Как живее събирачът на желязо

Данис Танович проследява живота на ромите в Босна
12 дек 2013 15:11, Петя Славова
9
Как живее събирачът на желязо
Кадър от филма на Данис Танович "Епизод от живота на събирача на желязо". Снимка: Арт Фест

Не за първи път медиите вдъхновяват режисьорите в киното. По реална случка и Данис Танович снима „Епизод от живота на събирача на старо желязо“.

Режисьорът, носител на „Оскар“ за „Ничия земя“, познат у нас с „Ад“ и „Цирк Колумбия“, проследява живота на ромите в Босна чрез личната история на Назиф, чиято жена носи мъртво дете, но в болницата не искат да й помогнат, заради неплатените й здравни осигуровки.

Танович се доверява на автентичните лица на истински роми, които пресъздават собствения си живот. Така историята носи игрално-документален привкус с кадри, оставени дълго да запечатват живота – такъв, какъвто е.

Босненският режисьор лишава филма си от излишен драматизъм и оценка на героите. Камерата проследява техния бит, всекидневие – от спряния ток до превръщането на поредния автомобил в старо желязо. Минималистичният сюжет трогва с драмата на хората, чийто живот се върти около бунището и нищетата. Ключово е тяхното мълчаливо приемане на несгодите като даденост.

Филмът е с две Сребърни Мечки на фестивала в Берлин 2013. Премиерата е тази вечер в Дом на киното като прожекцията е придружена от концерт на „Карандила Джуниър“.

Събитието е част от благотворителната инициатива на Арт Фест да се подпомогне създаването на културен продукт – театрална постановка със съвместното участие на български и ромски деца от 4 училища и 4 детски градини от София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
v преди 10 години
ами защо не снимат празните междустълбия особено в планинските райони
5
1
 
18
 
! Отговори
тцЪ преди 10 години
Изводът какъв е? Навсякъде *** си е ***.
4
3
 
5
 
! Отговори
ц преди 10 години
А кой предложи официално в Европейския съюз цяла Тракия да бъде отделена с проекта Тракия без граници? И уж да се води с управление към ЕС, но в мига в който Турция влезе в ЕС, то автоматично управлението ще бъде Анкара като най-голям център...
3
0
 
16
 
! Отговори
до 1 преди 10 години
Според НК е престъпление, но според медии, комитети и прочее си е чиста романтика и пъстра културна особеност. Защо бТВ казват на топлата есен *** лято? Защото е хубава. А защо на *** мечки викат танцуващи? Аааа, лошо е да са *** и не върви, те от кеф си танцуват мечките...
2
0
 
40
 
! Отговори
йованчо преди 10 години
Да бе горките ***. Когато трябва да ходят на училище за да се интегрират и да си намерят работа - не могат че не им било в културата. Пък после дай да ги жалим като крадат щото нямало как да си гледат децата. По мързеливи хора от тях няма.
1
0
 
49
 
! Отговори
zeus преди 10 години
Те го берат, ама според НК си е чиста кражба в повечето случаи:)