Меракът на Бойко да руши София шокира дори и виенчани

Където други пазят, София руши, коментира "Дер Щандарт"
2 сеп 2008 21:15,
237
Меракът на Бойко да руши София шокира дори и виенчани
Г-н кмете, ние обичаме Стара София. Снимка: Булфото

В броя си от вторник авторитетният австрийски всекидневник "Дер Щандарт" коментира плановете на софийския кмет Бойко Борисов, които предвиждат разрушаването на част от стария център на града за сметка на нови бизнес сгради и подземни гаражи, съобщава DW.

Онова, което би било невъобразимо и немислимо във Виена - разрушаването на старинна градска част в името на офис сгради, има риск в София да стане реалност, пише "Дер Щандарт".

Само два реда в Държавен вестник, който не може да се купи от нито будка, оповестиха плановете за предстоящото събаряне на най-старата и вероятно най-хубава част на София.

Никакъв публичен дебат не се състоя преди това, никакви инициативи на опозицията или на гражданските съветници не се противопоставиха на плана, независимо от факта, че предвидените промени са радикални и насилствени, коментира вестникът.

Подземни гаражи като алиби

Изтъкваните причини - а именно нуждата от строителство на подземни гаражи - представляват по-скоро алиби.

Нуждата от тези гаражи обаче възниква предимно в резултат на потребностите на бъдещите офис сгради, които ще се използват за частни цели. Градът няма да има почти никаква полза от тях, защото отчуждената земя за строеж се предава в ръцете на инвеститори. И без друго претоварената основна транспортна ос на столичния град дори ще се стесни още повече, а потокът от коли ще преминава и в останалата част на София. Кой би имал полза от подобно нещо? Логично е - казват противниците на проекта - шепа инвеститори ще извлекат редица изгоди, както и техните помагачи в градските управи.

Софийски странности

Там, където в други европейски градове се полагат усилия за опазването на старинните градски части, където се санира и освобождава от транспорт и където се създават зелени площи и свободни пространства, които да се оформят според нуждите на децата и хората с недъзи, в София се тръгва по точно обратния път.

Този проект всъщност не е първият по рода си за българската столица.

Преди година стана известно начинание, предвиждащо разрушаването на коплекса сгради на Хотел България, за да се отвори място за търговски център.

Построеният през 1937 година хотел е под закрила на закона за паметниците на културата и приютява сладкарница, която е сравнима с "Кафе Централ", както и концертна зала с най-големия орган за автентична барокова музика в страната.

Едва след събирането на многобройни подписи против начинанието,то беше спряно, но със сигурност не е още окончателно предотвратено, отбелязва "Дер Щандарт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
poznawam problema i hora, prqko zasegnati ot nego. lakomiqta na konsorziuma "bojko-dikov" e bezobrazna!!
96
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Новият градоустройствен план на София е качен в интернет и може да се види от цял свят. Стига с тези нагласи от соцвреме, че някой постоянно си плаща и ни шпионира.
95
0
 
0
 
! Отговори
малкият ужасен тасма преди 15 години
откъде накъде отделят толкова внимание на софия в този вестник коя е жената на луканов и защо са се заинтересували толкова за падащите постройки в софия и точно сега когато се вижда краят на тройната коалиция.няма ли да се захванат със собственните си издънки най после
94
0
 
0
 
! Отговори
3 преди 15 години
малко са красивите сгради в София и то някъде около театъра бул.Руски или как се казва сега. нищо красиво няма на Христо Ботев и кажи-речи... никъде. аз съм била екскурсовод и чуждите туристи ме питаха разочаровани: "Това е София?!" с удивително и възклицателно когато автобусът преминаваше по Христо Ботев. сградите са в окаяно състояние, мръсно навсякъде, тези до централния пазар - също - все едно че се намираш в парижките потайности или в някой роман на Балзак. нека да се руши грозното.
93
0
 
0
 
! Отговори
Alexei Petrov преди 15 години
...to4no tova trqbva da se napravi..,i geta kato ul.Samoil..,koptorite okolo Angel Kun4ev i Asparux trqbva da se suborqt i da se postroqt novi suvremenni sgradi...
92
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Boiko e kradec,mutra i lujec. Susipva Sofiq i tolkova po-zle za nas grajdanite na Sofiq, ako go ostavime da produljava. Kak e vuzmojno normalni, mise6ti hora da podkrepqt toq pomiar?
91
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Zdraveite stana mi interesno kato prochetoh statiata,tai kato predi vreme imah vazmojnostta da rbotia po toizi proekta za hotel Balgaria ! Sazdavah 3izmernite izobrajenia na badeshtata zgrada.Parvo iskam da vi kaja che vsichko koeto sa pisali avstricite e dosta preinacheno i neviarno ! Na povecheto hora koito ne sa zapoznati bih preporachal predi da zapochvat da pliuat i da se tiuhkat vse pak da vidadt kavo se iska da se napravi !No az moga da vi kaja che zgradata koiato se planiva da se postoi e 100tici pati po krasiva ot segasniat bezlichen siloet na hotel balgaria ! Novata zgrada ne e niakakva stomaneno-betonno-staklena kutia! A napalno sledva stilat na krasivata zgrada na banka DZI !Zgradata e klasicheska i se vpisva napalno! Osven tova koncertnata zala vaobshte nima da se sabaria . Ako proektat se usashtestvi Sofia shte se zdobie s edin krasiv arhitekturen ansanbal koito poviarvaite mi shte predade po-evropeiski oblik na nashate marliava stoliaca :))) Ne sam fen na Bat Boiko no ako uspee da realizira tozi proekt shte se radvam misla che si zaslujava !
90
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Новия девиз на София : РАСТЕ И СЕ МУТРЕЕ
89
0
 
0
 
! Отговори
сашо преди 15 години
Ако Б.Б. направи тази простотия никога няма да гласувам за него и той ще потвърди слуховете , че е мутра.Кой нормален човек ще руши най- красивата част от една столица , ако не е *** , свикнал да гледа само панели и грозни и неефективни кооперации?Французите казвагт: Каквото и да говорим , винаги става въпрос за пари , а тук става въпрос за много пари , нали?
88
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз също съм от Бургас и трябва да ви кажа ,че съм страшно разочарован от новия кмет. Града имам чувството ,че е на самотек. Продават се най-добрите общински имоти. Дори имоти ,които са подарени от богати Бургазлии на общината сега се продават от Герб!!! Атака същата работа Валери Симеонов собственика на СКАТ и ШЕФ на Атака първата му работа бе като взеха власта с Герб в Бургас да си купи общински имот на безценица ,без търг ,за да си строи сгради , които явно после ще продава!!! Сега се мъчат да продадът Колодрума и само от тая сделка ще набутат град Бургас с 40 милиона!! Герб и Атака в Бургас съсипват и обират града. Това е живата истина. Повече никога няма да гласувам за тия ***.
87
0
 
0
 
! Отговори
ket преди 15 години
напомня ми на "съкооператорите" ни - в центъра на София, предлагаха ни да санират кооперацията без да трябва да плащаме, но като се вдигнаха онез ми ти баби и дядовци - набор 23 и НАДОЛУ да дават компетентни мнения как сме щели да нарушим целостта на сградата... сега се лющи и "краси"... хем ни сърби, хем ни боли да се почешем...
86
0
 
0
 
! Отговори
Трън преди 15 години
Съгласен съм с 68, бизнесът трябва да се изнесе извън града, справка Париж, бизнес кварталът е извън широкия център, 30-40 небостъргача и всичко се е събрало там, на територията на един скромен квартал. Лесно достъпен с транспорт, метро, магистрала и нещата са наред.При нас няма някой, който да мисли в малко по-дългосрочен план уви. Бат Бойко можете да си го хвалите колкото си искате, но като старите сгради са му неугледни, да ги срути и да направи градинки на тяхно място, да направи парк, нещо за хората. Иначет градът се превръща в призрачен град на офис сгради, задръствания и естествено Молове.
85
0
 
0
 
! Отговори
бургазлия преди 15 години
Мишо ,ами то и в Бургас е същата простотия. Наблъскано д.*** до д.***. Кмета е същия гербер. Мимикрира от СДС в ГЕРБ.Ако не е атака да им диша във вратовете и толкова няма да свършат.Вече година не съм видял нещо да е свършил в повече от стария Йоан.А, сетих се махна рекламните табели. Голяма полза за жителите на града.Купи два паяка и цял ден "шета" из града. Това е най-лесната печалба кеш.Най големия му грях ,че допуска заведения на самия пясък на плажа. Тези заведения са на общинските съветници. Голяма "грижа " за бургазлий и за града ни.Шамандура.Акъл море,глава кофа в нея плават.
84
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не мога да разбера различните по форумите, които изобщо не се интересуват от темата за обсъждане, а използват случая за демонстрация на политически и др.п. пристрастия и антипатии. В случая който и да е поръчал статията във Виена, който и по каквито и причини да я е написал, е прав. Ще дам само един пример с може би най-хубавата сграда в София - бившото китайско посолство на пл. "Народно събрание". Който не я е виждал, може да го направи. Понеже е на много апетитно място е изоставена от собствениците си да се саморазрушава независимо, че е паметник на културата. Същото се отнася и до много сгради по ул. "Шишман" и на др. места. Не твърдя, че всички стари сгради ( т. нар. съборетини) трябва да бъдат запазени. Но е факт и това, че много от тях се оставят нарочно без всякаква грижа, оставят се на свободен достъп на наркомани, клошари и *** с цел да се доведат до състояние, предполагащо разрушаване и последвал строеж на нова сграда с цел печалби. В последното няма нищо лошо , но трябва да си пазим и историята!И последно: все пак в България се пише на кирилица. Освен това се предполага известно образование в пишещите (минимизирайте си грешките, не е чак толкова сложно!).
83
0
 
0
 
! Отговори
.. преди 15 години
ДА МУ ПИЯТ НА БОЙКО БОРИСОВ ОТ ГИГАНТ ***!
82
0
 
0
 
! Отговори
Карло преди 15 години
Австрийския всекидневник "Дер Щандарт" е собственост на жената на Андрей Луканов. В него срещу заплащане може да публикуваш статия на каквато си искаш тема! Този вестник е нещо като българските , които веки ден замъгляват ъс съчиненията си съзнанието на читателите си!
81
0
 
0
 
! Отговори
BenSherman преди 15 години
Ти на хероин ли си? Баща ти като е от Пазарджик "*** човек" ли е?Какво е значението кой от къде е, за това как си върши работа, примера с нашия кмет беше,просто да се покаже ,че вече има хора ,които работят и си гледат работата!!!Кмета на Пещера като е от Пещера "хубав" човек ли е? ...
80
0
 
0
 
! Отговори
дидо преди 15 години
Когато някой пръдне е ***.Когато Бойко пръдне е герой.
79
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Б.Б.Б.Б.(Браво Бойко,Браво Борисов)
78
0
 
0
 
! Отговори
sf преди 15 години
Омръзна ми някакви *** да си избиват комплексите по форумите. Аман от вас бе. Защо някой софиянец не кълне Пловдив или Варна, примерно. ЗАЩО?????????? Как не ви е срам? Вие българи ли сте, турци, арменци или какво. Тази комплексарщина я има само в провинцията. И после стига с това "провинция". "Ние не сме провинция". Еми като искате да не сте провинциалисти, дръжте се като такива. София ми било село. Абе я си стой у вас и не излизаи по-далече от балкона, *** ***.