Фаворитът на Кан - "Паразит" на София Филм Фест

Носителят на "Златна палма" може да гледаме през март
9 яну 2020 12:49, Петя Славова
0
Фаворитът на Кан - "Паразит" на София Филм Фест
Снимка: София Филм Фест

По традиция носителят на "Златна палма" може да гледаме на София Филм Фест. Така на 24-ото издание в програмата влиза "Паразит".

Корейският режисьор Понг Джун Хо е добре познат на публиката и киноспециалистите в Кан – негови творби участват на най-авторитетния кинофестивал от 2006 година, когато е премиерата на "Чудовището", удостоен с наградата "C.I.C.A.E.". През 2008 и 2009 година в "Особен поглед" са представени последователно триптихът "Токио!" (режисиран заедно с Мишел Гондри и Леос Каракс) и "Майка".

През 2017 година "Окджа" беше номиниран за "Златна палма", а миналата година режисьорът бе удостоен с тази престижна награда за седмия си пълнометражен филм – "Паразит". Творбата му беше номинирана за три награди "Златен глобус" и заслужено спечели за най-добър чуждоезичен филм, в Торонто грабна престижната Награда на публиката, в Сан Себастиан получи наградата на ФИПРЕСИ за филм на годината – само за 2019 година творбата има в актива си над 100 награди и 150 номинации.

Историята ни запознава с две семейства - едното богато с фамилия Парк, а другото - тънещо в мизерия  -Ким. И ако онова с парите е доста наивно, другото е научено да оцелява с хитрост.

По странен начин двете семейства се свързват, като бедняците един по един се настаняват в луксозната къща, носещи чужда самоличност. Опасността идва, когато някой разкрива тайната им и в къщата с привидни мир и разбирателство, започва да кипи същинска битка за надмощие.

"В тази завладяваща комедия корейският майстор на киното преплита напрежението от нахлуването в непознат дом с остра критика на социалното неравенство. Увлечени в играта да познаем кое от двете семейства е по-порочно, едва накрая осъзнаваме, че капитализмът е истинският паразит. Съвсем неочаквано, след финалния обрат оставаме с нежния размисъл за семейната любов, която винаги надделява, и винаги закъснялото прозрение, че дом не може да се купи с пари.", пише Изабел Стивънс в  Sight & Sound magazine.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари