Днес на София филм фест. Всеки ден - акценти и програма

Полезна информация какво ще има днес - 13 март, в програмата на всички кина, които излъчват филмите на София филм фест. Вижте тук!
13 мар 2008 14:19,
 	Днес на София филм фест. Всеки ден - акценти и програма
Лого: СФФ

 

На 13 март в Кино Люмиер от 18:30 часа можете да видите премиерата на филма „Хиндемит” на режисьора Андрей Слабаков.

Две семейства, които много си приличат, заживяват в новостроящ се квартал. В началото двете двойки се харесват, но постепенно тяхната симпатия се превръща в омраза. Една от причините е желанието им да бъдат различни. Но колкото повече се стараят да се различават, толкова повече те стават еднакви не само психологически, но и физически. Омразата им прераства в ненавист и те правят опит да се унищожат взаимно.

От 21:00 часа зрителите на фестивала ще могат да гледат „Посещението на оркестъра” представен от режисьора Еран Колорин, актьора Сасон Габай и композитора Хабиб Шахадет.

Малък египетски полицейски оркестър пристига в Израел, за да свири на церемонията по откриването на Арабски културен център. За зла беда никой не посреща музикантите на летището. Опитите им да се оправят сами ги завеждат в изолирано, почти забравено израелско градче, някъде сред пустинята. Разказана с обезоръжаващ хумор, това е историята за оркестъра, който всички са забравили.

Дом на киното

От 16:00 часа гледайте „Ирина Палм” на режисьора Сам Гарбарски.

Животът на Маги в сиво лондонско предградие е напълно застинал, докато един ден не й се налага да намери пари – много пари, и то веднага. Внукът й страда от заболяване на сърцето, което може да се излекува само в Австралия. Затова Маги трябва да си намери работа. Тя попада случайно в долнопробен секс клуб в Сохо. Отчаянието й я кара да преодолее срама си и скоро се прочува като жената, правеща най-добрите чекии в града, под екзотичното име Ирина Палм.

От 18:00 часа гледайте „Донован Слакс” на режисьора Кивмарс Боулинг.

Донован Слакс е свръхчувствителен и плах. Настанен в болницата Морска баня през 20-те години, той живее с вечен страх от злополука, от промяна, от живота. Увлечен по красивата Дилайла, той се оставя да бъде убеден да поведе преговорите между местните рибари и правителството, с което са във война. Страхът на Донован да поема риск обаче надделява. Нещата се развиват от зле по-зле и полицията с насилие разрушава рибарското селище. Усещайки, че губи Дилайла, Донован се изправя срещу своите страхове и повежда рибарите на бунт срещу правителството.

След прожекцията ще бъде показан късометражният филм „Въздушният ас” на режисьора Свилен Димитров, част от конкурсната програма за наградата на Jameson.

От 21:00 часа гледайте филма „Авантюрата Хамлет” на режисьора Грег Роуч.

На 2700 метра надморска височина,
в свещените дебри на Рила планина,
сред адски жеги, дъждове и мъгли,
без електричество, без вода, без пари,
след убийствена всекидневна конна езда,
само пред Бог и Вселената
70 души международен екип
играят най-великата Шекспирова трагедия –
ХАМЛЕТ!

След прожекцията ще бъде показан късометражният филм „Трети етаж” на режисьорката Екатерина Денева, част от конкурсната програма за наградата на Jameson.

 

От 23:00 часа гледайте “Няма ме” на режисьора Тод Хейнс.

В своето поетично есе за Боб Дилън Тод Хейнс предлага медитация над филмовата култура на 60-те години и нейното дълбоко влияние върху политико-културната реалност, в чийто контекст Дилън става легенда. Филмът представя шест напълно различни въплъщения на Дилън, представени от Кейт Бланшет, Крисчън Бейл, Ричард Гиър, Бен Уишоу, Маркъс Карл Франклин и Хийт Леджър. Галапрожекции и предпремиери.

кино Одеон

В 18:30 часа гледайте филма „Гърбавица” на режисьорката Ясмила Збанич.

Гърбавица, концлагер по време на войната от 90-те, сега е обикновен квартал в Сараево. Но обитателите му още носят травмите на миналото. Историята на Есма, която отглежда своята 12-годишна дъщеря Сара като самотна майка, разкрива ежедневната битка, която оцелелите след войната в бивша Югославия водят с болката, наследена от миналото.

В 20:30 часа можете да гледате „4 месеца, 3 седмици и 2 дни” представен лично от режисьора Кристиан Мунджиу.

Румъния, последните дни на комунизма. Отилия и Габита са студентки. Двете делят стая в апартамент в Букурещ. Габита е бременна. Момичетата си уреждат среща с г-н Бебе в евтин хотел. Той ще извърши нелегалния аборт на Габита. Но г-н Бебе отказва пари и настоява да му се плати в натура.

Евро синема

От 14:30 часа гледайте филма „Военен кореспондент” на режисьора Костадин Бонев.

1917. Европа е обхваната от пламъците на Световната война. Към Добруджанския фронт пътува български офицер, кореспондент на вестник Военни известия – Йордан Йовков. Той трябва да изпълни необичайна задача – да занесе годежен пръстен на свой приятел, оженил се за момиче някъде зад фронтовата линия.

От 16:15 часа гледайте „Развод по албански” на режисьорката Адела Пеева.

Това е история за любов и раздяла. Филм за насилствено разделените семейства от тоталитарния режим на Енвер Ходжа – най-дълго управлявалия диктатор в Европа през XX век. Това се случва в сюрреалистичния свят на Албания от 60-те години.

От 18:00 часа гледайте „Мао Дзе Дун” представен лично от режисьора Бесник Биша.

През 70-те години в малък албански град образованото население съжителства със странна циганска общност. Раждането на деветия син в многолюдно семейство – малкия Мао Дзе Дун – донася радост не само на родителите, но и на цялата ромска общност и нарушава строгия комунистически ред от онова време.

От 20:00 часа гледайте „Естрелита” представен лично от режисьора Даниел Хочевар. След смъртта на съпруга си, известен цигулар, Дора Фабиани подарява неговата цигулка на Амир – талант- ливия син на бедно босненско семейство. Но тогава внезапно собственият й син предявява претенции към ценния инструмент.

Френски институт

От 19:00 часа ще бъде прожектиран „Магии” представен от режисьора Анджей Якимовски.

Стефек живее с майка си и сестра си в малко полско градче. Баща му е изчезнал преди години и Стефек си спомня за него само от измачкана стара снимка, която винаги носи със себе си. Един ден Стефек решава, че мъжът, който се качва на влака всяка сутрин като него, всъщност e баща му. Ден след ден момчето седи на перона в очакване мъжът да го разпознае. Когато разбира, че надеждитему са напразни, Стефек решава да предизвика съдбата, като забърка няколко магии.

Вторият филм от програмата е документалния „Възгледите на пенсионирания нощен пазач”, който ще бъде представен лично от режисьора Андреас Хорват.

30 години след филма „ Гледната точка на нощния пазач” на режисьора Кшищов Кешловски, австрийският кинематографист Андреас Хорват отново се занимава с този човек, чиито възгледи, макар политическата ситуация да е променена, са останали същите.

Чешки център

В 19:00 часа ще бъде прожектиран „Верка” на режисьора Мирослав Янек.

Идеята на филма е била да разкаже за срещата на певицата Ида Келерова с талантливото и изпълнено с мечти и копнежи ромско момиче Верка Беркиова. Неочаквано обаче един ден Верка и семейството й изчезват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание