За чиста храна! България - свободна от ГМО!

В неделя е поредната гражданска демонстрация в София
29 яну 2010 07:00,
98
За чиста храна! България - свободна от ГМО!
Снимка: Dnes.bg

"За чиста храна, за здрава земя! България – свободна от ГМО!"

Под този наслов ще премине гражданската демонстрация, която ще се проведе в София на 31 януари 2010 г., неделя, от 12,00 до 14,00 ч.

Участниците се събират между 12,00 и 12,30 ч. в градинката пред Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий”, след което тръгват на демонстрация-шествие из столицата.

Организаторите от Коалиция "За да остане природа в България”, Инициативен комитет на родители и др. призовават: Носете: плакати, свирки, тъпани, мегафони, артистично облекло...

Това е поредният протест срещу либерализирането на закона за генно-модифицираните организми (ГМО).

Предишният беше на 13 януари, когато парламентът гласува на първо четене промените в Закона.

Отглеждането на генномодифицирани организми, освен на царевичния хибрид МОN 810, е забранено на територитята на ЕС. 1/3 от земеделските площи в света обаче вече са засети с биотехнологични култури.

Аргументите на противниците на ГМО са, че ефектите от генноизменените храни не са достатъчно изследвани.

Още по темата

Освен това опитът показва, че въвеждането на генномодифицирани култури за няколко години измества останалите сортове и така се нарушава биоразнообразието.

Единствените, които със сигурност печелят от разпространението на ГМО, са големите концерни в бранша, заявиха протестиращите.

Припомняме ви, че на 26 януари започна обсъждането на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за генетично модифицираните организми (ГМО) на съвместно заседание на Комисията по околната среда и водите и Комисията по земеделието и горите в парламента.

Шест представители на неправителствените организации (НПО) участваха в заседанието, на което министър Караджова обяви, че МОСВ приема голяма част от исканията им.

По думите й Законът за ГМО ще бъде върнат за преразглеждане в специална работна група към Народното събрание с участието на специалисти от НПО, както и в консултативната комисия по ГМО в МОСВ.

В момента Консултативната комисия по генетично модифицирани организми обсъжда на заседание промените в Закона за генетично модифицираните организми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
1
 
! Отговори
българка преди 14 години
Къде мога да намеря семена за "Идеал"? За себе си и децата си поне.
74
0
 
1
 
! Отговори
~~ преди 14 години
Преди 15-20 години ставаше, защото ги нямаше новите сортове. Магазинерът предпочита и търси стока която и една седмица да стои няма да загуби добрият си търговски вид. Произвежда се това което се търси.
73
0
 
1
 
! Отговори
yann@mail.bg преди 14 години
До 70: *** си ти! Обаснено е в коментарите, че ГМО-тата взимат надмощие над естествените при растежа. Смесват се прашец и т.н. при които надделяват ГМО храните и след време естествените изчезват. Тогава, заради предета като теб какъв избор ще имаме на пазара? *** и *** "търговец"!И ти разбираш от търговия толкова, колкото баба ти от военна музика!
72
0
 
1
 
! Отговори
~~ преди 14 години
Как да стане това некупуване? Обявено ли е на етикета? Има ли контрол по търговската мрежа? Има ли разгласяване на некоректни производители?
71
0
 
1
 
! Отговори
yann@mail.bg преди 14 години
А как ставаше за търговски цели до преди 15-20 години?Що приказваш глупости? Търговията е динамичен процес и зависи от търсенето, от което идва предлагането.Естествено, че става за търговия и няма да е кой знае колко по-скъп. Друга тема е, че цената на пластмасовия домат е силно завишена...
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе, бастуни, ако не купувате нещо, няма да ви го продават. Ако достатъчно много хора искат не-генно модифицирани храни, просто не ги купувайте. Ако сте достатъчно много, то пазарните принципи ще се задействат и ГМО-тата ще изчезнат. Или поне ще останат за тези, които нямат проблеми с тях, но бизнеса ще види и в немодифицираните сортове печалба и ще ги продава. Освен това гледайте си сами храната. Нямате право да казвате на другите какво да отглеждат, след като не сте длъжни да го купувате.
69
0
 
1
 
! Отговори
~~ преди 14 години
Уви така е. Същото се случи и с киселото мляко. Сега остава с ГМО да прецакаме и розата.
68
0
 
1
 
! Отговори
ши даваш,бате,ши дав преди 14 години
Тия "Монсанто"правят бъркотии по света вече десетилетия наред!Големи гадини са!Невероятно мощна фирма!Безогледни и безжалостни!:(
67
0
 
1
 
! Отговори
земеделец преди 14 години
От личен опит знам ,тези който в момента ревът в този сайт утре ще излязат на пазар и ще търсят най ама най-(здрави ,красиви ,изящни твърди и тн.)зеленчуци. Няма такъв филм,вие сами налагате тези правила НЕРЕВЕТЕ.Няма красиви плодове и зеленчуци без ползуване съвремени методи. Нанали ви гледам едно петънце да има по плода и се отвръщавате.Атова може просто да е естествена защитна реакция в която плодът е успял да победи причинителя.Да скъпи протестиращи това сте вие рожби на суета.От вас зависи
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не съм против този протест, нека пртоести да има, но не мислите ли че, България още не е на това ниво да се бори за качествена храна (нали все пак такава има). Нашето дередже е отчайващо. Защо тези хора и ние не се съберем за по-восоки заплати, по-висок жизнен стандарт, след което можем да си подберем био продукти и по-качествни храни.
65
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 14 години
До преди 25 години ставаше, ама понеже печалбарството е по-важно от морала, честта и достойнството, та затова вече не става. Все още има градинари, които ги произвеждат и продават, а умните хора ги знаят и само там ходят да купуват домати.
64
0
 
1
 
! Отговори
~~ преди 14 години
За собствена консумация става, но не и за търговски цели.
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Кой от вас наистина разбира от генетика? Вярно си е, че Българина "разбира" от всичко :)
62
0
 
1
 
! Отговори
хаха преди 14 години
колкото и да протестираме, ГМО отдавна са в БГ и ще бъдат.
61
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Има, има идеал, ама в мойта градина, щото аз домати не купувам, и *** не ща да ям.
60
0
 
1
 
! Отговори
Сфинкс преди 14 години
Едно зло води до друго зло. Преди години хората не искаха да се използват отрови срещу растителни и животински вредители, защото влияеха изключително отрицателно на човешкият организъм. Огромно количество химикали бяха спряни от употреба, поради индиректната вреда върху хората. После се започна с Е-тата. Същата история. Сега ГМО. А всъщност Земята може да изхрани хората. Сметнато е, че до 8 - 8,5 млрд няма никакъв проблем. С една добра организация и човешка интелигентност нещата ще са наред.
59
0
 
1
 
! Отговори
Niko преди 14 години
Предлагам да организираме контра протест в защита на генно модифицираните храни.не може постоянно някви хора дето не знаят за какво става въпрос да определят политиката
58
0
 
1
 
! Отговори
~~ преди 14 години
Не бъркай сортове с ГМО, разликата е голяма. Няма вече "Идеал" защото е непродаваем. Продават се сортове които са лъскави и търпат продължително лагеруване. Това, че имат вкус на найлон никой не го интересува.Сорто подържането в България е друга огромна тема.
57
0
 
1
 
! Отговори
Пич преди 14 години
Доста си глупав, честно. Зеленчуците нямат вкус защото ги стимулират с изкуствени торове (което е доста по-вредно от генното модифициране). НЕ си мисли, че малките и средни производители в България се занимават с генно модифицирани култури. Ама вие не подскачате срещу изкуствените торове, които се прилагат без никакъв контрол, ами сте се сетили да подскачате срещу генното модифициране и то без да знаете за какво става въпрос. Както казах - хора без работа, на които просто им трябва някаква кауза
56
0
 
1
 
! Отговори
Пич преди 14 години
Къде да прочете бе *** - в wikipedia ли ? Ти от там ли си черпиш информацията или от пропагандните филми на някакви хипита ? Да, някой генно модифицирани култури стават по-устойчиви на хербициди и какво от това ? Това не значи, че се и използват повече хербициди (ти знаеш ли колко струва пръскането с отрова на декар ?), а значи че се използват по-ефективно. Инсектицидите се използват по-малко защото растенията се модифицират, за да могат да се справят сами с вредителите.