До 200 лева глоба, ако кучето ти е без чип в парка

Имаше гратисен период, вече почваме да глобяваме, обяви общинар
Обновена: 4 яну 2012 13:08 | 4 яну 2012 13:05, Красимир Ангелов
193
До 200 лева глоба, ако кучето ти е без чип в парка
Снимка: Булфото

Глоба от 50 до 200 лева заплашва стопаните на домашни кучета в столицата, ако не поставят чип на любимците си от началото на 2012 г., предупреди председателят на Комисията по околна среда в Столичния общински съвет Лорита Радева.

Тя посочи пред "Фокус", че промените в Наредбата за домашните любимци, свързани с поставянето на чипове, влизат в сила от 4 януари.

Глобата при неизпълнение на задължението за поставяне на чип, когато се удостовери първо нарушение, е до 50 лева и се прави предписание да се извърши регистрацията на кучето и да се постави чип.

При повторно установено нарушение се налага глоба до 200 лева, отбеляза Радева.

Тя изчисли, че самият чип, плюс манипулацията, ще струва за стопаните на кучета между 30 и 50 лева.

Наредбата беше приета през лятото на 2011 г. и даде шестмесечен гратисен период, през който стопаните да могат да реагират и да поставят чипове на кучетата си.

"Това задължение само по себе си беше вече записано в Закона за ветеринарномедицинската дейност. За да не започнем директно с глобите, Наредбата създаде такава възможност за всички собственици на домашни кучета, които не са изпълнили това свое задължение за шест месечен период да направят това", посочи още Лорита Радева.

За новопридобитите кучата или за тези, които са родени и не са навършили четиримесечна възраст, това задължение възниква точно при навършване на четиримесечната възраст на животното, уточни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още по темата: домашни кучета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
няма логично обяснение за какво са тея чипове и не е от 30-50 лв. имам чип на кучето ми... пълна порноография... а вече чипове в Америка не се слагат - предизвикват тумори... ало, Рекси - чиба... къде са защитниците на животни... и за какво е тоя чип?
100
3
 
10
 
! Отговори
до 100 преди 12 години
Предполагам- фъшкиите на бездомните песове, наркоманите, както и разхвърляните в храстите памперси не Ви пречат? Защото на мен те са големият проблем.
99
6
 
5
 
! Отговори
103 преди 12 години
Вярно е това, вместо с пясък да си правят кофички децата си играя с акитата на кучетата!
98
3
 
1
 
! Отговори
до 96 преди 12 години
с думата "тамън" -поздравявам населението на разградска и кърджалийска област )
97
5
 
1
 
! Отговори
Светльо преди 12 години
*** Лизатор: и един мармот...
96
0
 
5
 
! Отговори
do 100 преди 12 години
"*** до ***" padnah ot stola :D :D
95
1
 
8
 
! Отговори
анализатор преди 12 години
Новите лични карти също ще са със чипове,така че времето за идването на антихрист на власт наближава но ден и час никой не знае,това е в приоритет на Бог-Отец,и 5млр.гадатели да се явят и да ви кажат час и дата за свършека на света са явни измамници.Четете Библията ама не както сатаната я разбира,а като Божи чада уповаващи се на Христос...
94
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ох какви сладки йоркита :)
93
5
 
16
 
! Отговори
с. преди 12 години
Освен за чиповете да почнат да глобяват жестоко и тези,които не си почистват след кучетата!Писна ми да газя *** по улиците!Първо е супер опасно за здравето и второ е супер гнусно!По парковете да не смееш да си пуснеш детето на тревата!*** до ***!нямам нищо против животните и стопаните им,но не съм длъжен да търпя тая ***!
92
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе стига с тези чипове бе..толкова ли сте кухи......И чип да има кучето, като реша да го изхвърля ,ще платя на ветеринар да махне чипа и ето ти още 1 бездомно псе на улицата.Всичко е с цел да се краде законно от народа!
91
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БАБХ е крайно време да направи регистъра!!! Иначе всичко се обезсмисля! Поставяме чипове на кучетата, но реално на този етап те не носят никаква информация!! И така ще е докато не заработи регистъра, в който да се вписва информацията за кучето и собственика му. Защо всичко се прави по обратен ред в тая държава
90
2
 
4
 
! Отговори
Светльо преди 12 години
бери си лайката
89
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе Светльо..що не идеш да спиш......Каква е тази дума тамън.........Боже ела и си прибери вересиите!
88
15
 
4
 
! Отговори
Светльо преди 12 години
Тамън чаках да видя кой ще изтърси простотията, че чиповете били сатанински.Преди 7-8 години, когато бях все още твърде лековерен, се бях наплашил от едни статии, които твърдяха, че в периода между 2008 и 2010 година всички хора ще подлежат на задължително белязване с чипове и така ще дойде Сатана.Нищо подобно не се случи. Поредната фанатична измишльотина. Също както и светът няма да свърши през 2012.
87
0
 
5
 
! Отговори
още ужас преди 12 години
И ще намират по ДНК-то и домашните "таковци" на уличните *** и техните стопани, ужас ужас...
86
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе дедка,ходи и се гръмни некъде....Когато се намали популацията ела и ми се обади.....съзнание и възпитание ще търсиш в българина, който е оскотял от мизерия и глад и само му е до чипосване на кучета.Не може да търсиш надстройка,след като нямаш база.Хората едно куче трудно отглеждат,да не говорим за поколението му.Съзнание може да има само човек,който не мисли всяка секунда за насъщния си!
85
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво! Крайно време беше.
84
0
 
0
 
! Отговори
до 86 преди 12 години
Ти изобщо имаш ли животно или присто ти е скучно?
83
4
 
21
 
! Отговори
ПРЕДЛОЖЕНИЕ преди 12 години
ПРЕДЛАГАМ ЧИПОВЕ ДА СЕ СЛОЖАТ И НА *** ОТ ГРОБАРСКАТА ПАРТИЯ. ЧИП 1 -НА БОКО МУТРАТА ЧИП 2 -ЦВРЪЦКО ПОМИЯРА ЧИП 3- *** ОТ САМОКОВ ЧИП4-ИМОТНИЯ АНДРЕЙЧО ДЪРТИЯ ПЕС ОТ ОБЩИНАТА ЧИП 5- ПЛЕВЕНСКАТА ПАРТИИНА СЕКРЕТАРКА ЦВРЪЦКА ЧИП 6-НОВОБОГАТАША ПРЕЗИДЕНТ-ДАЛАВЕРАДЖИЯ ПЛЕВНЯТА ЧИП 7-МИРО МАЗНАТА *** ОТ ВРАЦА ЧИП8 -ЗДРАВНИЯ ЦИРКАДЖИЯ ЧИП9- ЛЪЧКО МОЗЪКА С УМ НА КОКОШКА ЧИП 10- КАЛИНКАТА ЧЕДОТО МИЛИЦИОНЕРСКО ЧИП 11-КОБИЛКАТА РУМИ И Т.Н. ВСИЧКИ
82
4
 
2
 
! Отговори
до 82 преди 12 години
моля Ви спрете са бращтолевите параноични глупости