Културният център на София не е за чорапи и чорапогащници

Димитър Паскалев, част от група "Архитекти за София", за града и хората
5 дек 2009 11:05,
39

Част от проекта "София 2020" - зелени трамвайни линии. Снимка: "София 2020" 

Димитър Паскалев е част от групата „Архитекти за София” и един от главните инициатори на платформата „София 2020”. В рамките на три седмици софиянци имаха възможност да разгледат 11-те урбанистични идеи на „Архитекти за София”, оформени визуално и подредени в изложба, стъпила върху зелена трева до Билетен център НДК.

Другата му страст, освен архитектурата, е музиката. Той е ядрото на групата „Блуба Лу”, чиито парчета озвучаваха изложбата на открито пред НДК. Той е винаги сериозен.

Всяка негова реакция е премерена. Говори тихо, но умно. Винаги може да те изненада с нови хрумвания и да ти даде поле за размисъл.  

Част от идеите, които са залегнали във вашата платформа, са „град на културата и изкуствата”, град на живота и радостта, град на дърветата и колелетата”. Как мислите да ги постигнете?

Това е невъзможно да бъде постигнато от шепа хора. Ние искаме да сложим дебата на масата в общественото пространство, да планираме възможности, които не са обсъждани, но те са част от общата картина на градското пространство.

Да провокираме обществото и администрацията да разглеждат обновяването на градската среда в по-широк аспект от злободневния – задръстванията, кучетата, метрото и детските градини. Обновяването на градската среда е много, много по-широко понятие и има други много съществени акценти, които индиректно чрез развитието на средата оказват влияние върху качествата на обществото.

От какво е инспирирана идеята за изложбата?

Изложбата представлява част от инициативата на група архитекти за създаване на платформа за идея и дебат относно бъдещето на София в рамките на 10 години.

Изграждане на трайна визия за бъдещето на града, която да бъде обществено обсъждана, да даде насоки за развитие, които да бъдат нададминистративни и върху тях да стъпят политики, планове, планиране и урбанистични разработки.

Как успявате да отстоявате идеите си пред държавната и общинската власт?

Доколкото сме много млада организация, още не сме стигнали до отстояване. Успяхме да запознаем новия кмет и главния архитект с тази инициатива. Сега ни предстои внасянето на първите ни архитектурни и градоустройствени предложения, подкрепени от хиляди хора. Това е един от възможните пътища.

Ние много държим да бъдем позитивно настроени не като позиция на администрацията, а като подпомагаща организация. Смятаме, че интелектуалният потенциал и мощта и капацитетът на свободните професионалисти и специалисти са много големи и не са използвани.

Предстои да се направи телевизионно предаване „След 10 години” (външна продукция) върху нашата платформа, където да се дебатират въпросите с всички страни – обществото, случайните хора, администрацията, инициаторите.

Каква е новата серия от идеи?

Ще ги обявим към средата на декември. За да стане ясно в каква област се движим, ще дам няколко примера – подлезите на София като галерии за модерно изкуство; Баба Яга като най-големия скейт парк на Балканите; нов Дом на науката, където университетите ще разполагат със собствени пространства; фонтаните на НДК като световноизвестна забележителност...

С какъв профил ще бъде новият концертен комплекс? Каква музика ще звучи там?

Средата, пространството, в което живеем, оказва влияние върху обществото. Колкото повече заобикалящите ни зловредни неща облъчват хората, наред с медиите, толкова повече хората започват да свалят ценностната си система. А тя е двигателят на общественото развитие, тя е мотивация и много мощен ресурс.

Ако това не се осъзнае от тези, които имат влияние върху градската среда, има опасност тя да окаже такова лошо влияние върху обществото, че то да загуби всякаква самоувереност.

Ще се стигне да саморазграждането на градската среда както в Третия свят. Ако ние сме европейска столица, трябва да разберем, че културността на градската среда е определяща. За предпочитане е на площада да слушаш музика като Антони Дончев, а не скитника с китарата.

Още по темата

В културния център на София, вместо да се продават чорапи и чорапогащници, да се организират постоянно фестивали. Това не е свързано само с това кое колко струва, а с осъществяване на един много по-мощен ресурс, какъвто е ценностната система.

Как намираш творбата на Давид Черни?

Болезнено правдива и заслужена.

Мислиш ли, че сме узрели за платформата „София 2020”? Не е ли вашата идея по-мащабна като политика, а именно формирането на гражданско общество?

Не само не зреем, ами загниваме в зелено състояние. (Смее се.) Освен да си взимаме шапката и да ходим другаде, не виждам изход. Този скептицизъм е алармата, че нещата не вървят на добре.

Творбата на Давид Черни e болезнено правдива и заслужена
Никой не вярва, че нашата идея може да се случи. Говорим за изключително елементарни мероприятия, по които няма нито спор, нито дебат в европейските столици – например да има тоалетни в парковете. Това ни навежда на мисълта, че градът е изоставен.

Остава ние да развеем знамето на тази нужда. Сайтът http://www.sofia2020.bg/ беше посетен от 15 000 души за един месец. Това показва, че хората имат интерес към темата и че тя е болезнена.

Надяваме се по време на това управление да успеем да постигнем креативни резултати, които да доведат до някаква пилотна програма за серия от такива проекти. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Dax Griffin преди 14 години
Някои от идеите са добри и изпълними в същото време. А някои от коментарите показват ниското ниво на културата и доброто възпитание у българина.
38
0
 
1
 
! Отговори
муспи преди 14 години
След като творческата интелигенция няма и на нейно място е еврейския гешефт, това че София ще стане като Калкута и гигантски ислямизирани тълпи ще се возят на покривите на рейсовете не е трагично. Тези които биха се ужасили от това вече ги няма, а останалите дето си мислят че са народ и роптаят, не будят състрадание. Биха били народ само чрез тази интелигенция, която са унищожили като икономически нецелесъобразна. С това те споделят платформата на управляващите ги мутри.
37
0
 
1
 
! Отговори
до 31 преди 14 години
Уважаеми, тук пише, че е мост, а не веломост.Така че се гръмни.
36
0
 
1
 
! Отговори
СМЕХХХХХХХХХХХХХ преди 14 години
Що е то кражба на интелектуална собственост, в широкият смисъл на думата?Що е то плагиат?
35
0
 
1
 
! Отговори
?????????????????? преди 14 години
Хора с идеи и то без бъдеще , кой ли им плаща?
34
0
 
1
 
! Отговори
стилян преди 14 години
Някои от идеите са доста наивни и утопични. Някои са грандомански (като тази с портите на магистралите). В този музей на комунизма със сигурност никой няма да влезе и това е добре. Някои идеи са свежи и осъществими. Не мога да разбера само защо тоалетните в парковете трябва да приличат на тракийски могили. Иначе музиката на Блуба лу в клипчетата е яка
33
0
 
1
 
! Отговори
sicilianeca преди 14 години
abe neka da napravqt okovrastniq pat pri ilienci trebi4 noviizkar obelq 4e tam e dupka do dupka kolovozi i e tqsno .mosta na bakarena fabrika go prealsvatiraha ama do poluvinata takava prostotiq nqma nikade drugata 4ast e v dupki i krapki .davieba maikata i darjavata skapana nenormalna.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А музея на комунизма изглежда ще е за Сергей и компания и тяхни поддръжници, да ходят там и да си спомнят изминалите времена.ЩО за проект е това като комунизма пак присъства в него би ло то и като музей.Уж бягаме от комунизма а той все е пред нас изглежда и архитекта на тоя музей е комунист или дружка на Сергей.Няма просто друга такава страна на света народа да бяга от нещо а управляващите все да го дърпа на заде към това което те искат да бъде страната.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Първо уважаеми чели и недочели това не просто мост, а вело мост, част от една 10 километрова вело алея, която ще свързва трите парка. Идеята е страхотна! Влезте в сайта, който е даден и разгледайте, тогава говорете, че идейте не са хубави.
30
0
 
1
 
! Отговори
Владко преди 14 години
През 2020 София ще е като Карачи или някой друг *** град, като Бангалоре - мизерия, мръсотия, рейсове, на които покривът се ползва от хора, ***, турци и минарета, 6-7 милиона ще е, а провансът ще е празен и пуст.
29
0
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 14 години
Да, разбира се, когато на *** му кажеш в прав текст, че е ***, реакцията е:"Народът не ме обича, а аз съм *** пича"Я ми кажи името на града със зелените трамвайни линии? Сигурно някое китно германско градче със 100 000 жители и територия колкото София. До 21: Козичке, Шопа няма нужда да пресича, защото се движи по платното с автомобила си. Само моля почтително да обърнат стълбите, както е редно и удобно за пресичащите пусититили на Столицата, за да не ми скачат по капака на колата.
28
0
 
1
 
! Отговори
MARIA преди 14 години
Ами това не е от общината ами от хората....защото и най-хубавия парк да има тъпите метали и дрогираните *** ще пият галони бира там и ще си вземат дозичките....това е, хоарата сами си вредим едни на други.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Majewski,Това е истината и хората не я осъзнават... Затова заминаха толкова много, а през това време тези псевдо интелигенти ни обвиняват, че сме предали родината за по една кола и пълен хладилник. ***, истината е че в България абсурдът стигна точката на кипене. Можеш да избираш между това да полудееш сред "свои" или да заминеш и да създадеш потомство някъде навън, с пълното съзнание, че ще бъдеш самотен и неразбран от собствените си деца. И Слава Богу!
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
abe v toq grd nqma park v koito da relaksira 4ovek.ako utida v parka prive4er trqbva da vldee6 karate ,pistolet ili pit bul trqbva da si vodq.
25
0
 
1
 
! Отговори
! преди 14 години
Музей на комунизма....***. По-добре да не го правят, че, ако трябва да се покажат всички аспекти, а не само налаганите...
24
0
 
1
 
! Отговори
Martin преди 14 години
Браво за идейността. Само напред! Дори и да не се случат всички проекти на 100%, посоката на мисленене е правилна - иновативно, мащабно мислене, като наравно са разработени конкретни проекти в детайли.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
до 22ти и такива като тебе наричат българия *** защото вместо глави имат ***.И така ще бъде и занапред.
22
0
 
1
 
! Отговори
zombajo преди 14 години
До кога *** и провинциалисти (визирам онзи *** от статията по горе)в качествотот си на псевдо архитекти ще осират тотално пейзажа на столицата с *** си идеи ??? ( изключение на зелените трамвайни релси идеята е добра, но не е тяхна концепцията е от другаде)Истината е София е *** , България е *** всичко е *** !!!Това е тъжната истина !!! Така ще бъде и за напред !!!
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ми, Шопе, ти що не си вземеш гегата и не отидеш някъде в полето - там можеш да си пресичаш накъдето ти душа иска, без да се мориш 40м. Аз пък щото съм била в град със зелени трамвайни линии (с трева) и трябва да ти кажа, че пейзажът се променя коренно. Искам и София да изглежда така и хич не е трудно да се направи. А за музея на комунизма какво да ти кажа. В Будапеща има цял парк-музей, турситите яко се ръсят да го разглеждат, ама те унгарците нали са си малко прости. Друго си е шопът.
20
0
 
1
 
! Отговори
R.Majewski преди 14 години
Тук надежда всяка оставете... Процесът на плебеизация на населението, започнат през ранните '50 години приключи успешно само в България (от всички бивши соц.страни)Плебеите победиха и това е краят.Дори и да са останали някакви интелигентски енклави в страната, те няма да имат никакво влияние, поради това ,че вече не е възможна рационална аргументация на идеи пред населението.Такава аргументация е просто неразбираема за повечето гласоподаватели и с това автоматично подозрителна ако не "вражеска".Не си правете илюзии за "ново дясно" защото няма от къде да го вземете.Рационалната "интелигенция" е толкова малка ,че няма шанс да достигне критична маса и с това да повлияе върху посоката на България.БКП успешно превърна целия народ в безформена маса плебеи, евтин ресурс (плебеят е най-евтино задоволяван),наричайки този процес - създаване на "новия,социалистически човек".Днес социализма го няма, но "човекът" е тук и е превзвел всичко.Той няма да отстъпи своите позиции на никого.Полуграмотните "учени" няма да позволят развитието на истинска наука,защото такава би ги елиминирала много бързо.Простаците занимаващи се с култура няма да позволят истинска, защото такава би ги захвърлила в маргинала на обществото. И така е във всички области на живота.Няма кой да постави критерии и стандарти за тази обществена прослойка,наричана интелигенция.Няма и да бъде допусната такава, защото именно тази обществена класа ражда идеи и най-важното - ражда истински лидери. А това ,разбира се е крайно опасно за българската държава в днешната и форма.За това ще имаме *** за мин. на културата.Догматичен примитив за мин.на "какво беше".Неграмотна и слабоумна за мни. на външно.Боко тиквата за мин.пред. и национален предател за президент.И така ще бъде.