С "Лебедова песен" и още истории от София Филм Фест

Ето какво може да видим днес
18 мар 2022 16:35, Петя Славова
0
С "Лебедова песен" и още истории от София Филм Фест
Кадър от "Лебедова песен". Снимка: София Филм Фест

Тази вечер програмата на София филм Фест продължава в кино "Люмиер" с "Лебедова песен" на Тод Стивънс с участието на Удо Йиер, Дженифър Кулидж и Линда Евънс.

Пат Пиценбаргър е ексцентричен бивш фризьор, който живее в Сандъски, щата Охайо. Най-добрият стилист на всички светски персони преди години, сега той е захвърлен в скучен старчески дом. След като е изгубил партньора си, къщата и скъпото за него обкръжение, Пат почти се е предал. Тогава научава, че в завещанието си наскоро починалата му бивша най-добра приятелка иска той да я гримира за последен път. Въпреки че не е забравил старите вражди, Пат бяга от старческия дом, започва да се лута из града и се изправя срещу живота, който е оставил зад гърба си.

От 20.30 часа е прожекцията на новия игрален филм на Мартин Макариев "В сърцето на машината". Филмът ще бъде представен лично от актьора Александър Сано и продуцента Александър Пенев.

Август 1978 г., завод "Кремиковци". Жега, метал, прах и мирис на машинно масло. Започва поредният
работен ден за бригада затворници с тежки присъди. За тях той ще е съдбовен. В механизма на една от машините откриват нещо, чието място не е там, а неочакван порив на милосърдие ги принуждава да се барикадират в цеха и да вземат заложници. Мъжете съзнателно рискуват живота си, защото понякога желанието да бъдеш човек е по-силно от инстинкта за самосъхранение, а мечтата за изкупление замъглява здравия разум.

В Дом на киното от 18.00 часа може да видим "Липсващият режисьор" на иранския режисьор Арванд Даштарей, който лично ще представи проекта си. Филмът е заснет в един кадър и показва участниците в млада театрална трупа по време на тайните им репетиции на "Макбет" в дома на техния режисьор в Техеран, докато той работи с тях дистанционно от Париж. Мечтата им е да представят пиесата на театралния фестивал в Единбург, но нещата се усложняват – лични конфликти ескалират и излизат наяве различни тайни планове. Напрежението се покачва, а мистериозна трагедия заплашва да спре работата им. Сложните пластове на действителността се разплитат бавно, докато филмът събира в едно минало и настояще, реалност и фикция.

От 20.30 часа Айдън Орак ще представи "Нетърпение".  Разказът е за две деца от бедно кюрдско семейство от Диарбекир, непокорни братя,които на път за училище всеки ден минават покрай луксозен имот с басейн. Те много желаят да се потопят в този басейн и с всеки изминал ден нетърпението им расте, докато не се превръща във въпрос на живот и смърт. Басейнът е ограден с висока стена, с бодлива тел и има охрана - нито един от плановете им не сработва. Двамата братя започват собствена класова война в опит да намерят отговор на въпроса, който ежедневно си задават – "Защо светът е толкова благосклонен към едни и несправедлив към други?"...

От 18.15 часа в кино "Одеон" сръбският режисьор Стефан Арсениевич ще представи пред българската публика
своя най-нов филм "Докато мога да вървя" - част от Балканския конкурс на 26-ия СФФ. Носителят на голямата награда за най-добър филм "Кристален глобус" в Карлови Вари 2021  е съвременен прочит на традиционен средновековен епос, в който африкански мигранти играят в ролите на сръбски национални герои.Творбата е посветена на изконната необходимост всеки човек да открие своето място в света, но тя е и приказка за любовта. Изпълнителят на главната роля Ибрахим Кома също получава признание в Карлови Вари – наградата за най-добър актьор. „Докато мога да вървя“  е копродукция между Сърбия, Франция, Люксембург, България и Литва. Продуцент от българска страна са "Чучков брадърс", с подкрепата на ИА "Национален филмов център". Във филма участват и българските актьори Башар Рахал и Стефан Денолюбов.

От 20.30 часа е прожекцията на "Човекът, който търси вятъра"  - част от Международния конкурс на 26-ия СФФ ще бъдат неговият режисьор Михай Софронеа и актьорът Дан Бордеяну .

В G8 от 18:30 е прожекцията на "Анадолският леопард" - част от Балканския конкус и ще бъде представен лично от неговия режисьор Емре Каиш пред българската публика. С девет приза – от фестивалите в Анкара , Антакия, "Златен портокал" в Анталия, както и с наградата "Откритие" на ФИПРЕССИ в Торонто , дебютният филм "Анадолският леопард" на Eмре Каиш (Турция-Гер мания -Полша-Дания ) влиза със сериозна заявка и в програмата на СФФ. В основата на сюжета е необичайната връзка между един самотен мениджър на най-старата зоологическа градина в Турция и неговата асистентка. Те решават да скрият смъртта на най-стария обитател на зоологическата градина – прочутия анадолски леопард, за да спрат процеса на приватизация, и като фалшифицират бягство на голямата котка, двамата задействат абсурдна поредица от събития ...

От 20.45 часа е прожекцията на "Света Еми" на младата Арасели Лемос, която участва в Балканския конкурс на 26-ия СФФ - неговата авторка ще го представи лично пред българската публика.

Дебютният филм на американската режисьорка с гръцки произход Арасели Лемос пренася зрителите в особения свят на филипинската имигрантска общност, който се намира близо до пристанището Пирея. Хората там мечтаят за по-добър живот, но реалността се оказва по-жестока и сурова от очакванията. Майката на главната героиня Еми и сестра ѝ Тереза е принудена да се върне обратно в родината си, след дълги години работа за богата гъркиня, възползвала се от нейните лечебни способности. Тялото и душата на Еми също притежават непознати и необясними сили, които ѝ позволяват да лекува. Тя е принудена да живее между два свята: филипинската общност, в която свободата и еманципацията са синоними на грях и гибел, и гръцката реалност - смущаваща амалгама от експлоатация и модерност.

Премиерата на тази съвместна продукция между Гърция, Франция и САЩ е на фестивала в Локарно, където печели специален диплом за най-добър дебют и номинация за "Златен леопард – режисьори на настоящето". „Този лъчезарен филм успява майсторски да съчетае социална драма, хорър в стил Кроненбърг, мистицизъм и модерност, предлагайки на публиката истинско вътрешно пътуване“, пишат Cineuropa.org за "Света Еми".

В Гьоте институт стартират прожекциите от специалната програма Синема Политика, чиито селекционер и модератор е Светла Търнин. Това е мрежа за разпространение на независимо документално кино
с политическа и социална тематика от цял свят. Създадена е през 2003 в Монреал и има близо сто клона в Канада и по света. Вход свободен.

В условията на засилващи се глобални протести, филмът "Скъпи бъдещи деца" разказва за новото поколение, което е в основата на тази земетръсна политическа промяна. Ще станем свидетели как Райен протестира за социална справедливост в Чили, Пепър се бори за демокрация в Хонконг, а Хилда протестира срещу опустошителните последици от изменението на климата в Уганда. Изправени пред почти невъзможни
шансове за успех и преодолявайки огромното въздействие от тяхната дейност върху личния им живот, ще попитаме тези три млади жени защо продължават да се борят.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.