Международен конкурс на 9 март

Филми, борещи се за наградата на СФФ
9 мар 2014 12:40, Петя Славова
1
Международен конкурс на 9 март
Кадър от "Ментол". Снимка: София Филм Фест

Представяме ви филмите, които може да гледате на 9 март от конкурсната програма на София Филм Фест.

Първият е "Ментол", САЩ, 2013, 84 мин, цветен
Четирима двайсетинагодишни приятели искат в продължение на 24 часа отново да изживеят славните си гимназиални дни. Забавлението с наркотици, видеоигри и алкохол приключва по ужасяващ начин, когато те прегазват и убиват млада жена. Четиримата мъже решават да изгорят дрехите на жертвата, да изхвърлят тялото и да покрият вината си… „Ментол“ е мрачен и разголващ портрет на американския мъжки нихилизъм през XXI век.
„Тази история се роди от странната ситуация, в която едновременно си част от нещо и разсъждаваш над него. Аз се интересувам от груповата динамика и как се държим, когато сме част от група, и как, за да се справим с проблемите си, се шегуваме с тях. Искам да покажа живота такъв, какъвто е в дребните моменти, от които се състои ежедневието ни. Решителен поглед към младите, които се опитват да пораснат в епохата на интернет.”
Мика ван Хоув
Гледайте днес от 21.00 ч. в Дома на киното

Режисьор на филма е Мика ван Хоув. Той също така е  оператор, барабанист и запален покерджия, режисирал е музикални клипове, реклами и разнообразни късометражни филми. По-известните му заглавия са „Sleepwalking“ (2010) и „Coma Cinema: Business as Usual“ (2011). „Ментол“ (2014) е пълнометражният му дебют.

Следващият филм в конкурсната програма е "Губя себе си", Германия 2014, 93 мин, цветен

Лена е преуспяла жена, чиито спомени са завинаги изгубени, след като се разболява от менингит. Медицинската диагноза е ретроградна амнезия, което означава, че тя не разпознава никого, включително и самата себе си. Знае думите, но те нямат смисъл за нея. Думи като дъжд, любов и гняв не означават нищо. Лена трябва да формира самоличността си като неопитна актриса, която тепърва учи репликите си. Съпругът й Торе се опитва да й помага и в крайна сметка успява да я убеди, че тя го е обичала и общото им минало има значение.
Интригуващият и поняко¬га смешен втори филм на Ян Шомбург разглежда фундаменталните въпроси за свободата, избора и изграждането на самоличност – как се оформя тя и до каква степен зависи от околната среда.
Гледайте днес от 18.30 ч. в Дома на киното

Режисьор на филма е Ян Шомбург. Той е роден в Аахен през 1976 г. Учи визуални комуникации във факултета за кино и телевизия в Колежа по изкуствата в Касел и завършва кинорежисура в Академията за медийни изкуства в Кьолн (KHM). През 2008 получава стипендия да следва в киноучилището „Анджей Вайда” във Варшава. След като снима няколко късометражни филма, Шомбург прави пълнометражния си дебют с „Above Us Only Sky“ (2011), който е част от секцията „Панорама” на Берлинале.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари