От "Късмета на лъжеца" до "Непослушните"

Международен конкурс на 10 март
Обновена: 10 мар 2014 11:57 | 10 мар 2014 11:57, Петя Славова
0
От "Късмета на лъжеца" до "Непослушните"
Мина Джукич. Снимка: София Филм Фест

Филмите от международния конкурс на 10 март са два.

Непослушните, Сърбия, 2014, 106 мин, цветен, Реж. Мина Джукич
В детството си Лени и Лазар са били най-добри приятели. Минали са години. Лазар се връща у дома за погребението на баща си. Лени жадува двамата да усетят близостта си от едно време, но времето, през което не са се виждали, ги е отдалечило един от друг. В желанието си да избяга за малко от сериозността на живота, тя тръгва с Лазар на импровизирано и окъпано в слънце пътешествие. Докато двамата се отдават на лудешки и невъздържани прояви, Лени трябва да реши дали общият им език на неподчинение е достатъчно силна основа за съвместен живот.
Гледайте днес от 18.30 ч. в Дома на киното

Негов режисьор е Мина Джукич - родена в Сърбия през 1982 г. През 2008 г. тя основава компанията „Film House Kiselo Dete” със свои колеги с надеждата да създават заедно независими филми. Джукич е режисирала няколко късометражни филма, които печелят награди на национални и международни фестивали, преди да заснеме дебюта си в игралното кино – „Непослушните“.

Второто предложение е "Късметът на лъжеца". Индия, 2014, 104 мин, цветен,

От пет месеца Камала няма връзка със съпруга си Харуд, строителен работник на опасен и може би корумпиран градски терен. Хората в отдалеченото снежно село Химачал Прадеш са чували за мъже, които си имат ново семейство в града и никога не се връщат, но въпреки това убеждават Камала да си стои у дома и да чака мъжът й да се свърже с нея. Тя упорито отказва и заедно с малката им дъщеря Маня и домашната коза потегля на необмислено пътешествие към окръжния център Шимла, а след това и към Делхи. По пътя си те срещат загадъчния Науазудин, който с неясно какви мотиви става техен неохотен водач и защитник.
Съчетавайки елементи от филм за пътешествие и напрегнат трилър, известната индийска актриса Гиту Мохандас прави изпълнен с атмосфера режисьорски дебют, който изследва зловещи течения в съвременната работническа класа в Индия, позволявайки на самите места да играят важна роля в историята. Намеренията на майката и непознатия са неясни и вечно променящи се, а изпълненията на Гитанджали Тапа и Науазудин Сидики задълбочават изследването на различните форми на човешката издръжливост.
МФФ Сънданс
Гледайте днес от 21.00 ч. в Дома на киното

Режисьорката Гиту Мохандас работи в Индия, където през 2009 основава „Unplugged” заедно със съпруга си Раджив Рави, който е режисьор и оператор. Компанията продуцира първия й игрален късометражен филм „Kelkkunnundo“ („Are You Listening?“). Премиерата на филма е на Международния фестивал в Ротердам и впоследствие печели три международни награди и национална награда в Индия. „Късметът на лъжеца“, подкрепен от фонда „Hubert Bals” на фестивала в Ротердам, е пълнометражният й дебют.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари