До 200 лева глоба, ако кучето ти е без чип в парка

Имаше гратисен период, вече почваме да глобяваме, обяви общинар
Обновена: 4 яну 2012 13:08 | 4 яну 2012 13:05, Красимир Ангелов
193
До 200 лева глоба, ако кучето ти е без чип в парка
Снимка: Булфото

Глоба от 50 до 200 лева заплашва стопаните на домашни кучета в столицата, ако не поставят чип на любимците си от началото на 2012 г., предупреди председателят на Комисията по околна среда в Столичния общински съвет Лорита Радева.

Тя посочи пред "Фокус", че промените в Наредбата за домашните любимци, свързани с поставянето на чипове, влизат в сила от 4 януари.

Глобата при неизпълнение на задължението за поставяне на чип, когато се удостовери първо нарушение, е до 50 лева и се прави предписание да се извърши регистрацията на кучето и да се постави чип.

При повторно установено нарушение се налага глоба до 200 лева, отбеляза Радева.

Тя изчисли, че самият чип, плюс манипулацията, ще струва за стопаните на кучета между 30 и 50 лева.

Наредбата беше приета през лятото на 2011 г. и даде шестмесечен гратисен период, през който стопаните да могат да реагират и да поставят чипове на кучетата си.

"Това задължение само по себе си беше вече записано в Закона за ветеринарномедицинската дейност. За да не започнем директно с глобите, Наредбата създаде такава възможност за всички собственици на домашни кучета, които не са изпълнили това свое задължение за шест месечен период да направят това", посочи още Лорита Радева.

За новопридобитите кучата или за тези, които са родени и не са навършили четиримесечна възраст, това задължение възниква точно при навършване на четиримесечната възраст на животното, уточни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още по темата: домашни кучета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
4
 
! Отговори
ku4eto преди 12 години
///До 200 лева глоба, ако кучето ти е без чип в парка///.................ама аз съм куче и нямам оари как така ще ме глобявате...................скоро ще искате и jps да ми сложите
120
2
 
3
 
! Отговори
куфар преди 12 години
Припомняме че кучетата антураж на немоторни превозни средства с животинска тяга подлежат по-специфично чипиране съгласно действащите разпоредби на ЗЗП.
119
1
 
11
 
! Отговори
:) преди 12 години
някъде бях чувал че ще слагат чип и на хората , тази стъпка го потвърждава. Действа се със Синдорма на сварената жаба - действа се постепенно , а не изведнъж , тъй като ако се действа изведнъж , жабата ще се усети че я сваряват , а така постепенно само ни подгряват , без да забелязваме
118
0
 
17
 
! Отговори
Зую преди 12 години
аз пък си имам мини заек и е БЕЗ чип и не му плащам никакви измислени данъци , елате и ме арестувайте ( като преди това ми наберете малко сено да го нахраня )
117
2
 
22
 
! Отговори
Реалист преди 12 години
Поредният пример как ни манипулират. Вместо ние да гоним управляващите, че живота в България стана ад, управляващите ни гонят нас за какво ли не, сега и дали сме сложили чип на кучето си, ако имаме куче. Прав е човека с постинги 113, 114 и 115 - на подобни по-важни неща трябва да обръщаме внимание, а не на измисления проблем с кучетата, който ни праща на дъното в Европа по бедност.
116
5
 
8
 
! Отговори
107 преди 12 години
А, кой изхвърля в храстите употребени памперси? Майките и бащите на децата има кошчета, за, тази работа. А, що се отнася за кучетa - домашни любимци си има площадки, за тях с ограда, именно за стопани с кучето, така, че, докато кучкаря си разхожда кучето не пречи на майката с деца, която се намира в частност на съседната пейка и пързалака. Кучетата, нито плашат децата, нито децата и родителите им се налага да стъпват и да се омазват в екскременти.
115
0
 
13
 
! Отговори
ВВВ преди 12 години
ПРЕДПОЛАГАМ ЧЕ БЕЗДОМНИТЕ КУЧЕТА СА ОБЩИНСКИ, ЗА ТЯХ ГЛОБИТЕ ОБЩИНАТА ЛИ ЩЕ ГИ ПЛАЩА ( А ТЕ ОБЩИНСКИТЕ ПАРИ СА НАШИТЕ ПАРИ ВСЪЩНОСТ)
114
2
 
19
 
! Отговори
Striker преди 12 години
Значи сега веднага ставам, тегля 50 лева и отивам да имплантирам чип на кучето...и един мармот завива шоколад. Тея нещо не са в ред. Кучето си има платен данък, ваксини и паспорт. В парка нека дойдат, ще им имплантирам моя ''чип''. Ай, сиктир от глупости!
113
4
 
5
 
! Отговори
цветанов преди 12 години
цветанов има ли чип ?
112
1
 
2
 
! Отговори
до 101 преди 12 години
Тези "сладки йоркита" обичат сладко да хапват жестоко измъчвани и зверски претрепвани и убивани с адски инструменти нещастни кравички и говедца. Както Бриджит Бардо веднъж яростно е възкликнала - ликвидирай йоркче, спаси шиленце!
111
0
 
13
 
! Отговори
! преди 12 години
Въпросът не е да се разделим на: лекарите, железничарите, зърнопроизводителите, учените, кучкарите, учителите, дребни бизнесмени, таксиметровите шофьори, бензиджиите, певци и музиканти, превозвачите, а да се обеденим и да направим България по- добро място за живеене за всички нас! Всяки един повдигнат въпрос предизвика полемика и караници за всеобщото удоволствие на тези горе! Истината, че нас никой не ни пита горе, защото нямаме глас, имаме разногласия и винаги ще бъде така и ще живеем така!
110
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
кучетата са служили на човека и са били домашни животни , сега кучетата са домашни любимци ,а човека е роб на кечето - храни го със специални храни , ваксинира го , прически му прави , разхожда го , къпе го ,търси му любовен партньор,забавлява го и още и още и още ------ е кой е господар и кой е роб питам аз ????? а , и да не забравя - и *** му чисти индивида стаящ на върха на хранителната верига !?!?!?!?
109
1
 
8
 
! Отговори
az преди 12 години
Моето куче има чип от 2005г. Проблемът е, че проверяващите нямат четец за чиповете и както е споменал някой по-долу няма регистър, в който да е вкрана информацията от чипа.
108
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
4 януари 2012, 12:57Варна, България 34-годишна жена е била отвлечена и изнасилена във варненското село Радан Войвода, съобщиха от пресслужбата на дирекцията на МВР във Варна. 41-годишната сестра на жертвата се оплакала в полицейския участък във Вълчи дол и разказала, че на 2-и родственицата й била завлечена в необитаема къща в родното им село и била изнасилена. Криминалисти бързо разкрили изнасилвача 38-годишният Ал. Ив. Извършителят, който е безработен и осъждан, е задържан за 24 часа. Жертвата е била освидетелствана при съдебен лекар.
107
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
4 януари 2012, 13:47Ловеч, България 83-годишна жена е изнасилена в ловешко село, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Ловеч. В 22.30 часа снощи в Районно управление Полиция (РУП)-Ловеч е получен сигнал, че около 20.30 часа същата вечер в село Александрово, област Ловеч, в жилището на 83-годишна жена непознат мъж се съвкупил с нея против волята й като я принудил за това със сила и заплашване. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава
106
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
60-годишен мъж убит във вила край Свищов коментари/14 януари 2012, 12:16Свищов, България Трупът на 60-годишен мъж от Свищов, с инициали И.В, е бил намерен вчера около обяд извън града, съобщиха от полицията. Мъжът е намерен мъртъв около 11 часа във вилен имот в местността Драчево бърдо", на югоизток от Свищов. Огледът на тялото от служители на Районно управление Полиция-Свищов, служители от Областата дирекция на МВР-Велико Търново и съдебен лекар констатирал, че смъртта е настъпила по насилствен начин. Трупът е откаран за аутопсия в МБАЛ Д-р Димитър Павлович"-Свищов. Разследването по случая продължава Трупът на 60-годишен мъж от Свищов, с инициали И.В, е бил намерен вчера около обяд извън града, съобщиха от полицията. Мъжът е намерен мъртъв около 11 часа във вилен имот в местността Драчево бърдо", на югоизток от Свищов. Огледът на тялото от служители на Районно управление Полиция-Свищов, служи
105
2
 
6
 
! Отговори
106-107 преди 12 години
чиповете какво общо имат с ***? стопаните са виновни за непочистването - а не животното... нервирайте се на стопаните
104
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
браво 100 само така , не чипове ,ами направо бомби с закъснител да им имплантират , а на кучкарите безплатни салфетки и носни кърпички да раздават
103
3
 
24
 
! Отговори
Георги М преди 12 години
Никога, ама никога няма да сложа какъвто и да е продукт на електрониката в кучето ми или в което и да е живо същество!RFID чиповете, не са за имплант, а за каишка. Плюс това са некачествени и се местят по тялото на кучето.Общо взето поредната приближена фирма на управляващите ще печели на наш гръб.Преди Българската дъжава да ни задължава да слагаме чипове на нашите кучета, нека накарат "Екоравновесие" да кастрира наистина уличните кучета, а не да ги маркира като такива. Но нали това е бизнес.
102
2
 
1
 
! Отговори
анализатор преди 12 години
Върви да си л.... п..... Светля...