Бездомните кучета в София били точно 16 200

Общината и неправителствени организации за защита на животните започват заедно програма за справяне с проблема
14 дек 2005 15:27,
Бездомните кучета в София били точно 16 200
Снимка: Булфото
Бездомните кучета в София са 16 200 според Държавната дивечовъдна агенция - Студена, на която Столичната община /СО/ е възложила преброяването, обяви днес Нели Манова, председател на Комисията по опазване на околната среда към Столичния общински съвет.

Общината и неправителствени организации за защита на животните започват заедно програма за справяне с проблема с бездомните кучета. Първата стъпка е създаването на регистри - за бездомните кучета и за домашните любимци. Началото ще бъде поставено през януари, каза и Анна Коевска от Националната фондация за защита на животните.

Всички, които се грижат за бездомни кучета, трябва да обновят паспортите и маркировката им, която ще бъде тройна - с каишка, знак на ухото и чип, по думите на д-р Стоян Стоянов от Българското дружество за защита на животните.

Той се надява в края на март да бъдат открити първите три попечителски двора с по три къщички за кучета по пилотния проект, който ще се осъществява в община "Илинден". Идеята е това да стане модел за цялата столица - за прибирането от улицата на бездомните кучета.

Кастрираните кучета не могат да се връщат на улицата, затова ще се прибират в приюти и попечителски дворове, допълни Манова.

Според неправителствените организации до юли-август ще успеят да подготвят проект на закон за защита на животните, който значително ще улесни дейността в тази област.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание