Киното през очите на братя Тавиани

Панорамата се открива с награда на проф. Неделчо Милев
26 фев 2013 10:57, Петя Славова
0
Киното през очите на братя Тавиани
Кадър от "Добро утро, Вавилон". Снимка: София Филм Фест

За най-запалените киномани София Филм Фест подготвя 13 филма на братя Тавиани. Откриването е на 1 март с „Баща-господар”.

Преди прожекцията ще бъде връчена Специална награда на София Филм Фест на проф. д-р Неделчо Милев за приноса му в основаването на кинообразованието в България и развитието на филмовата теория. Отличието е тематично, защото в един от многото си трудове „Специална теория на киното”, определяна като „историческа поетика на това изкуство”, авторът обръща внимание и на художествения език на киното на Тавиани.

Проф. д-р Неделчо Милев, който през февруари чества 80-годишен юбилей, е кинокритик и кинотеоретик със световен принос в кинознанието. Той е в основата на създаването на катедра „Кино“ в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. Автор е на текстове и учебни пособия за кино, издадени на български, руски, френски, немски, английски език, както и на редица книги по история и теория на киното, сред които „Пътят към психо-физическия монолог в киното“, „Българският исторически филм“, „Драматичният екран“ (опит за обща теория на киното) и др.

С прожекцията на „Баща-господар” стартира цяла седмица, посветена на Тавиани, която ще бъде увенчана със специална среща – киноманите ще имат шанса да разговарят със самия Паоло Тавиани, който ще получи Наградата на София на Столичната община и ще представи лично най-новия Тавиани-филм „Цезар трябва да умре”. Срещата с Тавиани е на 9 март от 12.30 часав Дом на киното. Сред останалите филмови заглавия на прочутите режисьори, които ще се прожектиат у нас са „Свети Михаил имаше петел” (1972), „Под знака на скорпиона” (1969) , „Алонзанфан” (1974), „Нощта на Свети Лаврентий” (1982) , „Хаос” , „Добро утро, Вавилон” (1987), „Нощно слънце” (1990), „Фиориле” (1993), „Сродства по избор” (1996), „Ти се смееш” (1998) и „Чифликът на чучулигите” (2007)

На 9 март от 18.30 часа в Кино Люмиер е официалната италианска гала, на която ще бъде представен „Цезар трябва да умре” и ще бъде връчена Наградата на София на Паоло Тавиани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари