Ким Ки-Дук с "Пиета"

Филмът тази вечер от 19.00 часа
Обновена: 8 мар 2013 16:25 | 8 мар 2013 16:10, Петя Славова
0
Ким Ки-Дук с "Пиета"
Режисьорът Ким Ки-Дук. Снимка: Reuters

Пиета
Южна Корея , 2012, 104 мин

Като бияч при лихвари, работата му е да заплашва длъжниците, за да върнат заетите им пари. Той няма семейство и следователно няма какво да губи, затова продължава безмилостно да нанася болка на всеки следващ длъжник. Един ден на прага на дома му застава жена, която твърди, че е майка му. Първоначално той я отблъсква, но постепенно я приема в живота си.
И решава да се откаже от жестоката си работа, за да стане почтен човек. Но майка му е отвлечена. Той предполага, че това е дело на длъжник, когото в миналото е заплашвал, и тръгва по следите на миналите си жертви. Когато открива похитителя, истината е съкрушителна и той разбира, че някои тайни е най-добре никога да не бъдат разкрити.

„В капиталистическото общество парите поставят хората пред
различни изпитания. Днес ние твърдо вярваме, че с пари можем да разрешим всеки единпроблем. Но именно парите са причината за повечето злини. В моя филм двама души, които нанасят и търпят болка в името на парите, се срещат и стават семейство. И именно чрез това семейство можем да осъзнаем, че всички ние сме съучастници в случващото се днес. Парите ще продължават да задават неудобни въпроси, предизвикващи тъжни отговори,
докато и последният ни съвременник не умре. И в края на краищата всички ще се превърнем в
разменна монета един за друг, докато не се стопим и изчезнем.”Ким Ки-Дук

Гледайте „Пиета”, тази вечер от 19.00 ч. в кино CINEMA CITY

Ким Ки-Дук

Южнокорейски режисьор, роден през 1960 г. в Бунва. Учи изящни изкуства в Париж. Преди да дебютира като режисьор през 1996 г., работи като сценарист. Ким Ки-Дук е режисьор от рядък вид. Този самоук кинотворец добива световна популярност с внушителна поредица от творби, характеризиращи се със силната си антикомерсиална естетика.

През 2004 г. той безспорно е фестивален режисьор No 1, след като е отличен с призовете за режисура в Берлин (за „Самарянката”) и Венеция (за „Стик No 3”). Документалният му филм „Ариранг“ е отличен с голямата награда в секцията „Особен поглед“ в Кан през 2011 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари