В артистичния свят на Кристо: Да ходиш по вода

Филмът на Андрей Паунов открива София Филм Фест
Обновена: 20 дек 2018 13:37 | 20 дек 2018 13:37, Петя Славова
7
В артистичния свят на Кристо: Да ходиш по вода
Снимка: София Филм Фест

В света на Христо Явашев - Кристо ни въвежда новият филм на Андрей Паунов "Да ходиш по вода". Филмът му проследява процеса по реализирането на един от най-мащабните арт проекти създавани някога.

Може да го гледаме за първи път у нас на 7 март 2019 г. в зала 1 на НДК. Именно тази продукция открива и София Филм Фест.

"Да ходиш по вода“ е представен за първи път на фестивала в Локарно и представлява непосредствен поглед към артистичните търсения и личните взаимоотношения на Кристо, прочут със своите мащабни инсталации.

За първи път от кончината на Жан-Клод, неговата съпруга и партньор в творческия процес, Кристо решава да реализира проекта, започнат заедно с нея преди много години – "Плаващите кейове"...

Кристо заедно със съпругата си Жан-Клод са автори на множество неповторими художествени проекти като "Опакования Понт Ньоф", Париж, 1975-85; "Опакования Райхстаг", Берлин, 1977-95; "Бягащата ограда", Калифорния 1972-76; "Портите", Сентрал Парк, Ню Йорк, 1979-2005; "Чадърите", Япония и Калифорния, 1984-91; "Заградените острови", Флорида, 1980-83; Лондонската Мастаба 2016-18.

Андрей Паунов е режисьор и сценарист, познат в цял свят със своите документални филми. Дебютната му творба "Георги и пеперудите“ печели наградата "Сребърен вълк“ на международния фестивал за документално кино в Амстердам IDFA през 2004.

Премиерата на "Проблемът с комарите и други истории“ е в престижната конкурсна програма „Седмица на критиката“ в Кан през 2007. Следват награди в Барселона, Карлови Вари, Лондон, Мадрид, Мотовун, Сараево, Висбаден.

Третият пълнометражен документален филм на Паунов „Момчето, което беше цар“ беше представен за първи път в програмата на фестивала в Торонто през 2011 година, а на международния фестивал RiverRun през 2012 година спечели Наградата на журито за най-добър документален филм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кристо да опакова паметника на съветската армия и да го изпратиме като.коледен подарък на Москва !
6
5
 
2
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
До странджатаЯвашев не се срамува че е българин. Във всяка една негова биография на какъвто и да е език започва с това че е роден в Габрово в България и че е учил в Художествената академия в София
5
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кристо трябва да бъде предложен за Нобелова награда за Мир !Той е гражданин на света, а произхода му е гордост за всеки българин !
4
2
 
7
 
! Отговори
такива са преди 5 години
До СТРАНДЖАТАПреди години един познат си дойде от чужбина,и с труд си търсеше думите!Веднаж едно куче нещо не го хареса и му налетя,захапа му крачола,и тоя без да търси думи като взе да псува и ругае направо ме шашардиса!Та и тоя същия!
3
1
 
7
 
! Отговори
s преди 5 години
В безмисления свят на някой си, с безумно *** идеи, дето медиите го въздигат на "творец"Че са *** медиите е очевадно.Не разбирам защо истинските творци на изкуство мълчат
2
2
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Не знае български и се срамува, че е българин... - смахнат човек и смахнати проекти...
1
2
 
10
 
! Отговори
Georgiev преди 5 години
Тотална глупост.