За чиста храна! България - свободна от ГМО!

В неделя е поредната гражданска демонстрация в София
29 яну 2010 07:00,
98
За чиста храна! България - свободна от ГМО!
Снимка: Dnes.bg

"За чиста храна, за здрава земя! България – свободна от ГМО!"

Под този наслов ще премине гражданската демонстрация, която ще се проведе в София на 31 януари 2010 г., неделя, от 12,00 до 14,00 ч.

Участниците се събират между 12,00 и 12,30 ч. в градинката пред Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий”, след което тръгват на демонстрация-шествие из столицата.

Организаторите от Коалиция "За да остане природа в България”, Инициативен комитет на родители и др. призовават: Носете: плакати, свирки, тъпани, мегафони, артистично облекло...

Това е поредният протест срещу либерализирането на закона за генно-модифицираните организми (ГМО).

Предишният беше на 13 януари, когато парламентът гласува на първо четене промените в Закона.

Отглеждането на генномодифицирани организми, освен на царевичния хибрид МОN 810, е забранено на територитята на ЕС. 1/3 от земеделските площи в света обаче вече са засети с биотехнологични култури.

Аргументите на противниците на ГМО са, че ефектите от генноизменените храни не са достатъчно изследвани.

Още по темата

Освен това опитът показва, че въвеждането на генномодифицирани култури за няколко години измества останалите сортове и така се нарушава биоразнообразието.

Единствените, които със сигурност печелят от разпространението на ГМО, са големите концерни в бранша, заявиха протестиращите.

Припомняме ви, че на 26 януари започна обсъждането на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за генетично модифицираните организми (ГМО) на съвместно заседание на Комисията по околната среда и водите и Комисията по земеделието и горите в парламента.

Шест представители на неправителствените организации (НПО) участваха в заседанието, на което министър Караджова обяви, че МОСВ приема голяма част от исканията им.

По думите й Законът за ГМО ще бъде върнат за преразглеждане в специална работна група към Народното събрание с участието на специалисти от НПО, както и в консултативната комисия по ГМО в МОСВ.

В момента Консултативната комисия по генетично модифицирани организми обсъжда на заседание промените в Закона за генетично модифицираните организми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
Ано преди 14 години
Тая *** фирмичка монсанто, трябва да се бойкотира от всякъде. Аз например, няма да копувам нито един нейн химикал за третиране в земеделието. Ако всички го направим, тея ще трябва да ядат шпек "ЛЕКИ" и кремвирши "МЕЖДУНАРОДНИ"!!!Освен това разбрах, че пак тая фирмичка щяла да има щанд на панаира. Една анти реклама срещу павилиона И, и срещу бутането на пари от тяхна страна на нашите парламентарни мекерета, може да свърши много работа!!!
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Използването на ГМО в земеделието руши равновесието в природата.А така наречения Златен ориз с повишено съдържание на бета каротин е толкова скъп, че в Индия, където е наложен, е всъщност недостъпен точно за гладуващите.
53
0
 
1
 
! Отговори
Сфинкс преди 14 години
Векът няма нищо общо с човешката глупост. България няма нужда от внос и отглеждане на ГМО. Нито от внос на храни и подобни продукти, направени от ГМО. С колкото по-чиста храна се храним, толкова по-здрави ще бъдем. Трябва много бързо да се приеме БДС без всякакви вратички за подобни продукти, Е-та и цялата тази химия.
52
0
 
1
 
! Отговори
yann@mail.bg преди 14 години
Пич, престани да четеш пропаганди, а виж реалността!Усещаш ли какви плодове и зеленчуци ядеш? Не усещаш, защото нямат никакъв вкус!Това са твоите ГМО.Няма "проста" генна модификация.Къде остана сорт краставици "Гергана"? Домат "Идеал" и т.н. Няма ги. Умишлено.Баща ми, през 2009г. купува семе от "Сортови семена" за домат "Идеал" и след като го посади излезе домат с форма на чушка!Като си им такъв фен, яж си ги, но произведени от чужбина!
51
0
 
1
 
! Отговори
;) преди 14 години
От всички науки само химията прави човек истински щастлив.
50
0
 
1
 
! Отговори
21-ви век преди 14 години
Днес за обяд ще си поръчам ядене с мноооооого ГМО!
49
0
 
1
 
! Отговори
до Health преди 14 години
Защото хората са слепи за елементарните неща. Човешкият организъм не е "настроен" за мутирала храна, а докато мутира /пренастрои/ ще минат поколения. Огромно количество от хората са с алергии и заболявания от Е-тата в храната. Децата са масово със заболявания, алергии и затлъстявания от тази химия. Сега и ГМО.
48
0
 
1
 
! Отговори
yann@mail.bg преди 14 години
Точно това е целта - да си помислим, че нямаме избор!А ние ИМАМЕ!Бих посъветвал организаторите на този протест да помогнат за всеобщ протест в цялата страна. Това са наченки на прословутото гражданско общество от което имаме огромна нужда за да вървим напред.Ако има как да помогнем, дайте връзка...
47
0
 
1
 
! Отговори
Пич преди 14 години
Това не е вярно. Явно си чел какво е хербицид и какво е пестицид в wikipedia и не ти е станало много ясно. При генно модифицираните култури не се повишава използването на хербициди, а се намалява използването на инсектициди и то чувствително. Просто с генната модификация се стимулира естественото синтезиране на Bt протеини, които са отровни за органичните вредители. Да не говорим, че някой генно модифицирани култури са по-богати на бета каротин и витамин C.
46
0
 
1
 
! Отговори
yann@mail.bg преди 14 години
Именно пласмасовите зеленчуци от чужбина са ГМО!И още нещо - Никъде ЕС не ни задължава да приемем този закон. Това са прости опити за заблуда на общественото мнение и манипулация от страна на производителите чрез нашите "мили" политици, без значение на партийна принадлежност - компании като Монсанто купуват политици наред, без да се интересуват от коя партия е. За тях е важен резултата....
45
0
 
1
 
! Отговори
До lol преди 14 години
Да, някои от протестиращите не са особено компетентни, но интуитивно са усетили заплахата и се учат. УЧАТ СЕ!Не е зле вместо да се смеете, да се поровите из форумите, където проблемът се обсъжда достатъчно компетентно.
44
0
 
1
 
! Отговори
health преди 14 години
ами само да попитам тогава след като гмо-храните са ТОООЛКОВА полезни, защо дори и в България вече има сектори в големите търговски вериги с т.нар. фреш храни, които са в пъти по-скъпи от останалите........яйца от свободна кокошка 2 пъти по-скъпи, зрял фасул собствено производство 3 пъти по-скъп от този който се продава в хипермаркетите и е с еднакви по големина зърна, като правен по поръчка.....за вкуса изобщо няма да коментирам...........но имаме ли избор изобщо като сме най-бедните в Европа !
43
0
 
1
 
! Отговори
владимир преди 14 години
Ами задължително сме на протеста
42
0
 
1
 
! Отговори
yann@mail.bg преди 14 години
*** явно си ти, след като правиш такова изказване.Първо прочети малко за ГМО, ако те мързи гледй някой филм, защото има и такива, а после давай такова мнение.ГМО са съзададени да издържат на още по-силни хербициди и т.нар. отрови.Пример: Царевицата и соята, които са генно модифицирани от Монсанто издържат на третиране с Раундъп директно върху растението. Още повече, че са собственост на производителя. Това явно нищо не ти говори...
41
0
 
1
 
! Отговори
Do 30 преди 14 години
Номер 30, ти луд ли си, бе? Това, което си написал са пълни глупости!Ако още има ***, които вярват в каквото вярваш ти, нищо чудно да приемат и тоя скапан закон. Нощо чудно да започнат скоро да ни убеждават да ядем лютеничка, дето сама доприпква до масата. ***!
40
0
 
1
 
! Отговори
;) преди 14 години
ДАЙТЕ ДА ПРОТЕСТИРАМЕ, НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ЗА КАКВО!ПРОТЕСТ МУ Е МАЙКАТА
39
0
 
1
 
! Отговори
Сфинкс преди 14 години
За какво трябва да отглеждаме ГМО? На България не е нужна такава "продукция". Земята ни е достатъчно добра, за да ни изхрани и без допълнителни "екстри" и за нас, и за животните. Можехме да се аргументираме пред ЕС и да откажем прилагането на този закон. Нямаме нужда от ГМО!
38
0
 
1
 
! Отговори
lol преди 14 години
na men mi e malko smeshno poneje samite protestirashti sa malko ne kompetentni otnosno tazi tema, ama vajnoto e da se borqt za neshto shtom imat jelanie :)
37
0
 
1
 
! Отговори
възмутен преди 14 години
ЗАЩО СЕ НАЛАГА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ГМО В БЪЛГАРИЯ???? ЗА ТЛЪСТИТЕ КОМИСИОННИ НА МОНСАНТО!!!!! ПЪЛНА ЗАБРАНА НА ТЕЗИ УНИЩОЖИТЕЛНИ ПРОДУКТИ , ПЪЛНА !!!!
36
0
 
1
 
! Отговори
Сфинкс преди 14 години
Имаше преди години една книга: "Денят на трифидите". Интересна и актуална.