Мария Бакалова в "Не те харесвам" и още на София Филм Фест

Ето какво може да видим днес
16 мар 2022 16:08, Петя Славова
1
Мария Бакалова в "Не те харесвам" и още на София Филм Фест
Кадър от "Не те харесвам". Снимка: София Филм Фест

Програмата на 26-ото издание на София Филм Фест продължава с премиера на втория пълнометражен филм на режисьора Борислав Костов "Не те харесвам". Филмът може да бъде гледан от 18.00 часа в кино "Люмиер". Азад е сирийски бежанец, опитващ се да стигне до Германия. Помага му сърбинът Зарко. Минавайки през България, Азад попада в затвора, обвинен в опит за непредумишлено убийство на дете. В затвора Азад се запознава с Боса – Коко. Приятелството между тях променя съдбите им. В главните роли са Калин Пачеръзки и Любен Чаталов, а запомнящо се присъствие иматединствената българка с номинация за Оскар Мария Бакалова и журналистът Георги Ангелов.

От 20.30 часа пак в кино "Люмиер" е прожекцията на най-новият филм на украинския режисьор Олег Сенцов "Носорог" започва своя път от международния копродукционен пазар София Мийтингс през 2012 година и печели наградата за най-добър филмов проект - режисьорът е откритие на София Мийтингс. Реализиран като съвместна продукция между Украйна, Полша и Германия, „Носорог“ участва и в Works in Progress на София Мийтингс, а през есента на 2021 година бе световната му премиера в конкурсната програма „Хоризонти“ на кинофестивала във Венеция. "Носорог" е история за криминален престъпник, който търси изкупление; един разказ, който представя грозната страна на живота в постсъветска Украйна. В главната роля е младата звезда Сергей Филомонов. Неговият герой с прякор Носорог e престъпник в Украйна през 90-те години на миналия век, въвлечен в мафиотския подземен свят. Любовната му връзка с Марина (в ролята Алина Зевакова) първоначално е щастлива, но със задълбочаване на отношенията му с престъпния свят, животът му се променя радикално и безвъзвратно. Проектът "Носорог" е белязан с реалната житейска история на режисьора Олег Сенцов, който е член на Международното жури на 26-ия СФФ, но в момента е на фронта в Украйна. В самото начало на подготовка на снимките на филма през 2014 година, Сенцов е арестуван от руските служби за сигурност по обвинения в терористични действия заради позицията му за анексирането на Крим от Русия и подкрепата му на Евромайдан в Киев. Впоследствие получава присъда от 20 години затвор.

Благодарение на международната филмова общност, която повдига апел за защита и освобождаване на Сенцов, той е пуснат на свобода срещу размяна на затворници, след 5 години и половина ефективно излежаване на присъдата, гладна стачка и сериозно брожение в света на киното срещу безапелационната позиция на руското правителство по случая. След дълго физическо възстановяване, Сенцов възобновява работата си по "Носорог" и успява да го завърши. Трябваше да видим филма у нас, представен лично от неговия автор, но военните действия в Украйна промениха този план...

В Дом на киното от 20.30 часа е срещата с младата режисьорка Натали Бианкери, която   ще представи своя най-нов филм "Вълк" с участието на  Джордж Маккей и Лили-Роуз Деп. Името на Натали Бианкери е познато на българската публика – късометражните й филмиса участвали в предишни издания на София Филм Фест, а дебютният й филм "Среднощно" бе представен в международния конкурс на 24-тия СФФ през 2020 и журито ѝ присъди своята Специална награда. Вторият ѝ пълнометражен филм „Вълк“ е участвал като проект на 15-ото издание на копродукционния пазар София Мийтингс 2018, където получава Голямата награда „Дани Лърнър“ от филмовото студио „Ню Бояна“. Авторката на филма е поверила главните роли на двама млади актьори - Джордж Маккей и Лили-Роуз Деп, които си партнират по предизвикателен начин. Разказът проследява Джейкъб, който живее с вярата, че е вълк, затворен в човешко тяло. Изпратен в специална клиника, той и останалите пациенти с усещане за „животинска“ същност са подложени на екстремни форми на терапии за "лечение". Когато той среща тайнствената дива котка, приятелството им се развива в неустоимо привличане и пред него изниква сериозно предизвикателство – трябва ли да се откаже от истинската си същност в името на любовта?!…

В кино Одеон от 18.00 часа е премиерата на  новия филм на Раду Мунтеан "Интрегалде" бе в Петнайсетдневката на режисьорите в Кан 2021, а румънският режисьор лично ще го представи у нас като специален гост на СФФ.Историята проследява г рупа активисти с хуманитарна мисия, които пристигат в отдалечен район на Трансилвания, за да предложат на жителите различни стоки. Като се изключат няколко мимолетни кавги между членовете на групата, всичко изглежда върви добре за Мария и Дан. Но скоро след като се натъкват на дезориентиран местен жител и се опитват да му помогнат, нещата се объркват. "Нежно, фантастично, остроумно, проницателно, майсторски реализирано удоволствие. Завладяваща творба, със собствен непрестанен източник на напрежение и изненада. Краят добавя красота.", пише за филма "Варайъти", а Каспър Селмон от „Sight & Sound“ го характеризира като "мрачно комичен, напрегнат и човечен. Болезнено красив, с изящно комбиниране на сюжетните нишки на различни нива".

от 20.30 часа е премиерната прожекция на "Небеса", част от Балканския конкурс със специален гост авторитетният сръбски режисьор Сърджан Драгоевич, и продуцентката Биляна Първанович.

С премиерата си в Локарно 2021, най-новият филм на Драгоевич получи наградата на младежкото жури на фестивала и адмирациите на киноспециалисти и публика на фестивали в цяла Европа. Действиетов тази мрачна фентъзи-комедия се развива в три различни десетилетия – през 1993, 2001 и 2026 година, като героите ѝ се появяват в различни сюжети и при все по-странни обстоятелства. Съдбите им се преплитат, а филмът се оказва необичаен поглед към преходния период в една пост-комунистическа държава. Чудесата провокират цялата общност да възприеме света през тотално различна перспектива и в съвсем нова светлина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ли един филм, който да не е пропаганда?