"Като за последно" с Мария Бакалова - на София Филм Фест

Филмът на Ивайло Пенчев бе отличен с награда на публиката на "Златна роза"
11 фев 2021 13:22, Петя Славова
9
"Като за последно" с Мария Бакалова - на София Филм Фест
Мария Бакалова в кадър от "Като за последно". Снимка: София Филм Фест

Зрителите на 25-ия София Филм Фест ще имат възможност да гледат новият български филм на режисьора Ивайло Пенчев "Като за последно", представен с огромен зрителски успех на фестивала на българското игрално кино "Златната роза" през 2020, като препълни голямата зала на ФКЦ и бе отличен с наградата на публиката.

"Рецептата за добър филм е да има история и тази история да бъде добре разказана. Рецептата е хората, които гледат историята, да си зададат въпроси, дори и да не намерят отговори във филма. И да остане някакво чувство у зрителите. И то да бъде положително. Много ми се ще моите зрители да излизат от филма с усмивка", споделя Ивайло Пенчев за филма си.

Един от главните герои в "Като за последно" е възрастен, богат и известен писател, който предлага помощ на младо момиче, изпаднало в беда, по нетрадиционен начин – предлага ѝ да се оженят... Това поражда поредица от комично-драматични събития, абсурдни преживявания на морския бряг, които разкриват човешките взаимоотношения. Историята е изпълнена със смях и сълзи, а всъщност и с любов.

"Като за последно" събира съзвездие от любими на българската публика актьори – Васил Банов (в ролята на писателя), Филип Аврамов, Китодар Тодоров, Малин Кръстев, Герасим Георгиев - Геро, Стефан Денолюбов, Антон Радичев, Милена Аврамова, Анастасия Ингилизова, Свежен Младенов, Любен Чаталов, Яна Маринова, Станимир Гъмов, като представя и млади таланти – Тони Минасян и  номинираната за "Златен глобус" - Мария Бакалова.

Неслучайно една от главните роли във филма е поверена на младата българска актриса Мария Бакалова. Ивайло Пенчев споделя, че работата ѝ в "Като за последно" е преди да започнат снимките на "Борат 2" – той самият я пуска да отиде на последния кастинг, давайки по традиция път на младите. Ето какво още добавя режисьорът: "Изключително леко се работи с Мария. Тя е талантливо момиче. Яви се на кастинг в голяма конкуренция, но в нея аз открих един специфичен чар – не толкова физическата красота, колкото вътрешен импулс, духовност, притежава изключително трогателен поглед. Има нещо необичайно в нея, което на мен лично много ми допадна", разказва режисьорът и допълва:

"Мария Бакалова бе изключително подготвена на снимки, знаеше всичко по сценария и мога да кажа, че е изключително амбициозен човек - готова е да прави ако трябва и 1200 дубъла, докато стане перфектно. По време на снимките тя непрекъснато идваше и ме питаше за даден кадър: "Ама, сигурен ли си, сигурен ли си, че наистина се е получил?" "Сигурен съм, след като съм казал, че го имаме този кадър – значи го имаме“, отговарях. И дълго ѝ обяснявах, че ще продължавам да правя дубли, докато не ми хареса".

Ивайло Пенчев работи със страхотния кастинг-режисьор Марин Димитров, но основно се придържа към сътрудничество с актьори, които имат голям потенциал. За него е много важно актьорите да си пасват, да си взаимодействат, но и да са разпознаваеми, различни като натюрел и запомнящи се, когато си партнират. "Често работя с актьори, които вече познавам и с които съм работил, но във всеки нов филм се опитвам да извадя от тях друго амплоа, друг поглед, друг герой, за да не бъдат в познатото клише. Опитвам се да им дам възможност да се разгърнат – защото според мен нашите актьори са изключително талантливи, но много рядко им се дава възможност да се изявят в нещо по-различно като сюжет. А и на тях им е по-интересно да разгърнат потенциала си… Искахме да работим по подобен начин, като предишните ми филми "Летовници" и "Корави старчета" – сериозни проблеми, представени в комедиен "ключ". Така зрителите ще могат да разпознаят себе си в някои от персонажите и да погледнат на живота отстрани".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 7Хмммееехх мееееех мъъъъх мрън хрън рън ...ПЛЯЯСССС ЕДИН ШАМАР!Съвзми се малко, уе !
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 7 ,,греховна Америка".Човече разбери българският народ е по-греховен от ,,греховна Америка"
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направих си труда да прегледам някои материали за Мария Бакалова, тъй като към момента не съм чувал за нея. Убеждавам се, че материалния свят бързо променя хората и особено жените. В снимки от нейната младост се вижда, че е била едно невинно и чаровно момиче, което по външност няма нищо общо със сегашната Мария - множество корекции по лицето, поведение и жестове, които са характерни именно за греховна Америка. Не знам докъде ще я доведат тези успехи. Дано никога не забравя своя морал и произход.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не сум гледал въпросната мадама, но щом е постигнала успех, нела си го осребри и да върви нагоре с други филми в Холивуд. Само да не забрави българския език, както често се случва и да не се надуе много, щото от високо най-лошо се пада.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До критикАман от критици вече.
3
1
 
0
 
! Отговори
критик преди 3 години
До до 1 - въпрос на мнение, факт е, че получава признание за играта си, уважавам Вашето мнение, но нали знаете, то е кат з-адника - всеки го има ;)
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на Мария!Може би част от успеха и се дължи на това, че не е имала възможност да играе достатъчно в театъра и да заприлича на масовия български рецитатор, пардон актьор. Еле пък по-старото поколение.
1
3
 
5
 
! Отговори
критик преди 3 години
много талантливо момиче, но медиите ми натрапват фалшивия псевдодисидент Димитър Маринов, който никой в БГ не го знаеше, докато не заподскача на Оскарите... реално с чужда пита помен направи, има точно 10 минути и 5 реплики в Оскаровия филм... Това девойче е номинирано лично за Златен глобус, говори се, че може и за Оскар, при това за игра във филм - пародия... евала й!