Разкази на Георги Господинов – на екрана в "8 минути и 19 секунди"

Времето, в което узнаваме за смъртта на слънцето
14 фев 2018 08:40, Петя Славова
0
 Разкази на Георги Господинов – на екрана в "8 минути и 19 секунди"
Снимка: София Филм Фест

Шест кратки разказа на Георги Господинов оживяват в продукцията  "8 минути и 19 секунди" (8’19”). Те са реализирани от режисьорите Петър Вълчанов ("Обащиняване"), Кристина Грозева ("Дъщеря"), Теодор Ушев ("Кристин, която маха от влака"), Надежда Косева ("Старецът и морето“), Любомир Младенов ("Лицата от последните дни") и Владимир Люцканов ("Закъснелият дар").

Заглавието на филма е по едноименния разказ от сборника "И всичко стана луна". Цели 8 минути и 19 секунди – точно толкова имаме отпуснати, докато вестта за смъртта на слънцето стигне до нас. Толкова пътува светлината оттам дотук. После ще стане тъмно... Но и в този основополагащ за проекта текст, както и за отделните филми в него, Апокалипсисът не е непременно глобален срив, конници, тръбящи ангели, огън и жупел. По-скоро е минималистичен и ням.

Да, понякога краят на света е нещо много лично и всекидневно. Може да се побере и в онази минута, когато светлината вече си е отишла, а мракът още не е дошъл. Някои от историите във филма се случват в тази "дълга минута"... "Интересен ми е техният поглед, техният прочит на разказите ми“, казва при стартирането на проекта Георги Господинов по адрес на шестимата режисьори, всеки от тях вече с доказан собствен глас в авторските си търсения.

В роли ще видим обичани български актьори – Светлана Янчева, Иван Бърнев, Цветан Алексиев, Китодар Тодоров, Ирмена Чичикова, Таня Шахова, Иван Савов и много други, включително операторът-режисьор Христо Димитров-Хиндо. В ролята на Фотографа – мълчаливият свидетел, който документира "лицата от последния ден", дебютира като актьор известният майстор на фотографския портрет Симон Варсано. Краткият филм "Кристин, която маха от влака" пък е дебют в игралното кино на станалия вече световноизвестен български аниматор Теодор Ушев.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари