Фестивал гостува на фестивал

"Миленуим" на 18-ия СФФ
7 мар 2014 14:38, Петя Славова
0
Фестивал гостува на фестивал
Стефан Китанов и Стефан Командарев при откриването на 18-ото издание. Снимка: София Филм Фест

Снощи бе официалното откриване на 18-ото издание на Международния София Филм Фест. Над 4 хиляди души станаха съпричастни на пълнолетието на Фестивала. Имаше и подаръци. Режисьорът Георги Дюлгеров получи Наградата на София, Стефан Командарев представи най-новия си филм, а Стефан Вълдобрев – най-новата си песен. Фестивалът започна.

Част от фестивала е гостуващият „Милениум”. За него организаторите спо­делят: „Документалните филми дават свободата да установим диалог между равни. И само когато ние започнем този диалог, ще можем заедно да се включим в разговора за това, какъв трябва да е све­тэт, в който ще живеем.”

Международният филмов фестивал „Милениум” е съз­даден от Златина Русева и Любомир Георгиев през 2009 г. в Брюксел. Той представя филмите на независими твор-ци, които са чувствителни към големите цели на наше­то време, определени от ООН през 2000 г. като Целите за развитие на хилядолетието.

Изданието на „Милениум” през април 2014 г. ще има специален акцент върху връзките между Се­вера и Юга, погледнати през кул­турната и музикалната призма. Подбраните филми ще покажат един различен поглед върху тях­ното развитие и какво означават те в живота ни.

В рамките на 18-ия София Филм Фест ще можем първи да видим част от селектираните заглавия за тазгодишния „Милениум”, за­щото за трета поредна година той ще има своя специална програма в рамките на фестивалните дни.

Темата за войната и човешко­то разбирателство е пряко засег­ната в „Капитанът и неговият пират” на Анди Улф. Тук ре­жисьорът ни връща към отвли­чането на немския кораб „Hansa Stavangar” и задържането му за четири месеца от сомалийски пи­рати. В този период капитанът на кораба Кщищоф Котиук и вода­чът на пиратите Ахадо създават неочаквано и необичайно прия­телство, въпреки съдбата им да са врагове.

Холандската продукция „Wa­vumba” ни пренася в Кения при стар рибар на име Машуд, за кого­то се говори, че едно време хващал огромни акули съвсем сам. Макар сега да лови единствено октопо­ди и малки риби край рифовете, желанието му да хване гигантска акула с голи ръце е неутолимо. Режисьорът Йерун ван Велзен влиза в живота на Машуд, както и в типичния за африканските исто­рии свръхестествен свят и просле­дява опита на рибаря да постигне мечтата си.

В „Йон” режисьорът Оли­вие Мажис ни среща с Йон – ро­ден в Румъния, загубил зрението си при нещастен случай, избягал внезапно от родината и заминал за Белгия. Днес той работи за бел­гийската полиция заради забеле­жителния си слух и не спира да мисли за превратностите на съд­бата.

Документалният разказ „Шо­фьорът и лисицата” на иран­ския режисьор Араш Лахути разкрива забележителния живот на Махмуд Киани Фалаваржани – семеен мъж, ексцентричен лю­бител на животни и творец. Дос­коро той е бил бил в психиатрична болница заради тежка депресия вследствие на смъртта на люби­мата му лисица. Сега Махмуд се завръща при семейството си, към работата и към любимото си хоби – правенето на филми.

Фестивалът „Милениум” е място за срещи и обмен на идеи за новата роля, която днес имат до­кументалните филми. Фестивален приоритет са творците, които по човешки и дълбок начин отразя­ват феномените и проблемите на нашето време. А успехът на първи­те му пет издания се дължи освен на качеството на представените филми, и на множеството дебати и семинари, които го съпътстват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари