Може ли една нимфоманка да обича

Какво казват психоаналитиците за филмите, които гледаме
18 мар 2014 14:05, Петя Славова
1
Може ли една нимфоманка да обича
Кадър от "Великата красота". Снимка: София Филм Фест

Вече няколко години подред в програмата на София Филм Фест участва групата „Психоанализа и кино”. Тя е създадена през 2010 г. като инициатива на гру­па български психоаналитици. А това са: Камелия Ханчева, семеен терапевт и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”; Надя Кожухарова, психотерапевт към „Асоциация Анимус“; Светлозар Василев, психоа­налитик и преподавател в Нов Български Универси­тет; Тома Томов, психоаналитик и професор в НБУ.

Същината на метода се състои в организиране на публични прожекции, последвани от дискусия със зрителите, която винаги е изключително полезна за дешифрирането на скритите послания от екра­на. Групата подбира филми, които позволяват психо- аналитична интерпретация.

Обикновено публиката освен към киното има явно изразен интерес и към психоанализата. Непосредствено след прожекции­те се включва активно в тази чудесна инициатива. Психоаналитиците провокират зрителите на филма да споделят своите размишления по разглежданите теми и да осмислят преживяванията си, свързани с прожекцията. „По този начин се осигурява простран­ство за себенаблюдение и свързване с личния опит на зрителя.

Крайната цел е постигане на по-добро разбиране на филмовото произведение чрез хвърляне на светлина върху индивидуалното развитие, пси­хичен живот и несъзнавани процеси. Казано с други думи, чрез срещата на психоанализата и киното е възможно да разберем по-добре себе си”, коментира един от основоположниците на тази идея д-р Свет­лозар Василев.

Съноподобни, филмите говорят езика на несъзна­ваното. Изявяват се скритите ни желания. Заедно с помощта на групата от психоаналитици професио­налисти се опитваме да дешифрираме закодираните символи и посланията, които носят филмите. В този смисъл те населяват онова специално пространство, намиращо се между реалното и фантазията ни на зрители.

Програмата за 2014 г. включва прожекция на 3 филма и дискусия след тях

Великата красота, The Great Beauty Дом на киното, 23 март, 17.30 ч.Режисьор Паоло Сорентино. Дискутанти: Светлозар Василев, НБУ, и Камелия Ханчева, СУ.

Последният филм на Паоло Сорентино започва с цитат от Луи Фердинанд Селин: „Да се пътешества, е много полезно, защото задвижва въображението. Останалото е лудост и болка. Нашето пътешествие е изцяло въображаемо, което е и неговата сила“. Сюжетът описва дилемата на 65-годишния Джеп Гамбардела, който след 40 години хедонизъм и морален упадък се пита какъв е смисълъта на живота и как да възстанови загубената връзка със самия себе си.

Филмът е награден с БАФТА и „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм.

Позиция на дете Child‘s Pose, Дом на киното, 26 март, 18.00 ч.  Режисьор Калин Петер Нецер Дискутанти: проф. Тома Томов, НБУ, и Надя Кожухарова, Асоциация Анимус.

Нимфоманка – част I Nymphomaniac Vol. I Дом на киното, 29 март, 20.15 ч. Режисьор и сценарист Ларс фон Триер. Дискутант: Светлозар Василев, психоаналитик, НБУ

По време на обсъждането ще бъдат поставени следните въпроси: Какво трябва да е детството ти, отношенията с родителите и развитието като човек, за да станеш нимфоманка? Можеш ли да обичаш и по какъв начин? Каква е цената, която плащаш?

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
0
 
! Отговори
69 преди 10 години
"Може ли една нимфоманка да обича ?"Да разбира се, за нея секса и обичта са две различни неща.За нимфоманката, секса е като вечерята, всяка вечер с различен мъж .А обичта може да я даде на един мъж и никога да не преспи с него и да си останат вечни приятели .