Меракът на Бойко да руши София шокира дори и виенчани

Където други пазят, София руши, коментира "Дер Щандарт"
2 сеп 2008 21:15,
237
Меракът на Бойко да руши София шокира дори и виенчани
Г-н кмете, ние обичаме Стара София. Снимка: Булфото

В броя си от вторник авторитетният австрийски всекидневник "Дер Щандарт" коментира плановете на софийския кмет Бойко Борисов, които предвиждат разрушаването на част от стария център на града за сметка на нови бизнес сгради и подземни гаражи, съобщава DW.

Онова, което би било невъобразимо и немислимо във Виена - разрушаването на старинна градска част в името на офис сгради, има риск в София да стане реалност, пише "Дер Щандарт".

Само два реда в Държавен вестник, който не може да се купи от нито будка, оповестиха плановете за предстоящото събаряне на най-старата и вероятно най-хубава част на София.

Никакъв публичен дебат не се състоя преди това, никакви инициативи на опозицията или на гражданските съветници не се противопоставиха на плана, независимо от факта, че предвидените промени са радикални и насилствени, коментира вестникът.

Подземни гаражи като алиби

Изтъкваните причини - а именно нуждата от строителство на подземни гаражи - представляват по-скоро алиби.

Нуждата от тези гаражи обаче възниква предимно в резултат на потребностите на бъдещите офис сгради, които ще се използват за частни цели. Градът няма да има почти никаква полза от тях, защото отчуждената земя за строеж се предава в ръцете на инвеститори. И без друго претоварената основна транспортна ос на столичния град дори ще се стесни още повече, а потокът от коли ще преминава и в останалата част на София. Кой би имал полза от подобно нещо? Логично е - казват противниците на проекта - шепа инвеститори ще извлекат редица изгоди, както и техните помагачи в градските управи.

Софийски странности

Там, където в други европейски градове се полагат усилия за опазването на старинните градски части, където се санира и освобождава от транспорт и където се създават зелени площи и свободни пространства, които да се оформят според нуждите на децата и хората с недъзи, в София се тръгва по точно обратния път.

Този проект всъщност не е първият по рода си за българската столица.

Преди година стана известно начинание, предвиждащо разрушаването на коплекса сгради на Хотел България, за да се отвори място за търговски център.

Построеният през 1937 година хотел е под закрила на закона за паметниците на културата и приютява сладкарница, която е сравнима с "Кафе Централ", както и концертна зала с най-големия орган за автентична барокова музика в страната.

Едва след събирането на многобройни подписи против начинанието,то беше спряно, но със сигурност не е още окончателно предотвратено, отбелязва "Дер Щандарт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тези стари сгради, за които виенчани милеят, са повечето частни, - да не кажа всичките! И в болшиниството от тях, в партера има магазини, които са дадени под наем на баснословни цени! за толкова години, никой от собствениците на сградите /в повечето случаи изкукали аристократи от царско време/ не пожела да направят дори минимално козметично укреване поне на фасадите, та да ги обезопаси! Живял съм втакава сграда и знам за какво иде реч! Всички чакат Държавата да им дадев пари, защото биждате ли - тези сгради с апаметник на културата! Колко измежду тях имат действително някаква архитектурна стойност е друга тема! Излиза, че си стискат паричките от наемите, а нямат пари да направят едно саниране, което като го раздели човек на всички обитатели, ще излезе не много скъпо! Държавата - Общината им била длъжна! тези времена минаха! След като не желаят да си поддържат собствеността - "под ножа"! София никога няма да бъде Виена, главно поради балканския манталитет на българина! Трябва да е ясно на виенчаните!
116
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
бойко няма гигант ***, а мини , това именно му е проблема, от това е комплексиран, но избива комплексите си за сметка на всички нас - софиянци
115
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ПРЕДИ ВРЕМЕ В АМЕРИКАНСКО СПИСАНИЕ ПУБЛИКУВАХА СТАТИЯ ЗА ТЪМНОТО,КРИМИНАЛНО БЛИЗКО МИНАЛО НА Б.Б.ОПРОВЕРЖЕНИЕ НИКАКВО.САМО ДЕКЛАРАЦИЯ КОЛКО БИЛ ВЕРЕН НА АМЕРИКАНЦИТЕ А ТЕ ТАКА СЕ ОТНАСЯЛИ!ДАЖЕ ИМАШЕ НАГЛОСТТА ДА СЕ ОПИТА ДА ПОКАНИ ЖУРНАЛИСТА НА СВОИ РАЗНОСКИ В БЪЛГАРИЯ,НА КОЕТО ПОЛУЧИ ЗВЪНКА ПЛЕСНИЦА ОТ АВТОРА,ЧЕ ТОВА В САЩ СЕ СМЯТА ЗА ОПИТ ЗА ПОДКУПВАНЕ !ТИТУЛУВАЩОТО СЕ КАТО ГЕНЕРАЛ ОТГОВОРНИК НА КОФПОМПА 06 Е РОЖБА НА МЕДИЕН ОНАНИЗЪМ И МАСТУРБАЦИЯ!ТОВА Е ПОРЕДНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ НА НАШЕНСКАТА МАФИЯ НА СТОЛА НА КМЕТА НА СОФИЯ!ВЪВ ВСИЧКИ ОБЩИНИ ДАЛАВЕРИТЕ С ОБЩИНСКИ ТЕРЕНИ И ОБЕКТИ СА ЕЖЕДНЕВИЕ!НА СОФИЯНЦИ НИ ТРЯБВА СЪЮЗ ЗА СПАСЕНИЕ НА СТОЛИЦАТА!ДА ИЗМЕТЕМ ОТ ОБЩИНАТА" ДЕМОКРАТИЧНИТЕ МАФИОТЧЕТА"СЛУГУВАЩИ НА ЦИОНИСТКО-МАСОНСКИТЕ СИ ГОСПОДАРИ!НИКАКВИ *** БОРИСОВЦИ,СИНИ,ЧЕРВЕНИ,ЖЪЛТИ,СВОБОДНИ,СИЛНИ ДЕМОКРАТИ!ОТ АНАДОЛСКОТО "5 ВЕКОВНО ПРИСЪСТВИЕ" НЯМА НИЩО ОСТАНАЛО ПОСТРОЕНО!ВСИЧКО Е СЛЕД 1878Г.НЯМА БЪДЕЩЕ БЕЗ МИНАЛО!ИНТЕРЕСНО,ЧЕ ПРЕДИ ВРЕМЕ ЕВРООГНЕБОРЕЦЪТ РАЗРУШИТЕЛ ДЕМОКРАТ СЕ ИЗКАЗВАШЕ ЗА СРИВАНЕ НА КРЕМИКОВЦИ БЕЗ НИКОЙ ДА ГО ПИТА!И ТАМ БЕ ПРИГОТВИЛ ПРОЕКТ ЗА СТРОИТЕЛСТВО!АБЕ ЗАЩО НЕ ПОСТРОЯТ ЗА ТЯХ ЕДИН НОВ ЗАТВОР ПО ЕВРО СТАНДАРТИТЕ И ДА ГИ НАСТАНИМ ТАМ-КЪДЕТО ИМ Е МЯСТОТО!
114
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
След Тошко Добрев следващият арестуван от общинската *** ще се нарича Бойко Борисов - освен за всичките му свинщини в София но и за далаверите на солташака му Диков & брат, "случайно" изпълняващ длъжността главен архитект на София!
113
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Бойко явно е решил да раздаде София на приятелите си мутри, като разруши старите сгради и да застрои и малкото останали паркове и зелени площи в столицата, а на тяхно място да построи нови сгради с офиси, които разбира се ще бъдат за платежоспособните бандити, а не за софиянците. Тогава вече мутрите ще плячкосат София напълно законно!Столичани, какво още ви трябва да видите и преживеете, за да разберете че столичния кмет Бойко Борисов е просто един интересчия и използвач, избран да граби и съсипва София?
112
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тази австрийска газета е пуснала поредната поръчкова статия на злите сили, целяща да омаскари добрия неформален лидер на партия ГЕРБ и кмет на София Супер Бойко.
111
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Бат Бойко се справи с *** та е крайно време да подпука и центъра.Това че в центъра сградите трябва да се ремонтират и санират е съвсем друг въпрос,това изисква повече време и пари отколкото да ги разрушиш.Че той направил ли е нещо през живота си освен да позира пред камерите.
110
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Новия девиз на София : РАСТЕ И СЕ МУТРЕЕ
109
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Eто ви един пример за бг-журналистика: "Г-н Бойко Борисов настъпи фас на улицата и с това предотврати грандиозен пожар"
108
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Когато някой пръдне е ***.Когато Бойко пръдне е герой
107
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
На кого му пука за нас?!Гадните *** се чудят какво да измислят,в коя европейска столица има такива порутени сгради които се срутват сами и убиват хора!Къде го има това?
106
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
МИ ТАКА СИ Е, СЛЕД КАТО СТРОИТЕЛНАТА МАФИЯ СИ НАЗНАЧИ КМЕТ, Е ИНАЧЕ КАЗВА, ЧЕ СА ГО ИЗБРАЛИ ХОРАТА
105
0
 
0
 
! Отговори
djasta prasta преди 15 години
да прав си. но представяш ли си какво ще стане когато построят поредните бизенс и офис центрове. ще стане по-тъпкано и шумно от китайско метро.
104
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Хич не вдеват австрийците какъв ужас е в момента този "красив" център. Порутени къщи, плъхове, ***, мизерия, пенсионери, липса на тротоари без коли върху тях, постоянни задръствания, тесни улички, изнервени хора, мърсотия, замърсен въздух. Радикална промяна трябва, дори ако се наложи и да е насилствена. София агонизира и едно от най-болните места е точно нейният център, предвиден за 1000 къщички и немодернизиран от турскота робство насам.
103
0
 
0
 
! Отговори
George преди 15 години
Защо не бутне и НДК тоя тлъстия, каква хубава сграда може да се построи там.
102
0
 
0
 
! Отговори
tc tc tc преди 15 години
Дано да ги събори всичките гадни комунистически кооперации с олющени мазилки и мръсни до безобразие. Центъра на София на нищо не прилича! Разходете се някои път по пряките на Витошка и се поогледайте. И наистина не е зле да има повече подземни паркинги, ама то виенчаните не са се пробвали да паркират в прословутия ни център...
101
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
хайде сега потните ПРи на Мекия *** да ни обеснят, колко са *** тези австриици!
100
0
 
0
 
! Отговори
дед преди 15 години
Обикновено мръснишките работи ги пишат английските газети но сега опала и една австрийска.Като четем статията се питам на кой авсриец му дреме за София?Ако па е истина това което пише Карло от 82 че се сетиш веднага.То за мъжа на г-жа Луканова говореха че давал на времето некакви куфарчета и много от неговите авери още ти копат бурканите от градините ама за него нищо не се разбра колко си е оставил?Изглежда той беше опашката на гущера дето викаше пок. Ил. Павлов?А Бат ти Бойко щом рече нещо да се обади се му скачат!Той каза и тая свидна рожба на червените *** "Кремиковци" да се закрие и пак му скочиха.Яз с задръстването немам проблем у нас у ж.к. Люлин е широко нека заповядат виенчените стига са плакали.Даже имаме и каруци досуш като във Виена.Имаме и много *** сега ще ги изнасяме за Китай и Азия. Лично съм видел по телевизията как азиятците черпат туристите с печени хебарки.Това е за сета.
99
0
 
0
 
! Отговори
Hamlet преди 15 години
Защо офис-сградите трябва да са в центъра на града? Толкова хубав беше той преди нашествието на селяните! Стройте си бизнес-сградите около Кремиковци и ще имате място за паркиране. Защо се бутате там, където не ви е мястото. И за това се консултирайте с архитекти, инженери и умни хора и не оставяйте Бойко Борисов, който от нищо не разбира, да решава тези въпроси. Софиянец съм, но се отказах от жителството си и сега съм регистриран в провинцията, защото се срамувам да имам кмет като Бойко Борисов! Дано не ми се налага да сменям и страната!
98
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Преди година стана известно начинание, предвиждащо разрушаването на коплекса сгради на Хотел България, за да се отвори място за търговски център.Построеният през 1937 година хотел е под закрила на закона за паметниците на културата и приютява сладкарница, която е сравнима с "Кафе Централ", както и концертна зала с най-големия орган за автентична барокова музика в страната.Едва след събирането на многобройни подписи против начинанието,то беше спряно, но със сигурност не е още окончателно предотвратеноДейства се по добре изпитана схема. Като примера с взривената сграда(която също беше обявена за паметник на културата) на Столичната библиотека(бивша столична община). Сградата умишлено се оставя да се съсипе. На тогавашния кмет му пълнят гушката да я взриви, на следващия кмет му пълнят гушката да даде терена на правилните хора, съда после го оправдава.Сега и с Бойко става същото, догодина става министър и нещата се замазват. После съда установява, че никъде няма негов подпис и той се измъква. Познато.