100-годишнина на синагогата в София

Построена е в началото на ХХ век и е най-голямата на Балканите
6 сеп 2009 07:26,
25
100-годишнина на синагогата в София
Снимка: Булфото

Традиционният Европейски ден на еврейската култура ще бъде отбелязан на 6 септември във връзка със 100-годишнината на Централна софийска синагога, съобщават от Еврейската общност в България „Шалом“.

Събитието ще се проведе от 10 ч. в Еврейския културен дом на бул. „Александър Стамболийски” 50. Програмата на честването включва изложби, културни прояви, срещи и семинари от 6 до 11 септември.

Централната софийска синагога е един от най-красивите архитектурни паметници в София.

Тя е третата по големина в Европа след синагогите в Будапеща и Амстердам и най-голямата на Балканите.

Проектирана е от австрийския архитект Груенангер в испано-мавритански стил и наподобява виенската синагога, която е унищожена от нацистите.

Софийската синагога е построена в периода 1905–1909 г. и е съобразена с еврейските религиозни традиции.

Покривът на храма е на височина 33 м и се състои от 6 купола и 6 кули, на които са поставени 12 шестолъчни звезди, сочещи на изток към Йерусалим.

Металният полилей, красящ молитвената зала, е истински шедьовър – изработен е от месинг във Виена, тежи 1700 кг и е поставен на височина 19,20 м.

Голямата молитвена зала има общо 1170 места – на първия етаж за мъже и на балкона за жени.

Сградата има два етажа и крипта. На първият етаж са разположени: голямата и малката молитвена зала и офисите.

На вторият етаж са заседателната зала, библиотеката и музеят. В криптата в момента се строи нов музей.

Централната софийска синагогата е открита на 9 септември 1909 г. с тържествена церемония, на която присъстват цар Фердинанд и царица Елеонора.

Днес храмът има уникална архитектурна и художествена стойност. През юни 1955 г. Централната софийска синагога е обявена за паметник на културата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
1
 
! Отговори
муспи преди 14 години
Жиди - изгода! Ако само един човек ви пожали, няма да има второ пришествие и Бог няма да пречи всичко да си остане така - богатите да богатеят и бедните да беднеят. Само че такъв човек може да се появи само по изкуствен начин - науката дава надежди, - но и той от жалене ще разбира колкото вас.
24
1
 
1
 
! Отговори
Ели преди 14 години
За фанатизма в Израел ще се съглася, но това е юаст от народа, които масата там не обичат. Евреите не обичат ортодоксалните си сънародници и не ги възприемат. Та нека не говорят хора, чули тук - там, някоя приказка на някой *** човек. А, че са тежки характери в работатаааа, даааааа много са взискателни и продуктивни - факт е тежко е да се работи с тях.
23
1
 
2
 
! Отговори
Ели преди 14 години
Мили хора, като слушам к'ви глупости пишете ми се плаши окото. Виждам, че си нямате понятие от евреите. Всички тези отживелици за кръвосмешението и т.н. .... Много Ви моля, не повтаряйте думите на някоя селска баба. Ще ме прощавате, но ние българите в никакъв случай не можем да се похвалим с толкова интеректуалци и творци - хора на изкуството, не можем и да се похвалим и с 1/100 от това, което евреите са дали на света, какти и не можем да се похвалим с родолюбието, което те имат...
22
0
 
1
 
! Отговори
$ преди 14 години
На перона на гарата група посреща роднина. Влакът спира от вагона излиза възрастен евреин. Всички се втурват към него:- Абрахам, как пътува?- Много кофти. Такъв билет ми дадоха, че през цялото време трябваше да седя с гръб към движението. Чак главата ме заболя.- Че не можа ли да се смениш с някого? Възрастен човек си, сигурно щяха да ти отстъпят място.- Нямаше с кога да се сменя. Купето беше празно.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
това не е особена гордост че е най-голямата
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
если в кране нет води,значит випили жиди...кратко и ясно.
19
1
 
1
 
! Отговори
3 преди 14 години
да стягайте си куфарчетата с награбените пари и бягайте еврей,отивайте на луната и се плодете и се самоизяждайте.така земята ще си отдъхне от еврейската напаст
18
0
 
1
 
! Отговори
CCB преди 14 години
Не случайно българин е *** дума по света.. прочетете само 3-4 коментара и си товарете семействата и бягайте от това блато на простотията и омразата, което никога няма да се оправи!
17
2
 
2
 
! Отговори
християнин преди 14 години
Трябва да я взривят тази синагога, по случай 100- годишнината и! На гнусните *** друго не им се полага!Щом не ни смятат за хора, а сме тор за тях, нека те самите се превърнат във ***! Света е видял само зло от тях и най-добре ще е да изчезнат от лицето на земята! Не съм нацист нито лош човек, но ненавиждам фанатизма и особено юдейският!
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе какво ни интересува колко за избити еврейте през ВСВ,въпреки, че за 70 години могат да се увеличат многократно, пример - населението на България след 9 септември до края на 80 те години става 9 милиона, аз говорех, за българските еврей, каква е тази глупост, че се радвали, че умрели българи, не вярвам, че и нормален турчин или даже *** ще се радва.Аз като българин не се радвам като умират хора, стига с тая злоба!!!
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Отвратително вЧепетление !
14
0
 
2
 
! Отговори
многознайко преди 14 години
ако бяха убити толкова евреи през времетона наци.,как е възможно днес да има толкова много тях?Плодят ли секато зайците.Не е тайна дори в библията пишеза две дъщери които били толкова грозни,планували и напили собствения си баща,за да имат деца от него.Кръвосмешението е най-големият грях а при евреите е нещо съвсем нормално и практикувано.Това е забранено и се преследва уж.Ина това ли му казваш расизъм.Може и да си чел но аз съм го изпитал на гърба си.а лампите дали са били от еврейска кожа?
13
0
 
1
 
! Отговори
Канасювиги Кубрат преди 14 години
Абе *** аз не ли ви казах да не се делите?
12
0
 
1
 
! Отговори
рави Маркузе преди 14 години
Добри или лоши,рестриктирането на тая пасмина води само до положителен ефект з нормалните хора-ако не ги бяха низвергнали при Изабела Кастилска щехте да гледате Америките през крив макарон и щехте да фъркате на допотопни биплани и Шабесия Американа кой знае дали щеше да стигне до Луната...Факти,факти,аналноразпрани толерасти...
11
0
 
1
 
! Отговори
Rado преди 14 години
Priqtelu,ti imal li si si rabota s evrei???Az sum rabotil 3 godini samo s chifuti,vseki den e bil urok za men,dotogava sum gi uvajaval i vinagi sum bil za tqh,te me oprovergaha,nai-golemiq rasizam e v izrael,neevrina za tqh e kuche,ne si li evrein,primerno,banka ne mojesh da otvorish,stavash evrein i togava moje.aide tuka kaji na edin ***-stani pravoslaven i togava pravi banka,shte oreve sveta,cqloto evreisko voinstvo shte skochi,a tam tova e utvardeno s zakon.naciq ot lihvari li e,mani gi
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ако човек нареди фактите както му харесват и еврейте ща са най-извратените и лошите и ще има и древни македонци и може и Елвис да е жив и да е паднало НЛО в Розуел :)Извратеняци и побъркани има навсякъде, както и наркомани
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Те нациските теории ги знаем, еврейте са виновни за всички лоши събития и управляват света от 2000 години с тайно правителство, дрън, дрън, чак не осъзнавате колко *** звучат тези теории, аз съм си направил труда да прочета почето теории за световната конспирация и трябва да си *** за да им се връзваш, ама те нацистите търсят точно такива за да се връзват.Правенето на лампи от човешка кожа и кости и избиването на милиони хора за вас може да е нормално, но за мен не е, скъпи нацисти
8
0
 
2
 
! Отговори
многознайко преди 14 години
да във всяка държава евреите приемат имената на националността.в полша са с полски имена,в германия с германски,в чехия с чешки в австрия с австрииски.но въпреки това си правят най-големите престъпления,като например изверга от австрия дето затворил и направил 7деца на дъщеря си,жена му незнаела.или ббс тв.репортера гей дето го арестуваха през ноща с ботуш в гъ.а,или фридман,германски тв.репортер с *** и кокаин и много други за които след малко време многобързо им се размина,и прости.
7
0
 
1
 
! Отговори
3924 преди 14 години
vreite na nikogo ni6to ne sa napravili.osven obvinenieto 4e sapri4ina za razpvaneto na hristos ni6to drugo nema sre6tu teh.a i tova obvineneie zvu4i sme6no na fona ha drugi ogromni tragedii.nikoi ne goni garez na nemcite-a te dosta horica sa ugrobili,ili na turcite koito ne samo sa izvar6vali genocid sre6tu celi narodi,no i sa vurnali kolturnoto razvitie na evropa vekove nazad. i aide sega kade kakvo stanalo-evreite vinovni,ili kostov.ima forumci deto spe6no se nujdajt ot moza4na transplantacia.
6
0
 
2
 
! Отговори
многознайко преди 14 години
за какъв расизъм говориш.явно не си си патил от евреи,така както аз съм си изпатил.кажи ми област в която да не смъкват кожи от гърбовете на друговярващите.навсякъде и във всички държави са най-алчните и най-много владеещите и най-големите кожодери.изобщо не е расизъм а факт,известен на всички.а много от евреите наистина са депортирани от България за лагерите и има за това свидетели и документи.Приказките че Б.я си е запазила евреите от човеколюбие не са вярни.Те са само за да се замаже мъста им