Агнешка Холанд отново идва в България. Представя "Шарлатан"

Новият й филм идва у нас след Берлинале
6 фев 2020 17:22, Петя Славова
1
Агнешка Холанд отново идва в България. Представя "Шарлатан"
Снимка: София Филм Фест

София ще бъде първата световна дестинация, където  ще се представи най-новия филм на Холанд "Шарлатан" след световната му премиера на Берлинале.

В основата на сюжета са реални събития – историята е впечатляваща и проследява един мъж с изключителни способности, който трябва да се съобразява с реалността на тоталитаризма през 50-те години на ХХ век. Агнешка Холанд отново се обръща към историята, за да припомня на поколенията грешките, през които е преминало човечеството, и изводите, които винаги пропускаме да направим… Сценарият на филма е дело на Марек Епстайн, а главните роли са поверени на Иван Троян, Йоаким Пол Асбок, Ян Влашак, Яна Квантикова и др.

Поканата за връчване на наградата на филмовите критици на Агнешка Холанд пред публиката на София Филм Фест е отправена към полската режисьорка лично от генералния секретар на ФИПРЕССИ Клаус Едер, който ще бъде гост у нас и ще води специален майсторски клас, предвиден в рамките на нейната визита в България, която се осъществява с подкрепата на Полския институт в София.

Агнешка Холанд е родена на 28 ноември 1948 година във Варшава. Завършва кинорежисура в прочутата филмова академия FAMU в Прага. Кариерата ù в киното започва с асистент-режисьорска позиция при Кшищоф Зануси. Впоследствие Анджей Вайда става неин ментор. Холанд пише няколко сценария заедно с Вайда, които той заснема – "Без упойка" (1978), "Дантон" (1983), "Корчак" (1990).

Нейните режисьорски творби се приемат с овации от публиката и специалистите на най-престижните международни филмови форуми – награда на ФИПРЕССИ за "Провинциални актьори" през 1979 в Кан, номинация за "Златна мечка" за "Треска. Историята на един снаряд" през 1981 в Берлин, номинация за "Златен лъв" за "Джули си отива у дома" през 2002 във Венеция.

"Горчива реколта" е номиниран за "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм 1986, а "Партитурите на Бетовен" с Ед Харис е обявен за най-добър филм в Сан Себастиан през 2006 година. Агнешка Холанд е номинирана за "Оскар" за сценария си на "Европа, Европа" (1990), както и за „Златен глобус” за най-добър чуждоезичен филм "В мрака" (2012). От 2014 до декември 2019 Агнешка Холанд бе председател на борда на Европейската филмова академия.
.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Шарлатанът, Паразититът и Жокерът идват и у нас - щото ние сякаш си нямаме такива...