Франсис Фукуяма: Путинизмът няма да надживее Путин

Такива уж могъщи държави всъщност са крехки
22 сеп 2023 21:30, Стела Стоянова
213
Франсис Фукуяма: Путинизмът няма да надживее Путин
Снимка БГНЕС, архив

"Путинизмът няма да надживее Путин", казва известният американски философ и политикономист с либерални възгледи Франсис Фукуяма в интервю пред украинския тв водещ Дмитрий Гордон.

Фукуяма е професор в Станфорд, стана прочут с труда си "Краят на историята и последният човек" (1992 г.).

На въпрос вижда ли се краят на историята на Путин, Фукуяма отговаря:  "Опасно е да се разсъждава за каквито и да е краткосрочни събития в Русия. Не бива да се разчита на краха на Путин в близко време, но смятам, че системата му на управление е слаба. Той взриви властта си и затова не смятам, че путинизмът ще оцелее и няма да надживее смъртта на самия Путин", цитира "Сега".

"Може ли Русия да се разпадне за ден, както изненадващо за Запада се случи едно време със Съветския съюз ", пита Гордон.  "Такива уж могъщи държави са всъщност много крехки. Русия има много слаби места и счупването може да стане, когато центърът отслабне. Руските региони ще започнат да се движат в различни посоки и ще има голямо вътрешно напрежение. Китай и Русия не са истински приятели. Китайците претендират за част от руската територия. И рухването може да стане във всеки момент в бъдещето, когато руската власт се дискредитира достатъчно. Този процес е започнал вече", отговаря Фукуяма.

"Не съм футуролог, за да кажа как и кога ще свърши войната между Русия и Украйна. Смятам, че украинската армия ще пробие руската отбрана в южната част на Украйна. Това ще стане скоро. Когато това се случи, когато Крим бъде освободен или обкръжен, което ще направи по-нататъшното руско присъствие нежизнеспособно, тогава ще се отвори пътят към политическо регулиране на конфликта".

Прогнозата на Фукуяма за бъдещето на човечеството, е, "че стигнахме исторически прогрес с всички онези институти, които създадохме за бърза реакция на конфликти. Така възниква след Втората световна война и Европейският съюз, който промени ситуацията в Европа към по-добро. Днес е невъзможно да си представим война между Франция и Германия. Мисля, че с времето се учим. Процесът никога не върви в права линия. Има възходи и падения. Формулата на щастието на отделно взетия човек и човечеството като цяло  е в това да се уважава човешкото достойнство. Има няколко равнища – правителствата трябва да уважават човека от гледна точка на защитата на неговите права, обществото трябва да уважава човека и да се отнася към него като към равен. Когато това е факт, се създава основата за самоуважението и това дава възможност на хората да постигат нещо в света. Това е фундаментът за благополучен живот".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Глупости.. Поне 50 милиардера има около него... Края на войната няма да я доживеем...
77
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоя жълт мухъл бил станал прочут 92 ра?! Сигурен съм, че никой от пишещите във форума не е чувал за него. Така, че е прочут само в неговото село.
76
3
 
7
 
! Отговори
Какво е путинизъм? преди 7 месеца
Много просто: Продължение на голямата лъжа за развито социалистическо общество и комунизъм чрез диктатура и чисто фашистки методи.
75
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кукуяма е пропаднал профессор с несъстоятелни теории за края на историята, кого интересуват глупостите му
74
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
франсис Фукояма - изпушил капиталист, мечтаещ Русия да отстъпи на Япония така нар. "Северни територии". Но уви , напразно!
73
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какво изобщо означава "путинизъм"?
72
4
 
3
 
! Отговори
Тоя Факуяма не го преди 7 месеца
Не го знам. Но пък знам професор Джефри Сакс. А вие?
71
7
 
7
 
! Отговори
Кукуяма е преди 7 месеца
в една яма в която нищо няма!Глупава констатация от глупав човек, повече няма какво да кажа.
70
14
 
10
 
! Отговори
7654 преди 7 месеца
Ще ми се да е прав, но едва ли. Фукуяма просто не е живял зад завесата и няма представа калко тежко е емоционалното робство в Русия. България е свободна вече 30 години и робското мислене още вирее , а Русия не е била свободна никога.
69
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ПУТИН ЩЕ НАДЖИВЕЕ КРАЛЯ
68
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоя е като Ювал Харари, силно надценен.
67
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Успех на Русия в СВО! Нека русите знаят, че българският народ твърдо ги подкрепя въпреки всекидневната антируска пропаганда и съставеното в американското посолство правителство!
66
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Късия е много зле
65
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Евроатлантиците откраднаха за има няма 30 години всичко построено от русофилите за 45 години, това не е за хвалба, други бивши членове на СИВ и Варшавския договор надградиха.
64
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Украйна освен, че загуби територия колкото една България, сега е едно село на седмица напред три назад.
63
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тя България се разпадна нищо не остана от нея всичко е на чужди държави чужда мафия те за Русия тръгнали да пишат долни нацисти
62
1
 
2
 
! Отговори
До 56 анонимеН преди 7 месеца
Едуард Бърнейз казва:,,Ако разберем механизмите на груповия ум,вече е възможно да контролираме и разпределяме масите според нашата воля,без те да знаят." Това е един перфектен инструмент за контрол,защото независимите и свободните често могат да променят курса,а това е възможност за нарушаването,разбиването и изтриването на установените порядки и норми.Това случва ли се днес ,според вас?
61
6
 
7
 
! Отговори
Стоян Стелий : преди 7 месеца
НЕкЪв половонеопределен азиатски неолибера3т-примити8 яде жълт0кафява $мес пред укр0-наци$$тки джурнаГлист... Но тъй като е много евроатлантическо и демократично, днесчето ни копи-пейства тази ши33оFренична античовешка пропаганда за радост на видния ППЛГДБТИ+ планктон.У лево .!.
60
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Но бг путинистите ще го надживеят. Глупостта е вечна.
59
1
 
5
 
! Отговори
Хе хе преди 7 месеца
До Ееееех Какво става с края на историята ,а ?