Анджей Жулавски и Горан Паскалевич – за ученици

Режисьорите идват за първата среща на Европейската филмова академия у нас
24 фев 2011 12:18,
0
Анджей Жулавски и Горан Паскалевич – за ученици
Кадър от „Буре барут” на Горан Паскалевич. Снимка: СФФ

В рамките на юбилейното 15-то издание на Международния филмов фестивал София Филм Фест е предвидена специална среща на Борда на Европейската филмова академия.

Тя е създадена в края на 1988 година, когато за първи път се раздават нейните награди, известни и като Европейските „Оскар”-и.

Общността избира за свой пръв президент Ингмар Бергман, а постът председател на борда на Академията е отреден за Вим Вендерс. През 1996 г. Вендерс е избран за президент, а председател на Борда на ЕФА става британският продуцент Ник Пауъл.

В момента тази отговорност носи френският продуцент Ив Мармион.

Европейската филмова академия обединява 2300 кино професионалисти с една обща цел – съвместна дейност и активно участие в различни инициативи за популяризиране и подпомагане на европейското кино.

За първи път Бордът на ЕФА ще направи своя среща в България.

Наред с темите, предвидени за разискване, членове на ЕФА ще имат възможност да се срещнат с българската кинообщност и да обсъдят условията за създаване на филми у нас.

Освен това двама от членовете на ЕФА ще представят свои емблематични филми пред публиката на София Филм Фест за учащи (инициатива с безплатни прожекции за ученици и студенти).

Сред тях ще бъде „Обладаване” на Анджей Жулавски. Знаменателната фигура на полското и френското кино пък ще е сред специалните гости на фестивала.

Публиката ще има възможност да види култовата му творба, която през 1981 година впечатлява зрители и критика в Кан и добавя в колекцията на Изабел Аджани награда за най-добра актриса, както и „Сезар” за ролята й във филма.

Анджей Жулавски е роден в Лвов през 1940 година и споделя, че детството му е изпълнено с драматични преживявания, допринесли за необичайния му поглед върху живота.

Наричан „мъченик на полското кино” заради трудната му професионална съдба (забрани за излъчване на филмите му и дори спиране на работата по време на снимки), той и до ден днешен упорито брани своята независимост и не допуска компромиси с артистичните си възгледи.

Жулавски е флагман на европейското кино, в което жестокостта и провокацията са повод за осмисляне на случващото се, тест за възприятията и сетивата, но и за човечността.

Другият филм, който  Европейската филмова академия и София филм фест за учащи ще покажат е „Буре барут” на Горан Паскалевич.

Лично режисьорът ще представи една от най-успешните си и провокативни творби на специална прожекция.

Филмът е екранизация по едноименната пиеса на Деян Дуковски, а сценаристи, освен автора и режисьора, са още Филип Давид и Зоран Андрич.

„Буре барут” е взривно преживяване - от първия до последния кадър.” Такова е мнението на публика и критика на множество международни фестивали през 1998 г., когато филмът печели наградите на ФИПРЕССИ във Венеция и на Европейските филмови награди.

Доказал се като един от най-добрите сръбски режисьори, наред с Пуриша Джорджевич, Душан Макавеев и Емир Кустурица, Горан Паскалевич е роден в Белград на 22 април 1947 г.

Учи в известното училище за кино и телевизия към Академията за изпълнителски изкуства в Прага (ФАМУ) и започва кариерата си с документални и късометражни филми.

През 1976 г. дебютира в игралното кино с „Плажният пазач през зимата” и печели наградата на ФИПРЕССИ на Берлинале.

Това е само началото на впечатляващата му кариера на режисьор, сценарист и продуцент, в която присъстват повече от 40 документални, игрални и късометражни филма.

В тях се прокрадват трагични нотки, но и са изпълнени със символизъм, както и с характерния за югославското кино хумор и трагикомизъм.

През 2001 г. режисьорът попада в топ 5 на класацията на списание Variety за режисьор на годината, в компанията на Нийл Джордан, Стивън Содърбърг, Едуард Йънг, Ласе Халстрьом.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари