Живот-барабан, камера, работи!

Легендарният немски режисьор Фолкер Шльондорф представя у нас автобиография и режисьорска версия на "Тенекиеният барабан"
Обновена: 8 мар 2011 12:22 | 8 мар 2011 12:21,
0
Живот-барабан, камера, работи!
Корица: Колибри

Легендарният немски режисьор Фолкер Шльондорф ще бъде специален гост на София Филм Фест.

По време на престоя си у нас той ще представи режисьорската версия на шедьовъра си „Тенекиеният барабан“ и автобиографичната си книга „Светлина, сянка и движение. Моят живот и моите филми”, която излиза като част от поредицата „Амаркорд”.

В нея един от бащите на немското кино, отличен с Оскар и носител на Златна палма, разказва с нежност за другите и безмилостно за себе си.

Първата му любов са книгите. Втората – филмите. Жените? Те са повод за полети във висините и за дълбоки житейски кризи.

Как се работи с Бриджит Бардо и Жан Моро, с Дъстин Хофман и Ален Делон, как се екранизират текстове на Артър Милър, Гюнтер Грас и Макс Фриш – Шльондорф не спестява нелицеприятните подробности и не се смущава да свали шапка пред величието.

„Светлина, сянка и движение” почва пътя си от София, за да ни отведе до интернат на йезуитите във Франция, бохемата на Париж, революционния Мюнхен от 68-а, разрушения Бейрут, полската „Солидарност”, никога незаспиващия Ню Йорк, парещото слънце на Калифорния, необятен Казахстан…

Книгата разказва за един живот, отдаден на киното и сам достоен за филм.

Прочети откъс от книгата!

Създал 38 филма в кариерата си до момента, донесли му 26 награди и 14 номинации, Фолкер Шльондорф е един от най-продуктивните европейски режисьори, известен с творбите си на няколко поколения киномани по цял свят.

За изкуството, на което е отдал живота си той казва: „Езикът - това не са само думите, това са репликите, мелодията, позите в един филм. Защото чрез тях човек може да усети кое е истина и кое лъжа, дори на език, който не разбира!”.

Всичко за София филм фест 2011!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари