храна и хранителната пирамида от 70те, която промотира ядене на въглехидрати(захар, хляб, ориз, зеленчуци и т.н.) почти е нямало затлъстели хора. Проблемите сега идват от лошата храна в магазините, пониженото ядене на месо. Преработената храна съдържа много захари, лоши растителни мазнини и т.н. и е правена с идея да те кара повече да ядеш. Организмът преборва до определен етап и след това заради въглехидратите почва да трупа мазнини.
8
0
 
1
 
! Отговори
Мозък с маскарпоне преди 7 месеца
Според канибалите, не са.
7
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ама разбирасе, че са жертви. В 21ви век няма как някой да носи отговорност за слабохарактерност или лакомия. Естествено, че е природна даденост или заболяване. Ако това извинение не мине, винаги може пък да се каже че "няма такова нещо като свободна воля - всички сме продукти на средата си". Това е последната защитна линия на престъпниците и л****е ж**и.
6
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В червата на човека живеят около 200 най - различни П А Р А З И Т А. Колкото повече подхранваш *** Т Е в дебелото си черво, толкова си по-дебел и именно те подтикват желанието за повече ядене. Докторите не ги премахват, а ги поддържат да живеят и само премахват симптомите. Премахването на *** Т Е става като си направиш "Алкохолен Извлек от Шлюпки на Орех" + "Билката ПЕЛИН" +"Семена от КАРАМФИЛ"!
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Иван Сериозно, братко, стегни се. 176см и 100кг ми дойдоха множко. 143кг е далеч от приятно закръглен и черният ти дроб, сърцето и т.н. са в трагично състояние или отиват натам спрямо възрастта. Мини на кето или 100% месо(карнивор), защото със сигурност вече организмът ти просто трупа всеки въглехидрат като мазнина. Даже без упражнения и без гладуване ще видиш резултат, ако не си с тежък диабет вече.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
не са дефинирали "нормално тегло" 😁
3
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Затлъстелите хора имат най-често инсулинова резистентност, зависимост(като наркотична) към захар и проблеми с метаболизма, които ги карат да изпитват глад. 4 седмици диета само животинска храна(месо, яйца, морски и риба, масло) без никакво намаляне на храната. 5кг надолу и вече с отвикването от захарта и въглехидратите- никакъв глад и да пропусна ядене. Рафинирани мазнини, захари и въглехидрати и липса на протеин са водещи за затлъстяването и търсенето на повече храна и много болести.
2
19
 
15
 
! Отговори
Иван преди 7 месеца
По-умни сме. Аз съм мъж на 47 години, среден на ръст (164 см), не съм много затлъстял, а приятно закръглен, 143 кг, ерген.
1
2
 
9
 
! Отговори
Д-р Лектър преди 7 месеца
Пръскат повече в тигана.