500 лева глоба за куче без чип в София

До края на март общинарите броят бездомните псета
12 фев 2011 09:09,
128
500 лева глоба за куче без чип в София
В София има над 9000 бездомни кучета. Снимка: Булфото

Всички домашни кучета в София да бъдат с чип, предвижда проектът на Наредба за отглеждане на домашни животни.

Собствениците ще трябва да маркират любимците си до 6 месеца от влизането в сила на документа. Те няма да плащат устройството, а общината ще купува чиповете.

Вече е пусната поръчка за закупуване на първите 5000 чипа. Освен това стопаните ще бъдат освободени за една година от такса куче, пише в. „24 часа“.

Ако обаче не спазят изискването, ги чака 500 лв. глоба. Освен домашните с чип ще ходят и уличните псета (според статистиката те са около 9000 - бел.ред.).

"Във всеки район ще има поне по един център за безплатна кастрация и поставяне на чипове", обяснява зам.-кметът по екология Мария Бояджийска.

Целта е да се уточни броят на домашните кучета и да се направи електронен регистър.

"Основният източник на бездомните кучета са домашните, защото много малко от тях са кастрирани, а често стопаните изхвърлят на улицата поколенията им. Затова столичани ще могат и да кастрират любимците си безплатно", подчертава Бояджийска.

До края на март пък ще е ясно колко бездомни кучета има в София. Тогава трябва да приключи преброяването, което общинското предприятие "Екоравновесие" и неправителствени организации започнаха.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а защо не прасенце - домашен любимец? или коза на балкона?аман от ***, живееще в градовете!
44
4
 
16
 
! Отговори
Оня преди 13 години
Екоравновесие е най-голямата гавра с парите на данъкоплатеца!
43
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо само за София?
42
3
 
3
 
! Отговори
yes преди 13 години
do 35 - imash mobilen telefon - chipiran si! a go izhvarli sega.
41
7
 
5
 
! Отговори
Браво на Софиянци преди 13 години
Браво на Фандъкова и Софийското кметство. Господин Варненски кмете и господа от Варненското кметство, не се правете на глухи и слепи. Последвайте примера на Софиянци. 9 хиляди *** официално са много. Елате във квартал Възраждане и вижте колко много малки кученца има изхвърлени и колко много възрастни помияра се разхождат.
40
2
 
13
 
! Отговори
Желев преди 13 години
Те общинарите да вземат да се преброят,че много нагъсто станаха.
39
5
 
15
 
! Отговори
нЕук преди 13 години
Когато в София нямаше колибари,дошли от кошарите и довели добитъка си тук,имаше кучкари с дълги прътове с примка,поставяха се мрежи от двете страни на улицата и кучетата бяха хуманно прибирани в столичния кучкарник в "Дианабад".Имаше хора които си вземаха куче оттам. Всяко беше кастрирано предварително.Но така е, колибар без "стока" не може да живее,пък било то и куче,което не е виновно,че стопанина му е ***!
38
4
 
2
 
! Отговори
до 35 преди 13 години
То може и никой да не те пита, и ти да не разбереш.
37
5
 
19
 
! Отговори
с. преди 13 години
Абе обичам животните обаче тия кучета не се траят!Излезеш из София и по улиците и градинките не можеш да се разминеш от кучешки ***!Постоянно трябва да внимаваш да не настъпиш някоя!Из тия градинки играят деца и не мисля,че е безопасно да са в близост до такива гадости!Единици са хората,които си събират фъшкиите след кучетата!Факт!Бездомните кучета също са проблем!Не мисля,че е редно да бъдат избити,но трябва да се решат нещата!Аз съм мъж 2 метра и са ме нападали!А жена или дете ако нападнат?
36
3
 
5
 
! Отговори
Пестелив преди 13 години
Защо да ме "набарват" кучетата?Няма повод, а ти си се осрал още от входната ти врата както чета.
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
никога, ама никога няма да позволя да ми имплантират чип!
34
5
 
20
 
! Отговори
бЕдНяК преди 13 години
С чип уличните кучета - ще спрат ли хапят хората по улиците.
33
6
 
10
 
! Отговори
elina преди 13 години
страх ме е да ходя по улиците сама заради тези кучета. не мразя животните, но повече ме е грижа за живота и здравето на тези, които няма как да се защитят като ги нападне бездомно куче/глутница. евала, преброихме хората, сега да преброим и кучетата. друг смисъл не виждам в идеята
32
3
 
4
 
! Отговори
do 12 преди 13 години
vseki, koito pritezava mobilen telefon e chipiran otkogato go ima! do 1 m mogat da vidjat kade se namirash, a i kak si oti6al do tam.
31
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Скоро ще има и за хората, спокойно не се бутайте ще има за всички
30
3
 
1
 
! Отговори
За sof преди 13 години
Каква политика пък теб те гони? И аз мисля ,че Фандъкова си ги пуснала от къщи всичките по улиците на София.Скоро и в други градове.А, бе ти на какъв прах си?
29
7
 
4
 
! Отговори
NEMO преди 13 години
*** аз допринасям с моите данъци.За да могат такива като теб да пишат ппо форумите.Скри се някаде и дано кучетата да те набарат и да ти променят позицията.
28
2
 
5
 
! Отговори
масон преди 13 години
Извинявам се вие вече си имате чип в мобилния телефон
27
7
 
8
 
! Отговори
sof преди 13 години
На тази фирма "Екоравновесие" трябва да се забрани да се занимава с кучетата, това е работа и отговорност на кмета на София. Градът в резултат на този кмет и това управление е пълна с кучета и може би целта е хората да се държат в подчинение и страх. Не трябва да се броят, а веднага да се прибират от улиците.
26
3
 
5
 
! Отговори
преброител преди 13 години
ТРЯБВАШЕ В АНКЕТНИТЕ КАРТИ ДА ВКЛЮЧАТ КЪМ РАЗДЕЛ ДОМАКИНСТВО И ВЪПРОСИ ЗА ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ. МНОГО ХОРА , ПОНЕ 20% ОТ СОФИЯНЦИ ИМАТ В АПАРТАМЕНТА СИ ПО НЯКОЯ ЖИВОТИНКА. В НАШИЯ ВХОД КУЧЕТАТА СА ДВЕ, А КОТКИТЕ ТРИ. ДОМАШНИТЕ ЖИВОТНИ СА ЧЛЕНОВЕ НА ДОМАКИНСТВАТА, РАВНОПОСТАВЕНИ В ПОЛЗВАНЕТО НА ДОМА С ЧОВЕШКАТА ЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО. ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ДОСЕТЯТ ДА ГИ ИЗБРОЯТ И ТЯХ. РАЗХОДИТЕ ЩЯХА ДА СА САМО ЗА ОКОЛО ДЕСЕТИНА ПЕЧАТНИ РЕДА ПОВЕЧЕ ВЪВ ВСЯКА КАРТА.