Йос Стелинг с "Момичето и Смъртта"

Председателят на журито на 12-ия СФФ с Наградата на София
13 мар 2013 18:51, Петя Славова
2
Йос Стелинг с "Момичето и Смъртта"
Йос Стелинг. Снимка: София Филм Фест

Един от най-изявените представители на съвременното холандско кино Йос Стелинг многократно е награждаван на международни кинофестивали: четири пъти е носител на „Златният телец” в Холандия, два пъти на „Златен грифон” в Санкт Петербург и на „Златна роза” в Монтрьо, Швейцария.

През 1999 г. е отличен за цялостен принос в Уотървил, САЩ, а през 2001 г. Асоциацията на чешките филмови клубове му присъжда наградата за особени постижения в световното кино. 2013 ще прибави в колекцията му Наградата на София за принос към изкуството на киното.

Йос Стелинг гостува за втори път на София Филм Фест – на 12-ото издание на форума той бе председател на Международното жури и представи на зрителите панорама от 7 свои филма. В рамките на предстоящия СФФ 2013 зрителите ще могат да гледат най-новата творба на Йос Стелинг „Момичето и Смъртта”. Създаден по оригиналния сценарий на Йос Стелинг и Берт Рийкеликхуйзе, филмът разказва за невъзможната любов между руския учен Николай (Сергей Маковецки) и куртизанката Елизе (Силвия Хьокс).

Историята проследява Николай, който се завръща на мястото, където за пръв път е срещнал голямата си любов преди половин век и е преживял романтична трагедия. Основната част от филма се развива в края на XIX век, в изоставен хотел в Таненфелд, Тюрингия (бивша Източна Германия), който все още носи следи от отминалото време... В новия си филм „Момичето и Смъртта” Йос Стелинг събира отново актьорите Силвия Хьокс и Сергей Маковецки, които работят с него в „Душка” (представен премиерно на София Филм Фест 2008). Йос Стелинг е самоук режисьор, роден през 1945 г. в Утрехт, Холандия. Баща му работи като пекар и разкарва хляба в голяма кутия, прикрепена на велосипед. Именно тази кутия, облепена отвътре с бяла хартия и с една малка дупка, пробита на нея, става първата камера за осемгодишния Йос.

През това киноквадратче той с интерес наблюдава живота в родния си град и разказва своите „истории от кутията”. За киното го спечелват филмите на Де Сика и Роселини, които гледа в училище и тъй като по онова време в Холандия няма специализирани киношколи, той сам открива тайните на седмото изкуство. „Кинотворчеството е труден процес, в който различните компоненти трябва да бъдат съчетани. Но без публиката процесът не може да приключи, трябва да се направи връзката между създадената творба и съзнанието на хората, които я възприемат – признава в интерю за СФФ Йос Стелинг. – Самият филм е само половината от изживяването, за да се допълни то, са нужни зрителите. Творбата и публиката, събрани заедно, създават нещо уникално и съвсем различно.”Стелинг дебютира като режисьор
с „Марикен ван Ньоймеген”, селектиран в конкурса на Кан през 1975 г. – чест, която не е оказвана на друг холандски филм оттогава. Международен успех и известност му носят и следващите филми, превърнали се в класика за холандското кино: „Рембранд 1669” (1977), „Илюзионистът” (1984), „Стрелочникът” (1986), „Летящият холандец” (1995). Всички те се отличават с неповторим авторски стил и удивителна изразност. За холандския режисьор киното е изкуство, за чието разбиране са достатъчни жестът, мимиката, емоцията. С тънкия си усет за природата, хората и цветовете, като талантлив психоаналитик той прониква в най-съкровените дълбини на подсъзнателните стремежи, желания и фантазии на публиката. Хуморът е основното, което обединява творбите на холандския режисьор, а темата за самотата преминава от филм във филм като лайтмотив.

„Фестивали като София Филм Фест показват на публиката нещо много специално и много важно – споделя Йос Стелинг. – Наричаме творбите не просто филми, а Кино – чиста проба изкуство, подобно на литературата и музиката. Цялата фестивална общност е вярна на тази тенденция – навсякъде по света фестивалите се развиват и стават все по-интересни. Всичко това се случва и защото в интернет-ерата човек се чувства много самотен. Хората вече имат нужда от алиби, за да се срещат. Дори само заради това киното ще продължава да съществува и в бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
най-мъдрия преди 11 години
Боби, айде да ходим да го гледаме това. Аз ще си поплача, но това надявам се няма да те притесни.

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe