"Дивата круша" на Нури Билге Джелайн закрива СФФ

Това е осми филм на турския режисьор
Обновена: 9 яну 2019 10:53 | 9 яну 2019 10:53, Петя Славова
2
"Дивата круша" на Нури Билге Джелайн закрива СФФ
Снимка: София Филм Фест

"Дивата круша" на Нури Билге Джейлан закрива официалната програма на тазгодишното издание на София Филм Фест.

Осмият филм на режисьора е копродукция между Турция, Франция, Германия, България (РФФ Интернешънъл), Босна и Херцеговина, Македония и Швеция. Той бе представен премиерно в основния конкурс на Кан през 2018 година и бе приет изключително топло от публиката и критиката.

Международната преса е единодушна във възторга си от "хипнотизиращата фуга", изградена от "дивително всеобхватния разказ, в който са преплетени философия, религиозни традиции и етични норми", пише Джей Уайзбърг във  Variety.

Новата творба на турския майстор разказва историята на младия Синан, страстно влюбен в литературата, чиято мечта е да стане писател. След завръщането си в своя роден си град в Анадола, той се опитва да намери средства, с които да издаде книгата си, но е преследван от различни проблеми, включително и дълговете на баща му… Съдбата често си играе с хората и обича да поднася изненади…

Според Питър Брадшоу от The Guardian, "Дивата круша" е нежен, човечен и изящно заснет филм, с великолепна актьорска игра, дело на турския майстор на киното Нури Билге Джейлан, носител на "Златна палма" – творбата е издържана в присъщия му философски, леко тъжен и изпълнен със специфично чувство за хумор стил, който е неподражаем и истински магнетичен. Филмът е своеобразна елегия, посветена на мечтите и родното място - и как завръщането към тях понякога е причина за особен, сладко-горчив вкус на носталгия… Това е поредната дълбока, изпълнена с мъдрост творба на изключителния артист Джейлан.“
 


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
10
 
! Отговори
свиневъд преди 3 месеца
До Анонимен

Въпросът какво ще разбереш дори ако го излгедаш? Все едно свиння да дегустира шампанско.
1
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Заради постоянно и упорито натрапвани турски сапунки по нашите телевизии,нямам желание да изгледам дори и един филм от Турция колкото и качествен да е.