До 200 лева глоба, ако кучето ти е без чип в парка

Имаше гратисен период, вече почваме да глобяваме, обяви общинар
Обновена: 4 яну 2012 13:08 | 4 яну 2012 13:05, Красимир Ангелов
193
До 200 лева глоба, ако кучето ти е без чип в парка
Снимка: Булфото

Глоба от 50 до 200 лева заплашва стопаните на домашни кучета в столицата, ако не поставят чип на любимците си от началото на 2012 г., предупреди председателят на Комисията по околна среда в Столичния общински съвет Лорита Радева.

Тя посочи пред "Фокус", че промените в Наредбата за домашните любимци, свързани с поставянето на чипове, влизат в сила от 4 януари.

Глобата при неизпълнение на задължението за поставяне на чип, когато се удостовери първо нарушение, е до 50 лева и се прави предписание да се извърши регистрацията на кучето и да се постави чип.

При повторно установено нарушение се налага глоба до 200 лева, отбеляза Радева.

Тя изчисли, че самият чип, плюс манипулацията, ще струва за стопаните на кучета между 30 и 50 лева.

Наредбата беше приета през лятото на 2011 г. и даде шестмесечен гратисен период, през който стопаните да могат да реагират и да поставят чипове на кучетата си.

"Това задължение само по себе си беше вече записано в Закона за ветеринарномедицинската дейност. За да не започнем директно с глобите, Наредбата създаде такава възможност за всички собственици на домашни кучета, които не са изпълнили това свое задължение за шест месечен период да направят това", посочи още Лорита Радева.

За новопридобитите кучата или за тези, които са родени и не са навършили четиримесечна възраст, това задължение възниква точно при навършване на четиримесечната възраст на животното, уточни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още по темата: домашни кучета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
2
 
10
 
! Отговори
Pehota преди 12 години
Кой ще следи за изпълнението на тези наредби?Ще сложат общински служители с детектори за чипове във всеки парк?
160
6
 
30
 
! Отговори
Франки преди 12 години
Предвид факта, че всеки ден срещам десетки бездомни *** на глутници, няма да сложа чип на домашното ми куче. Това е моят протест срещу тази кошмарна и *** държава.
159
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Болните мозъци искат чипове по кучетата. По-добре си сложете на вас по един.
158
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
153,според тебе, хората *** по средата на парка? Пхахахахахаха...
157
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никога няма да сложа чип на кучето си - първо прословутия регистър не работи, така че даже и то да се изгуби, няма как да се намери чрез чипа и второ - чиповете причиняват рак.Пълна простотия е това, г-жа Фандъкова се опитва да замаже очите на хората, че решава някакви проблеми с кучетата! 430 назначени инспектори на някаква измислена служба, от която няма смисъл (поне за момента)!
156
3
 
29
 
! Отговори
Cermit преди 12 години
Искам чипове на депутатите, да ги знаем къде ходят, и микрофони да ги слушаме какво заговарят... Искам контрол върху всички животни, не селективно!!!
155
3
 
8
 
! Отговори
ан преди 12 години
А НА СТАДОТО КОГА ЩЕ СЛАГАМЕ ЧИПЧЕТА ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ? НЕЕ ЛИ ВРЕМЕ НА ВСЯКА ЕДНА ОЧИЦА ДА СЕ СЛОЖИ ПО ЕДНО ЧИПЧЕ? И ДРУЖНО ДА СЕ ВОДЯТ НА ПАША НА ИЗБОРИ НА Е.АНЕ НА СТРИЖЕНЕ НА ДОЕНЕ. КАКТО ВЪРВЯТ НЕЩАТА И ТОВА ЩЕ СТАНЕ. ТОВА Е.АНО СТАДО КАКТО И ДА МУ ГО Н.БУТАТ ВСЕ СИ ТРАЕ. САМО ГЛЕДА КАТО БИК У ПИ.КА И БЛЕЕ. ТАКИВА СА ПОЛОВИНАТА ОТ МУТРЕСТАНСКИТЕ ОВЦИ. ЕДНИТЕ СА ГЕРБЕРАСТИ А ДРУГИТЕ КОМУНДЕРАСТИ. ОСТАНАЛИТЕ СМЕ ПОТЪРПЕВШИТЕ ОТ МАЛОУМИТО И ОЛИГОФРЕНИЯТА НА ГОРНИТЕ ДВА ВИДА ОВЦИ.
154
0
 
4
 
! Отговори
до 149 преди 12 години
....и с каишки!
153
0
 
8
 
! Отговори
следва...! преди 12 години
А скоро ,...чип и за хората в Бг ,и ....извън Бг ...!
152
1
 
18
 
! Отговори
Дааа преди 12 години
Прелюдия към чипа.Днеска на кучетата,утре на нас.
151
0
 
5
 
! Отговори
селяндурина преди 12 години
до 141"Чип трябва да се слага основно за да може селяндурина-***,който изхвърли модното си куче след шест месеца да бъде намерен и ...."А за градския простачор това ще важи ли?
150
2
 
13
 
! Отговори
Фандъкова преди 12 години
От първи февруари 2012 година Всички граждани на София се задължават заедно с храната при всяко ядене да поглъщат чип с уникален цифров номер. Столична Голяма Община предприема кампания за идентифициране и предотвратяване на практиката да се ходи по голяма нужда на нерегламентирани места в София. Глоба при нарушение - 500 лева.
149
6
 
6
 
! Отговори
до 150 преди 12 години
Нищо им няма на тези кучета(питбулите). От всички кучешки ухапвания на хора питбулите са на последните места в класацията. Най-много хапят ротвайлерите. И всяко куче може да се научи да хапе, това зависи от стопанина.
148
1
 
33
 
! Отговори
Българин преди 12 години
...а каква е глобата за гнусния ***, препускащ из улиците София с незаконна каруца, теглена от никъде нерегистриран кон, ръсещ вонящи купчинки наред ?!? А когато каруцата нарушава правилата за движение или когато *** даде коня на 10-годишното си ***, да обикаля по кофите? Или такси, данъци, глоби, простотии има само за хората ?!? А, фъндъкова, *** *** *** ?!? А от глутниците улични *** кога ще ни оттървеш? Те като осират градинките, кой плаща глобите, мръсницо ?!?
147
4
 
29
 
! Отговори
смешници преди 12 години
Мога да им се изсмея и изплюя в лицето на общинарите.Никакви чипове няма да видят.
146
2
 
4
 
! Отговори
до 152 преди 12 години
И вие търпите това?! Боже!!! Ми как познават, че *** е от любимец.. или, викаш, изследват наред..а вие, бедните данъкоплатци, плащате..
145
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
146,Във Великобритания домашните любимци имат "чипчета" и се записват в специална база данни, вкл за ДНК. Като видят *** на улицата, го изследват, виждат на кое куче е и стопанина яде такова дърво, че свят му се вие. За селскостопанските животни да не говорим.
144
2
 
7
 
! Отговори
Anonimna преди 12 години
Abe tapanari re6ix da sam izpalnitelna i korektna i zavedox pydela si da mi postaviat 4ip i poly4i takava alergi4na reak4ia i izpadna v 6ok dobre,4e veterinarnata lekarka mi e priatelka i go varna ot onzi sviat zaradi tapite naredbi ste6e da mi ymre ky4eto,a e vazrastno pove4e za 4ipove ne mi govorete,a da vidim kaka ste me globite obstinski kele6i
143
11
 
10
 
! Отговори
До 143 преди 12 години
Онзи ден аз също попазднах навръщане от магазина на питбул чийто стопанин беше баси *** нямаше наморник кучето и като ме гледаше злобно си знам ,че нещо им има на тия кучета.. вече много зачестиха случайте дядки някви и бабички да разхождат този вид порода въпреки ,че кучетата са доста силни и могат да се изтърват от кайшката и тогава ставаааааа аужас!!!
142
1
 
27
 
! Отговори
Чочи преди 12 години
Аман от тъпотии, да сложат чипове на депутатите......