Почитаме Георги Марков с "Чувство за непоносимост"

Прожекцията – част от програмата на София Филм Фест
29 яну 2019 14:23, Петя Славова
19
Почитаме Георги Марков с "Чувство за непоносимост"
Снимка: София Филм Фест

В навечерието на 1 март 2019, когато се навършват 90-години от рождението на писателя Георги Марков, Домът на киното ще очаква почитателите на документалното кино за среща с филма на режисьорката Боя Харизанова „Чувство за непоносимост“. Творбата по сценарий на Дочо Боджаков е разказ за живота и творчеството на Георги Марков - до бягството му от комунистическа България през 1969 година. Това е историята на една шеметна писателска кариера, белязана от възходи и падения, от приятелства и предателства, от любови и надежди… И от едно разяждащо душата чувство за непоносимост.

Още в детството си Георги Марков осъзнава, че се отличава от връстниците си със своето умение да разказва истории. След участие в нелегална антикомунистическа организация и следствения арест към Централния софийски затвор, Марков получава горчив урок, който е причина за решението му вместо да се съпротивлява, да се имплантира в системата.

През 1962 година излиза неговия роман "Мъже", следват "Портретът на моя двойник", "Жените на Варшава", които се издават в двоен и троен тираж. Литературният успех на Георги Марков не остава незабелязан от самия Тодор Живков. Марков получава поръчка за участие в създаването на телевизионен сериал и документална пиеса, посветени на борбите на комунистическата партия. За целта му е разрешен достъп до съответните секретни материали от архивите. Тези материали окончателно отварят очите на писателя за лъжата, която се налага силово в България и провокират желанието му да каже истината.

Близостта на писателя с партийния диктатор не възпира репресиите по адрес на Марков - някои от пиесите му са свалени, романи са спрени от печат. Марков изпада в депресия, която изостря чувството му за непоносимост към двуличния живот, който е принуден да живее. На 15 юни 1969 година писателят Георги Марков завинаги напуска България.

В документалния филм "Чувство за непоносимост" ролята на разказвача е поверена на Калин Врачански, а Пламен Великов е гласът на Георги Марков. Във филма участват Стефан Цанев, Георги Мишев, Любомир Левчев, Георги Господинов, Димитър Кенаров, Асен Шопов, Николай Поляков, Божидар Гърдев, Светлозар Игов, Пламен Дойнов, Любен Марков, Никола Марков. Оператор на филма е Георги Челебиев, музиката е дело на Иво Игнатов, режисьор по монтажа е Бохос Топакбашян, а продуцент - Пламен Йорданов ("Инкомс проджект").


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази персона е просто един национален предател .
Радвам се , че на много хора са им паднали
люспите от очите и оценяват трезво нещата .
12
5
 
9
 
! Отговори
ШибиРиби преди 1 месец
Чиста манджа с грозде. Някои от участниците във филма са му “другарете” заради които е офейкал, други хабер си нямат в какъв филм играят. Общо взето манджа с грозде, паметник на българския интелектуалец който хем иска да твори хем иска да е рамо до рамо и да възпява ловните подвизи на началството. И сега е същото. Андрешковци със софийски табели на каруците
11
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не съм десидент, ама слушах свободна европа, бибиси, и мога да кажа, че "задочни репортажи от България" беша най гнусната измислена помия...
10
5
 
6
 
! Отговори
Маркс и Енгелс преди 1 месец
една лъжа, повторена 46 пъти, става ли истина?
9
7
 
15
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 1 месец
Както и да го възхваляване,това момче си беше комунистическо ченге и предател ! Той ходеше на лов заедно с другаря Тодор Живков ,написа сценария на най-комунистическия филм ,,На всеки километър,, !!! На него му се възхищават само предателите като него !!!
8
8
 
13
 
! Отговори
Шопо преди 1 месец
А кога написа ,,На всеки километър,, и яде блажни манджи му беше убаво,нали !?
7
8
 
15
 
! Отговори
Петров преди 1 месец
Щатният офицер от Първо главно о.р. Полк. Марков бил дисидент.
6
7
 
14
 
! Отговори
аз-ът преди 1 месец
Кога точно лицето Марков започна да изпитва чувствата си на непоносимост - преди или след като прибра хонорара, че написа сценария на На всеки Километър?
5
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този е един от сценаристите на "На всеки километър"! Какво ми го изкарвате големия десидент сега?
4
9
 
23
 
! Отговори
чекист преди 1 месец
Айде, бре! И като антикомунист е бил гъст с върхушката и си е развявал байрака по цяла европа когато му е кеф... Без такива, моля!...
3
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Агент на БКП!Какво го героизирате не знам!
2
14
 
20
 
! Отговори
Патриот преди 1 месец
убит от гнусните англичани!
1
8
 
5
 
! Отговори
NagloSaksi, Sir преди 1 месец
Tozi apap triabva da bude poceten s miting pred posolstvoto na edna durta-reptilka. I zadulzitelno da bude zadaden jasno vuprosa...zasto be mrushliaci ot MI 5,6 ?? Mozem da dobavim i Nemcov, no pred edna koziashka ambasada...