Ако Хитлер се озове в бъдещето

Тимо Вуоренсола смята политическата коректност за досадна
Обновена: 19 мар 2013 15:02 | 19 мар 2013 14:06, Петя Славова
10
Ако Хитлер се озове в бъдещето
Тимо Вуоренсола. Снимка: София Филм Фест

Филмът „Iron Sky“, подобно на „Човекът във високия замък” и хиляди други романи, филми и комикси, ни представя един свят, в който нацистите са скочили от миналото, направо в бъдещето. С музиката на „Лайбах” и големи количества здравословна политическа некоректност.

Режисьорът Тимо Вуоренсола хем смята темата за нацизма за досадна и преексплоатирана, хем в момента работи по друг филм, в който един човек се връща в миналото, за да убие Адолф Хитлер, но накрая Адолф Хитлер се озовава в бъдещето. Това обаче не е противоречие, защото филмите на Тимо са наистина свежи – с много неподправен грубоват финландски хумор, с комиксово-карикатурна структура и въобще със свой собствен облик и собствен глас, различаващ се от високобюджетните произведения на халтурата.

Б-филм, направен с подкрепата на огромна общност от фенове в интернет. Как се създава такава общност ли?

Просто трябва да отделяте на хората по 10 минути на ден, отговаря режисьорът. И резултатът е налице – милиони гледания, статус на един от най-често сваляните по пиратски начин финландски филми, солидна фестивална биография. „Iron Sky“ вече навлиза в следващия етап от своя живот – претворяване в комикс, който разказва предисторията – как нацистите са отишли на Луната, телевизионни серии и пр.

Действието във Вашите филми се развива на Луната, а и в още по-далечния космос, ако се върнем към времето отпреди „Iron Sky“, в близкото минало или в близкото бъдеще, участвате в проект, който ще разказва десет хорър-истории, ситуирани в Париж...Интересно ми е дали някога Ви е хрумвало да снимате подобен филм примерно на лапландска тематика.

Не, и ще ви кажа защо. Лапландия е фантастична за такъв филм, с много гори и не особено много хора. Добро място за филм на ужасите, но мисля, че за нас, финландците, гората винаги е била повече място да избягаме, да се скрием, когато е имало руски или каквито и да са други нашествия. Един вид, безопасно убежище, а не плашещо място. Затова няма да откриете нито един финландски филм на ужасите, чието действие се развива в гората.

За разлика от Луната, която е опасно място, особено ако е населена с нацисти...

Да, ако отидете сега на Луната, направо ще умрете...Всичко днес е прекалено политически коректно – не само в киното, в начина, по който комуникираме. Вашият филм обаче е бил възприет много добре и от берлинската, и от израелската преса.

Смятате ли, че да си честен днес, е равно на това да си политически некоректен?

Да, много е досадно, защото хората все гледат да не засегнат някого. Политическата коректност наистина е нещо много досадно за мен. Винаги съм предпочитал обратното – да отправям предизвикателства към хората и да ги подтиквам към размисъл.

Има ли някоя книга, която ви е хрумвало някога да филмирате? На Филип К. Дик или Лъвкрафт?

Да, „Хиперион” на Дан Симънс. Това е мечтата ми. Аз по принцип мечтая да правя големи и успешни филми и един ден, когато имам съответните условия, ще филмирам именно „Хиперион”.

Кое е типично финландското в „Iron Sky“ според Вас?

Може би точно типът хумор и политическата некоректност. Ние не се притесняваме как ще реагират хората, когато кажем нещо. Разбира се, филмът не е финландски като тема и съдържание, но мисля, че е направен точно по финландски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
2
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 6Да, ама Йорг Хайдер го утрепаха от Мосад.Няма да е зле да дойдат и тук агенти на Мосад да поразчистят малко...
7
0
 
6
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 7Ако трябва да се мерят по магистралите, то Хитлер е построил много повече от Бойко Борисов защото неговите бетонни аутобани са здрави и до днес, за разлика от мукавените настилки на нашия "Хитлер" които се гънат като макарони!След едно поколение няма да си личи изобщо че е имало нещо построено.Да не говорим, че си разбиваме колите по Бойковите "аутобани" - например сега трябва да сменям шарнири и биелети по колата!!!
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко Борисов - строителят на магистрали - новият хитлер.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
у нас се клонираха няколко хитрелеровци. и воъбещ човекът не е далеч от истината..Йорг хайдер австрия -30 процентавиктор орблан - управляна унгария в моментатарян Бъсеску - действащ президент на Румъниябратята качински - няма нужда да ги коментираме. в българия Сидеров - започна са 8 процента, стигна 12 сега е на 11 действителен вот и качва.... за президент 33 проценат гласуваха за негоНФСБ (Валери Симеонов) 5-6 процента действителен воти в Италия има такава партия.....
4
2
 
3
 
! Отговори
П-к Колт преди 11 години
Някъде,на някое тайно място вече се правят опити за клониране на всички тези Наполеоновци,Хитлеровци,Сталиновци и др.подобни.Само че какво от товатакива хора винаги е имало и ще има.Дали ще се докопат до властта обаче, зависи от обществото.Щом разни декадентстващи либерали почнат да се дерат за щяло и нещяло,току-виж се появил и поредният мустакат чичко да въвежда ред със здрава ръка...Нямаме нужда нито от едните,нито от другите.Най-накрая България трябва да се самоуправлява от родолюбци!
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде, нема нужда!!Преродиха се други австрийски Хитлеровци от ЕВН,дето вършат големи бели!
2
0
 
9
 
! Отговори
до 1 преди 11 години
Щеше да открие у нас спокойно филиали на фабрики за веро и ***. Немските сапуни , душ гелове и козметични продукти щяха да се радват на огромна популярност в световен мащаб.
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако Хитлер се озове в бъдещето... ще се зарадва че немските фабрики за *** ще могат да работят без спиране поне 50г.:))))))))))