Радивое Андрич започва снимките на "Как се научих да летя"

Филмът на известния сръбски режисьор е с българско участие
1 сеп 2020 10:41, Петя Славова
0
Радивое Андрич започва снимките на "Как се научих да летя"
Снимка: София Филм Фест

1-ви септември е и първият снимачен ден на "Как се научих да летя", филм за децата и за техните майки и баби. Проектът е базиран върху удостоения с награди роман на известната сръбска детска писателка Ясминка Петрович и ще бъде режисиран от любимия на зрителите режисьор Радивое Андрич.

"Как се научих да летя", копродукция между Sense Production (Сърбия), Kinorama (Хърватия), Арт Фест (България) и Silverart (Словакия), разказва затрогващата и чудата история на едно семейно помирение от гледна точка на дванайсетгодишната София. Това е семеен филм, какъвто много рядко се снима в нашата страна и регион.

Действието в него се развива на идиличния остров Хвар, създавайки картина на безгрижно детство както през детинското възприятие на света от страна на София, така и от гледната точка на баба й. Историята улавя онзи момент, в който житейската перспектива на героинята се променя така, че бележи началото на нейната зрелост – това е моментът, за който всяко дете мечтае и очаква с нетърпение, и за чието настъпване жадуваме и ние, възрастните. Другият главен мотив е прошката и семейното помирение. Филмът носи посланието, че младото поколение ще изгради отново мостовете на приятелството и дори на семейните връзки, непоклатимо основани върху доверието и любовта.

Арт Фест (Мира Сталева и Стефан Китанов) е миноритарен копродуцент на проекта, реализиран с финансовата подкрепа на ИА „Национален филмов център“ България, националните филмови институции на държавите-копродуценти, Програма Творческа Европа - МЕДИА, Югоизточно-европейска филмова мрежа и паневропейския фонд Евроимаж.

Във филма участва актьорът Стефан Щерев; звукорежисьор е Момчил Божков, художник-гримьори са Петя Симеонова и Атанас Темнилов. Продукцията си партнира с „Vogue Vision - Митко Дамов“ и медицинска лаборатория „Бодимед“.

Радивое Андрич е един от най-талантливите режисьори не само в Сърбия, но и в Югоизточна Европа. Запознахме се през 2000 година, когато той завършваше втория си пълнометражен филм "Светкавици". На първия фокус върху киното на Югославия на София Филм Фест през 2000 година показахме дебютния му филм "Три палми за двама пънкари и едно маце". Впоследствие София Филм Фест представи "Светкавици" и няколко години по-късно – третият игрален филм на Раша – "Когато порасна, ще стана Кенгуру", който заедно със "Светкавици" се превърна в един от най-големите зрителски хитове в историята на София Филм Фест.

"Как се научих да летя" е първият проект на Радивое Андрич като режисьор на пълнометражен игрален филм от 15 години насам. Завръщането му е очаквано от зрителите в целия балкански регион. За нас като копродуценти е особено важно да подкрепим този проект, защото реализацията му ще бъде нова вълнуваща среща с киното на един несъмнен талант, какъвто е Раша. От друга страна, "Как се научих да летя" ще запълни нишата от липсващи качествени тийнейджърски филми в българските киносалони, с които младежите да се асоциират. Книгата на Ясминка Петрович е изключително популярна в страните от бивша Югославия и това е важно условие за успеха на филма в нашия регион.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари