"Милк" с премиера на София филм фест

Номинираният за 8 Оскара филм с Шон Пен идва с ексклузивна премиера у нас
2 фев 2009 09:15,
3
"Милк" с премиера на София филм фест
Плакат: Литъл Биг Филмс

Номинираният в осем категории за “Оскар” филм на Гюс ван Сант “Милк” ще бъде показан на ексклузивна галавечер на толерантността на 13-ия София Филм Фест.

Провокативната история е създадена по съдбата на Харви Милк – първия хомосексуалист в Америка, който официално е избран за общински съветник в Калифорния през 70-те години на миналия век.

Първообразът на филмовия персонаж не крие сексуалната си ориентация и приема борбата за защита на правата на общността на хора със същата сексуална ориентация за своя основна кауза.

Филмовият разказ на режисьора Гюс ван Сант и сценариста Дъстин Лейнс Блек започва от мига, в който Харви Милк е на 48 години и проследява личното му пътуване назад към времето, когато е бил 40-годишен.

Съдбата на харизматичния активист и политик е пресъздадена на екрана от Шон Пен с изключителна дълбочина и майсторство.

Актьорът не се опитва да представи Харви Милк като герой, а като обикновен човек – мил, забавен, раним, проницателен; идеалист, който мечтае за един по-добър свят.

Един обикновен мъж, способен да открие любовта в лицето на друг мъж на име Скот Смит (Джеймс Франко) и да се бори за нея, както и за личната си свобода, за правото на избор да бъде себе си и да остане предан към една гражданска и социална кауза.

Mагнетичният Шон Пен е начело на също толкова добър каст от таланти: Емил Хърш, Алисън Пил, Джеймс Франко, Джош Бролин и Диего Луна.

Стилистиката във филма е издръжана в най-добрите традиции на класиките от 70-те като кинонаблюдение на всяко действие и детайл.

Една от любопитните подробности около американската премиера на филма е, че е придружен от незначителен брой противоречиви отзиви, за разлика от появилия се преди няколко години “Планината Броукбек”.

Най-вероятната причина за възприемчивостта от страна на публиката е, че филмът е създаден по истински случай.

На зрителите им допада и това, че историята засяга не само хомосексуалната общност, а се разгръща в общочовешка приказка с послания и истини, валидни за гражданското общество като цяло.

Вижте всички номинации и награди на филма

Ето и трейлъра:


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
колко безумно и глупашко нещо е хомофобията :)))***
1
0
 
0
 
! Отговори
; преди 15 години
Невероятен филм! Всеки човек трябва да го гледа - това е разказ за надежда и толерантност и за това колко безумно и глупашко нещо е хомофобията.