С "Лебедова песен" и още истории от София Филм Фест

Ето какво може да видим днес
18 мар 2022 16:35, Петя Славова
0
С "Лебедова песен" и още истории от София Филм Фест
Кадър от "Лебедова песен". Снимка: София Филм Фест

Тази вечер програмата на София филм Фест продължава в кино "Люмиер" с "Лебедова песен" на Тод Стивънс с участието на Удо Йиер, Дженифър Кулидж и Линда Евънс.

Пат Пиценбаргър е ексцентричен бивш фризьор, който живее в Сандъски, щата Охайо. Най-добрият стилист на всички светски персони преди години, сега той е захвърлен в скучен старчески дом. След като е изгубил партньора си, къщата и скъпото за него обкръжение, Пат почти се е предал. Тогава научава, че в завещанието си наскоро починалата му бивша най-добра приятелка иска той да я гримира за последен път. Въпреки че не е забравил старите вражди, Пат бяга от старческия дом, започва да се лута из града и се изправя срещу живота, който е оставил зад гърба си.

От 20.30 часа е прожекцията на новия игрален филм на Мартин Макариев "В сърцето на машината". Филмът ще бъде представен лично от актьора Александър Сано и продуцента Александър Пенев.

Август 1978 г., завод "Кремиковци". Жега, метал, прах и мирис на машинно масло. Започва поредният
работен ден за бригада затворници с тежки присъди. За тях той ще е съдбовен. В механизма на една от машините откриват нещо, чието място не е там, а неочакван порив на милосърдие ги принуждава да се барикадират в цеха и да вземат заложници. Мъжете съзнателно рискуват живота си, защото понякога желанието да бъдеш човек е по-силно от инстинкта за самосъхранение, а мечтата за изкупление замъглява здравия разум.

В Дом на киното от 18.00 часа може да видим "Липсващият режисьор" на иранския режисьор Арванд Даштарей, който лично ще представи проекта си. Филмът е заснет в един кадър и показва участниците в млада театрална трупа по време на тайните им репетиции на "Макбет" в дома на техния режисьор в Техеран, докато той работи с тях дистанционно от Париж. Мечтата им е да представят пиесата на театралния фестивал в Единбург, но нещата се усложняват – лични конфликти ескалират и излизат наяве различни тайни планове. Напрежението се покачва, а мистериозна трагедия заплашва да спре работата им. Сложните пластове на действителността се разплитат бавно, докато филмът събира в едно минало и настояще, реалност и фикция.

От 20.30 часа Айдън Орак ще представи "Нетърпение".  Разказът е за две деца от бедно кюрдско семейство от Диарбекир, непокорни братя,които на път за училище всеки ден минават покрай луксозен имот с басейн. Те много желаят да се потопят в този басейн и с всеки изминал ден нетърпението им расте, докато не се превръща във въпрос на живот и смърт. Басейнът е ограден с висока стена, с бодлива тел и има охрана - нито един от плановете им не сработва. Двамата братя започват собствена класова война в опит да намерят отговор на въпроса, който ежедневно си задават – "Защо светът е толкова благосклонен към едни и несправедлив към други?"...

От 18.15 часа в кино "Одеон" сръбският режисьор Стефан Арсениевич ще представи пред българската публика
своя най-нов филм "Докато мога да вървя" - част от Балканския конкурс на 26-ия СФФ. Носителят на голямата награда за най-добър филм "Кристален глобус" в Карлови Вари 2021  е съвременен прочит на традиционен средновековен епос, в който африкански мигранти играят в ролите на сръбски национални герои.Творбата е посветена на изконната необходимост всеки човек да открие своето място в света, но тя е и приказка за любовта. Изпълнителят на главната роля Ибрахим Кома също получава признание в Карлови Вари – наградата за най-добър актьор. „Докато мога да вървя“  е копродукция между Сърбия, Франция, Люксембург, България и Литва. Продуцент от българска страна са "Чучков брадърс", с подкрепата на ИА "Национален филмов център". Във филма участват и българските актьори Башар Рахал и Стефан Денолюбов.

От 20.30 часа е прожекцията на "Човекът, който търси вятъра"  - част от Международния конкурс на 26-ия СФФ ще бъдат неговият режисьор Михай Софронеа и актьорът Дан Бордеяну .

В G8 от 18:30 е прожекцията на "Анадолският леопард" - част от Балканския конкус и ще бъде представен лично от неговия режисьор Емре Каиш пред българската публика. С девет приза – от фестивалите в Анкара , Антакия, "Златен портокал" в Анталия, както и с наградата "Откритие" на ФИПРЕССИ в Торонто , дебютният филм "Анадолският леопард" на Eмре Каиш (Турция-Гер мания -Полша-Дания ) влиза със сериозна заявка и в програмата на СФФ. В основата на сюжета е необичайната връзка между един самотен мениджър на най-старата зоологическа градина в Турция и неговата асистентка. Те решават да скрият смъртта на най-стария обитател на зоологическата градина – прочутия анадолски леопард, за да спрат процеса на приватизация, и като фалшифицират бягство на голямата котка, двамата задействат абсурдна поредица от събития ...

От 20.45 часа е прожекцията на "Света Еми" на младата Арасели Лемос, която участва в Балканския конкурс на 26-ия СФФ - неговата авторка ще го представи лично пред българската публика.

Дебютният филм на американската режисьорка с гръцки произход Арасели Лемос пренася зрителите в особения свят на филипинската имигрантска общност, който се намира близо до пристанището Пирея. Хората там мечтаят за по-добър живот, но реалността се оказва по-жестока и сурова от очакванията. Майката на главната героиня Еми и сестра ѝ Тереза е принудена да се върне обратно в родината си, след дълги години работа за богата гъркиня, възползвала се от нейните лечебни способности. Тялото и душата на Еми също притежават непознати и необясними сили, които ѝ позволяват да лекува. Тя е принудена да живее между два свята: филипинската общност, в която свободата и еманципацията са синоними на грях и гибел, и гръцката реалност - смущаваща амалгама от експлоатация и модерност.

Премиерата на тази съвместна продукция между Гърция, Франция и САЩ е на фестивала в Локарно, където печели специален диплом за най-добър дебют и номинация за "Златен леопард – режисьори на настоящето". „Този лъчезарен филм успява майсторски да съчетае социална драма, хорър в стил Кроненбърг, мистицизъм и модерност, предлагайки на публиката истинско вътрешно пътуване“, пишат Cineuropa.org за "Света Еми".

В Гьоте институт стартират прожекциите от специалната програма Синема Политика, чиито селекционер и модератор е Светла Търнин. Това е мрежа за разпространение на независимо документално кино
с политическа и социална тематика от цял свят. Създадена е през 2003 в Монреал и има близо сто клона в Канада и по света. Вход свободен.

В условията на засилващи се глобални протести, филмът "Скъпи бъдещи деца" разказва за новото поколение, което е в основата на тази земетръсна политическа промяна. Ще станем свидетели как Райен протестира за социална справедливост в Чили, Пепър се бори за демокрация в Хонконг, а Хилда протестира срещу опустошителните последици от изменението на климата в Уганда. Изправени пред почти невъзможни
шансове за успех и преодолявайки огромното въздействие от тяхната дейност върху личния им живот, ще попитаме тези три млади жени защо продължават да се борят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари