Задава се! Петнайсeти юбилеен!

София филм фест ще покаже над 200 филма, фокусът е френски, а специален гост ще бъде Данис Танович
Обновена: 12 фев 2011 10:24 | 5 яну 2011 11:15,
0
Задава се! Петнайсeти юбилеен!
Кадър от "Ничия земя" на Данис Танович. Снимка: СФФ

Над 200 филма са в афиша на 15-ия международен "София филм фест".

Тази година форумът ще се проведе от 4 до 13 март и специален гост ще бъде носителят на "Оскар" Данис Танович.

За първи път Франция ще бъде фокусна страна на фестивала, а програмата с френско кино вече се подготвя в партньорство с Френския културен институт.

Юбилейното издание ще включва и традиционни рубрики, сред които Международен конкурс за първи и втори филми, Голямата петорка (носителите на големите награди в Кан, Берлин, Венеция, Сънданс и Торонто), Балкански конкурс, Ново българско кино, Награда "Джеймисън" за късометражен филм.

Сред първите обявени вече заглавия са "Мед" на турския режисьор Семих Капланоглу, носител на "Златна мечка" и наградата на икуменическото жури от Берлинале 2010, и "Ако искам да свирна, ще свирна" – румънско-шведска копродукция на режисьора Флорин Шербан с две отличия от Берлинале 2010 – Голямата награда на журито и наградата "Алфред Бауер".

Босненският режисьор Данис Танович за първи път ще гостува на фестивала и ще връчи наградата за най-добър балкански филм.

Отличието носи името на неговия дебютен филм "Ничия земя", донесъл на Танович наградата за сценарий в Кан и "Оскар" за чуждоезичен филм.

На 15-ия София филм фест Данис Танович ще представи и най-новия си филм – "Цирк "Колумбия", чиято премиера за България е насрочена за 12 март в зала 1 на НДК, на специална галапрожекция.

Филмът, получил наградата на публиката в Сараево и участвал с успех във Венеция и Торонто, е копродукция на Босна и Херцеговина, Франция, Великобритания, Словения, Германия, Белгия и Сърбия.

В главните роли са Мики Манойлович и Мира Фурлан. Танович разказва история от навечерието на политическия конфликт в Босна и Херцеговина в началото на 90-те години – Хърватия се е отцепила, сърбите бомбардират Дубровник...

Комунистите са предали властта и Дивко Бунтич пристига в малкия си роден град след 20 години изгнаничество в Германия. Той се завръща с лъскавия си червен мерцедес, младата и секси приятелка Азра, черния котарак Бони, който му носи щастие, и пълен джоб със западногермански марки.

Когато Бони изчезва, целият град се втурва да го търси, за да получи обявената голяма парична награда. Суетенето около животинчето нажежава крехките отношения между Дивко и приятелката му, но пък между нея и 20-годишния му син Мартин се поражда силно привличане...

Както винаги, след края на основната програма София филм фест ще продължи с допълнителни прожекции до 20 март в София, Бургас, Пловдив и Варна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари