До 200 лева глоба, ако кучето ти е без чип в парка

Имаше гратисен период, вече почваме да глобяваме, обяви общинар
Обновена: 4 яну 2012 13:08 | 4 яну 2012 13:05, Красимир Ангелов
193
До 200 лева глоба, ако кучето ти е без чип в парка
Снимка: Булфото

Глоба от 50 до 200 лева заплашва стопаните на домашни кучета в столицата, ако не поставят чип на любимците си от началото на 2012 г., предупреди председателят на Комисията по околна среда в Столичния общински съвет Лорита Радева.

Тя посочи пред "Фокус", че промените в Наредбата за домашните любимци, свързани с поставянето на чипове, влизат в сила от 4 януари.

Глобата при неизпълнение на задължението за поставяне на чип, когато се удостовери първо нарушение, е до 50 лева и се прави предписание да се извърши регистрацията на кучето и да се постави чип.

При повторно установено нарушение се налага глоба до 200 лева, отбеляза Радева.

Тя изчисли, че самият чип, плюс манипулацията, ще струва за стопаните на кучета между 30 и 50 лева.

Наредбата беше приета през лятото на 2011 г. и даде шестмесечен гратисен период, през който стопаните да могат да реагират и да поставят чипове на кучетата си.

"Това задължение само по себе си беше вече записано в Закона за ветеринарномедицинската дейност. За да не започнем директно с глобите, Наредбата създаде такава възможност за всички собственици на домашни кучета, които не са изпълнили това свое задължение за шест месечен период да направят това", посочи още Лорита Радева.

За новопридобитите кучата или за тези, които са родени и не са навършили четиримесечна възраст, това задължение възниква точно при навършване на четиримесечната възраст на животното, уточни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още по темата: домашни кучета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
0
 
0
 
! Отговори
До 188 преди 12 години
Не разбрах какво общо имат комунистите с ГЕРБ, глупав. За твое сведение при социализма нищо не се плащаше за домашно куче, а данъците бяха несравнимо по-малко. Сори, но си мнооого глупав!
180
1
 
2
 
! Отговори
аож преди 12 години
Ами така е при комунистическото управление на ГЕРБ.Пари дето дишаме ще почнат да ни вземат.И пак гласувайте за тях да ви видя.
179
1
 
1
 
! Отговори
dimbul преди 12 години
Трябва всички български хора ще бъдат със чипове, само след това кучетенца и котките и котараки.В страната трябва всичко да бъде наред.
178
1
 
1
 
! Отговори
ovi преди 12 години
Kakto vinagi bulgarina iska da ima red,no toi da ne go spazva))
177
9
 
2
 
! Отговори
ее преди 12 години
Очемидно тук е пълно с комунисти и/или кучкари с размътени мозъци.
176
1
 
11
 
! Отговори
Айде де преди 12 години
Може ли някой да ни светне в колко държави по света кучетата са с чипове ! 100 % ние сме най-бедната държава в света с чипосани кучета.
175
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
до 181и кой ще докаже, че току що роденото и изхвърлено кученце и на някого ??предлагам да се спре заплатата на този, който е предложил това и да го оставят да се храни само и единствено от глобите. тоя ще го бият всеки път, когато спре някой и поиска да го глоби.
174
6
 
7
 
! Отговори
Хехе преди 12 години
Уличните кучета са изхвърлени домашни! Не са паднали от небето! С чипове , ваксини , и контрол ще се вижда на кой кога е раждало кучето. Дано направят зверски глобите за изхвърлено кученце на улицата ,защото тези дето най- много защитават животните най- много им вредят на практика! В чужбина ако едно куче не е регистрирана чиста порода за развъждане се КАСТРИРА ,за да ни се размножава. Кастрирано става с по- мил характер , по- игриво и не се разгонва.
173
2
 
11
 
! Отговори
Lini преди 12 години
Хахаха аз имам чихуахуа, малко има няма 2 кг. Писна ми да плащам като поп, да чистя след него, то си има 1чип от 5 месечно, да го държа на каишка и да съм съветен гражданин. А онзи ден ме наобиколи една глутница във парка от 7 песове и искаха да "си играят" с него смятяй че го помислиха за плячка и аха да го папнат и е мен барабар с него щото аз се намесих и викам, мятам по тях каквото ми падне под ръка. Сега какво ще ми кажат? аа? Нещастници, от нас хорицата взимат, щото вече няма от къде! F*%K
172
11
 
4
 
! Отговори
Извратеняцииииии преди 12 години
Престанете с тия *** бе. Аз нямам какво да ям, а някои с извратено вещество в главата / ако въобще го имат /, папнали парици от не знай къде, напъващи се да се покажат ни занимават с *** / па били те и породисти /. Я всички песове у една кофа и в ТЕЦ-а, поне ток ще изкараме от тях.А който много милей да си седи затворен у дома и да не ни занимават с глупости.
171
3
 
6
 
! Отговори
Венелин преди 12 години
Да ви е честит Фъндъка за много години!
170
3
 
14
 
! Отговори
мимито преди 12 години
ще му сложа чип, ама друг път. чиповете предизвикват рактова че някой е внесъл Н- бр. чипове и те му застояват, не значи, че трябва да ме рекетирате да отида и да дам 100 лева за нещо непотребно.до 3 - 4 месечни кучета чипа не е задължителен, така че, като ви срещнат, казвайте, че кучето ви е на 3 месеца. какво, ДНК експертиза за определяне на възрастта ли ще му правят ? нова, доходна службица за безработни роднини !!
169
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе ти му викаш,повече пари,свобода то ти се дърви и иска да те контролира и в тоалетната дори.Алооооооооо,НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ управници самозабравили се,вие сте мъртви нищо че не го знаете.Човечеството ви е отрекло ВИЕ СТЕ НЕУЖНИиииииии,ако трябва да има контрол,това ще го решът 7 милиарда а не 7 000,и ако има чипове нека те да са за ВАС,самозабравили се плазмодий.
168
3
 
18
 
! Отговори
Минавам преди 12 години
Не само няма да му сложа чип, но и такса-рекет няма да платя, а глобите да ги чакат в някой друг живот. Това е рекет! От чиповете кучетата се разболяват от рак. Чете в нета.
167
0
 
10
 
! Отговори
Стоянов преди 12 години
Започнахме май много да се месим в природата а това изобщо май не е добре !
166
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато сложат чипове на ***,тогава и аз ще сложа на моето!Няма изключения!
165
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имам чикуахуа. Ако ще и самият Бойко да ми доде на крака в Банишора да ме глоби, няма да го чипосам.
164
7
 
6
 
! Отговори
Е, как така?! преди 12 години
Кучкарите, почистват градинки и паркове, за да разхождат, своите домашни любимци? Да, не би майките да почистват, на кучетата и техните стопани,за да могат да играят децата им на воля,а не в кучешки екскременти? Обоснови се, защото излиза, че родители предпочитат и не обръщат внимание на това в какво играят децата им.
163
0
 
8
 
! Отговори
ОБЩИНАР преди 12 години
Представяте ли си на колко НАШИ ХОРА ще се намери работа.Няма изискване за стаж,за образование -трябва да имаш само човек от нашите-за да ходатайства.
162
1
 
25
 
! Отговори
NWO преди 12 години
Първо чипове на кучета, за да се види дали ще сработи системата за проследяване.След това джи-пи-тата ще започнат да поставят чипове на хората, за да бъдат навсякъде със здравния си картон ;-)В Америка вече поставят.