Който видял, да се е снимал!

По тъмно изчистиха паметника на Съветската армия
Обновена: 21 юни 2011 09:26 | 21 юни 2011 06:57,
531
Който видял, да се е снимал!
Паметникът на Съветската армия. Снимка: Булфото

Паметникът на съветската армия бе почистен рано тази сутрин.

Въпреки че от общината обявиха, че измиването ще започне в 8,30 часа днес, около 7 часа на основния постамент вече нямаше и следа от боите, които за няколко дни се превърнаха в атракция за столичани.

От Столичната община съобщиха, че паметникът е почистен за 840 лв. и е заплатен от инициаторите - форум "България - Русия".

В петък неизвестен автор изрисува съветските войници като американски комикс герои, под мотото "В крак с времето".

Отзвукът от новия вид на паметника предизвика противоречиви коментари у нас, привлече вниманието на журналисти в Западна Европа и САЩ и бе остро критикувано от медиите в Русия.

Цялостното почистване на паметника, при което са използвани биоразградими материали, струва 840 лева, като от общината са избрали най-ниската предложена оферта.

Още по темата

Междувременно стана ясно, че районната прокуратура е образувала досъдебно производство за хулиганство срещу неизвестен извършител.

Според закона, за подобно престъпление се предвижда до две години затвор или пробация. Ако то обаче е съпроводено със съпротива срещу органите на властта или се отличава с изключителен цинизъм или дързост, присъдата може да е лишаване от свобода до пет години.

Към момента полицията не разполагала със снимки на художника, каквито информации се появиха в медиите преди ден. Случаят се разглежда от Първо РПУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


531
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
392
5
 
4
 
! Отговори
реалист преди 12 години
Защо в Берлин има паметник на Съветската армия и никой не се гаври с него? Историята е такава,каквато е била и не трябва да се забравя или подменя.Как би изглеждала Полша днес,ако старинните красиви замъци бяха разрушени или им се постави алуминиева дограма? Всеки паметник е произведение на изкуството и този,който го руши ,е престъпник.
391
3
 
1
 
! Отговори
До 403 преди 12 години
Супер ще бъде. Само че я помисли- готино ли ще ти е ако някоя *** почне да дращи по тези ни паметници или почне да ги руши. Ние сме направили същото с паметника на Съветската Армия, ей затова много ме е яд. Не трябваше. Страшна позьорщина.
390
2
 
16
 
! Отговори
Потап преди 12 години
Ура, другари!Най-големият проблем в държавата е решен! Вече можем да спим спокойно.Е, майка ми след 35 години и повече трудов стаж за тази държава продължава да взима по 100 евро пенсия, България продължава да изнася най-ценния си ресурс - младите и образовани хора, здравеопазването продължава да бъде *** и пр., но нейсе - това са дребни неща, с които политиците не си струва да се занимават. Важното е, че паметникът вече е чист. Да се надявамя, че и от Русия ще ни похвалят!
389
2
 
5
 
! Отговори
Иван Вазов преди 12 години
О руси, о братя славянски,Защо сте вий тука? Защо стеДошле на полята балканскиНемили, неканени гости?Желали би васъ възхитениДа срещнемъ со сълзи и съ киткиНо идете вий настървени,На грозни зовете ни битки!
388
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И в Германия ще махнат паметниците на азиатите, спокойно. Въпрос на време е. Първо трябва да им изхарчат газта.
387
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре не е ли най-добре повечето паметници на съветската армия да бъдат преправени като паметници на опълченците на Шипка, паметници на БЪЛГАРСКИ национални герои като Левски и Ботев, паметници на героите при Дойран, паметници на героите във войните за национално обединение, паметници на героите от битката при Одрин и т.н. Какви са тези глупости със супермен, дядо Коледа, червени армии и т.н. - нека най-накрая да бъдем българи, а не *** чуждопоклонници. Какво мислите бе хора?
386
4
 
5
 
! Отговори
До 386 преди 12 години
Иронията и сарказма са много полезни за личностното израстване, но според мен не е редно да се прави нещо толкова позьорско- това е паметник, хората са го градили с голи ръце преди години и не е честно спрямо онези творци. В Германия има паметници посветени на Холокоста, в еврейските квартали в Щатите- тоже! Нито една от двете страни не е тръгнала да ги променя/съсипва/вандализира, защото не им харесва онзи откъс от историята. Все пак този паметник бележи не-малък период в развитието на страната
385
8
 
6
 
! Отговори
До лъжепатриотите преди 12 години
Събудете се, патриоти!Днес в България има чужди военни бази. Българската армия е унищожена. Български наемници се бият в Ирак, Афгатистан, дори и в Либия изпратихме 50-годишниа фрегата. Стотици хилядибългарски жени слугуват на стари чужденци, десетки хиляди девойки проституират в ЕС. Над милион млади хора вършат най-черната работа в ЕС и САЩ. Помните ли песента Три синджира роби? Населението се стопи с 2 000 000 за 20 години демокрация. Патриотите слугуват на американския посланник и ЦРУ за шепа долари и си дерат гърлата Долу комунистите! Долу Червената армия! Гаврата с паметника показва пълната деградация на пишман патриотите. Защо не излезете срещу американските бази? Защото няма кой да ви плати? Не, от страх. Както и вашите предшественици не са посмели дори да гръмнат един път срещу Червената армия. А са били добре платени за това, та и клетва зяа вярност са полагали пред германските князе. Лакеите винаги са на страната на по-силния, поне според тяхното разбиране...Патриот-лакей не е описан в историята. Утре, ако се промени ситуацията, ще целувате миризливия ботуш на казака-или на който и да е...
384
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Във връзка с твърдения в публичното пространство, Столичната община заявява, че не е издавала разрешение за почистване на паметника на Съветската армия. ------------------ Махнете тази *** Фандъкова. Не стига, че като учителка по руски е пристрастна, ами се върти като фурнаджийска лопата.
383
1
 
5
 
! Отговори
До 398 преди 12 години
Ръкопляскат? А защо миналата седмица един журналист бе арестуван пред мемориал за целувка? Айде моля. Там нямаше изобщо да се стигне до подобно нещо, защото ченгетата щяха да му сложат белезници, преди да е започнал.
382
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Искам да видя какво ще се случи с подобен индивид в САЩ, Германия или някъде другаде по света при подобна арт проява.------------------ Мога да ти кажа, че всички ще му ръкопляскат.
381
4
 
4
 
! Отговори
Мнение преди 12 години
Защо ми слагате минуси? Нима не съм прав, че сме разделени? Я вижте по форумите? Вижте как живеете със съседите си? Погледнете се как се държите на пътя зад волана, в магазина на опашката? Какво да обяснявам, няма да разберете. Егати народа, егати държавата.
380
2
 
5
 
! Отговори
Иван Вазов преди 12 години
О руси, о братя славянски,Защо сте вий тука? Защо стеДошле на полята балканскиНемили, неканени гости?Желали би васъ възхитениДа срещнемъ со сълзи и съ киткиНо идете вий настървени,На грозни зовете ни битки!
379
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз лично не разбирам какво общо има Русия с червената армия. Строго исторически погледнато именно червената армия ликвидира царска Русия, а Руската федерация днес е нейн пряк наследник, а не СССР.
378
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе хора дайте най-накрая да се обединим и да поставим въпроса на политиците - комунистическия строй в България престъпен ли е бил или не! Нека осъдем комустическия строй най-накрая. Писна ми тук някакви червени бабички да припадат, че някой им е надраскал паметника символ на българската национална катастрофа, символ на избитата от комунистите българска интелигенция и т.н.
377
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стадният бутон е отдавна натиснат и действа с пълна сила. В живота има А и Б, и единственото правило е да не нараняваш, убиваш, крадеш. Оттам нататък кое е вандализъм, кое ирония, кое изкуство е въпрос на виждане. Но в стадото не се мисли, там действа законът "ние казваме кое е правилно, вие изпълнявайте". Жалко, за пореден път въображението се оказа престъпление. Можеше да поседи, да се вникне в идеята, щеше да се изчисти пак, но не така и не от руснаците.
376
2
 
7
 
! Отговори
nemam nervi преди 12 години
Света е оцелял защото се е смял ,вчера сигурно е имало много усмивки
375
7
 
5
 
! Отговори
Мнение преди 12 години
Ясно е, че отново сме разделени. Браво! Това разделение на хората за и против е плод на демокрацията. Искам да видя какво ще се случи с подобен индивид в САЩ, Германия или някъде другаде по света при подобна арт проява. Мога да ви уверя, че този "художник" щеше да бъде хванат на място и не ми се мисли какво щеше да му се случи. Но тук, "нашата полиция ги пази".
374
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Паметник на съветската армия = паметник на комунизма
373
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Паметникът е държавна собственост. Откъде-накъде държавата харчи пари за стопанисване на паметник на войска, която е нахлула като завоевател?