Документално кино на 9 март

Филмите от конкурса в тази категория за деня
9 мар 2014 09:00, Петя Славова
1
Документално кино на 9 март
Кадър от "Последните черноморски пирати". Снимка: София Филм Фест

За първи път Siemens осигурява наградата и подкрепя документалния конкурс на София Филм Фест. "Радваме се, че имаме възможност да бъдем партньори на най-стойностния филмов фестивал в България", заяви главният изпълнителен директор на компанията Боряна Манолова, във връзка със сътрудничеството със София Филм Фест.

"Избрахме да подкрепим категорията документално кино, тъй като този жанр търси отговори на теми, които ни вълнуват. Подобен е и нашият подход – компанията има богато портфолио в областите енергетика, индустрия, здравеопазване и градска инфраструктура, като се стреми да даде ре¬шения на глобалните предиз¬викателства като урбаниза¬цията, промените в климата, демографската промяна и глобализацията", отбеляза г-жа Манолова.

Членовете на журито през 2014 година са Костадин Бонев (режисьор), Рада Шешич (фестивалeн селекционер и режисьор) и Алба Сотора (ре¬жисьор и видеоартист).

Ето и филмите от конкурса на 9 март.

„Последните черноморски пирати” на режисьора Светослав Стоянов вече има няколко меж¬дународни признания – награ¬дата на ФИПРЕССИ в Краков ’13; Почетен диплом от UnderhillFest, Черна гора ’13; Голямата награда за най-добър документален филм в Ереван ’13; най-добър докумен¬тален филм на Let’s CEE МФФ, Виена’13. Сценарист на филма е Ваня Райнова, продуцент – Мартичка Божилова. Филмът участва в два конкурса на 18-ия София Филм Фест – за документални и за балкански филми.

Последните черноморски пирати преживяват с неясни средства на недостъпен плаж и плуват в алкохолни пари и тестостерон. Вече 20 години Капитан Иван-Джака и неговият екипаж търсят съкровището, скрито в залива на Карадере. Но те не са сами. Някой друг е надушил съкровището. Когато новините за неизбежния сблъсък достигат пиратския оа¬зис, той започва да се разпада. Съмнения разяждат доверието, конфликти тлеят, напрежението ескалира. Така се ражда една съвременна трагикомедия за съ¬кровищата, които търсим, и тези, които намираме.
Гледайте днес от 19.15 ч. в EURO CINEMA

През 1999 г. крал Джигме Вангчук налага използването на телевизия и интернет в слаборазвитата държава Бутан, уверявайки народа, че бързото развитие е синоним на „огромно национално щастие” за страната – определение, което самият той е измислил. „Щастие” („Happiness”, Финландия-Франция-Бутан, 2013) на режисьора Томас Балмес започва в края на този процес, когато Лая, последното закътано в хималайското кралство село, се сдобива с пътна инфраструктура, електричество и кабелна телевизия. По време на тридневно пътешествие от Лая до процъфтяващата столица Тхимпху виждаме разтърсващата промяна през очите на 8-годишен монах, който няма търпение да замени молитвите с телевизор. В столицата момчето за първи път се сблъсква с коли, тоалетни, разноцветни светлини и куп други неща от модерния живот.
На кинофестивала Сънданс’14 филмът получава наградата за операторско майсторство и номинация за Голямата награда на журито за документален филм.
Гледайте днес от 21.15 ч. в EURO CINEMA

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари