Фитопланктонът усилено цъфти в Черно море
Фитопланктонът усилено цъфти в Черно море
На снимка на NASA правена от спътник се вижда много ясно как фитопланктонът усилено цъфти в източната част на Черно море.
Фитопланктонът е много малък за да се види със свободно око, но по оцветяването на морската вода лесно може да се забележи от високо. Той представлява много важна част от хранителната верига в моретата и океаните и е отговорен за близо 50% от фотосинтезата на земята. Снимка: Стефан (От NASA) | 28 май 2013 10:01
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
21
9617
13
2
Напиши коментар Коментари
10
1
 
9
 
! Отговори
biolog преди 10 години
Ne ne e dobre prekalenoto mu razvitie, oznachava che rekite sa donesli prekaleno mnogo nitrat i fosfor koito puk idva ot prekalenoto torene primerno, produktite za chistene sadarjat fosfat i tn. Ne e hubavo tova za okolnata sreda, dori da ima i dobri strani, ekologichnoto ravnovesie e razrusheno ot horata. Potarsete v internet informazia, ne moga da obiasnia vsichko v kometar.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как няма да цъфти? Дон, Днепър и Дунав са "най-чистите" реки.
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цъфтежа на водораслите не е ли сериозен екологичен проблем?
7
0
 
8
 
! Отговори
отново българин преди 10 години
Прекомерното цъфтене на фитопланктон се дължи главно на замърсяването на морската вода. Води до намаляване достъпа и количеството на кислород във водата, а от там до загиване на микро, мезо и макро организми. Що се отнася до коментарите под статията, бих казал с огромно съжаление, че те свидетелстват за катастрофалната неграмотност на "материала", заместена от първобитна агресивност. Не съм бил в Австралия, за съжаление, но мога да кажа че Ню Йорк е много добър за живеене мегаполис!
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Казват, че тропическите гори са белият дроб на планетата, но всъщност фитопланктонът е много по важен от тропическите гори! Да не забравяме, че 2/3 от повърхостта на земята е морета и океани!
5
0
 
11
 
! Отговори
ny преди 10 години
кво лошо има в снега ? аз обичам четири сезона!, Сидни е СЕЛО сравнен с Н.Ю. и това е факт!. А да не говорим че в България живеят умни и интелигентни хора които със сигурност живеят много по добре от теб в тва уникално скучно място-Австралия
4
9
 
1
 
! Отговори
От Австралия(Сидни) преди 10 години
...(продължение)абе въобще качеството на живот е на върха. Здравословния живот е на макс. Можеш сам да видиш класациите всяка година сме на чело.Не знам кой те излъга да се навреш в тоя маймунарник НюЙорк, от много години дори в топ 10 на класацийте не може да влезе. Виж класации за най добър град или най добро място за живеене. Обхваща инфраструктура, замърсяване, доходи, качество на живота. Доходите са същите като в НюЙорк само дето живота е качествен и здравословенАйде отивай да ринеш сняг
3
24
 
1
 
! Отговори
info. преди 10 години
Не разбрах само от кога л*йната станаха цъфтящ фотопланктон?!?Не знам авторите на тази статия дали им е ясно че,всики отходни води от хотелите на нашето черноморие се вливат в морето.Тази снимка показва точно това,поне според мен.
2
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Източната част на Черно море е истинска приказка. Бил съм в Гудаута /Абхазия/ и на наколко други места. На плажа е 40 градуса, а гледаш съвсем на близо снеговете на Кавказ. Не се топят и в най-горещото лято, падат само като лавини. Покрай морето - палми, портокали, мандарини, а горе вечни снегове.На всичкото отгоре и морето е чисто, че и фитопланктонът и цъфтял :).
1
3
 
41
 
! Отговори
snegorin4o преди 10 години
До колкото разбирам това е добре за живота в морето и извън него, нали така? Т.е. една добра новина от екологична гледна точка. Запознатите да обяснят така ли е или не! Всички ние невежите благодарим предварително за просветлението :)