До 200 лева глоба, ако кучето ти е без чип в парка

Имаше гратисен период, вече почваме да глобяваме, обяви общинар
Обновена: 4 яну 2012 13:08 | 4 яну 2012 13:05, Красимир Ангелов
193
До 200 лева глоба, ако кучето ти е без чип в парка
Снимка: Булфото

Глоба от 50 до 200 лева заплашва стопаните на домашни кучета в столицата, ако не поставят чип на любимците си от началото на 2012 г., предупреди председателят на Комисията по околна среда в Столичния общински съвет Лорита Радева.

Тя посочи пред "Фокус", че промените в Наредбата за домашните любимци, свързани с поставянето на чипове, влизат в сила от 4 януари.

Глобата при неизпълнение на задължението за поставяне на чип, когато се удостовери първо нарушение, е до 50 лева и се прави предписание да се извърши регистрацията на кучето и да се постави чип.

При повторно установено нарушение се налага глоба до 200 лева, отбеляза Радева.

Тя изчисли, че самият чип, плюс манипулацията, ще струва за стопаните на кучета между 30 и 50 лева.

Наредбата беше приета през лятото на 2011 г. и даде шестмесечен гратисен период, през който стопаните да могат да реагират и да поставят чипове на кучетата си.

"Това задължение само по себе си беше вече записано в Закона за ветеринарномедицинската дейност. За да не започнем директно с глобите, Наредбата създаде такава възможност за всички собственици на домашни кучета, които не са изпълнили това свое задължение за шест месечен период да направят това", посочи още Лорита Радева.

За новопридобитите кучата или за тези, които са родени и не са навършили четиримесечна възраст, това задължение възниква точно при навършване на четиримесечната възраст на животното, уточни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още по темата: домашни кучета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
4
 
13
 
! Отговори
Агент Мръднал преди 12 години
Това е част от световната конспирация за тотален контрол. Вече има хора с чипове в САЩ и Испания. Всичко е за контрол. Не се подчиняваш - изключват ти чипа. При животните е с цел допълнително следене на самият стопанин, отколкото на самото животно.
140
3
 
8
 
! Отговори
fck преди 12 години
И жените да почнат да си слагат чипове на п*****e да знаем къде са в всеки един момент ахахха :D :D:
139
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Миналия месец си ходих на село.. гледам животинките с чипчета на ушите. Кво е туй бе? - ами сертификат за произход, местна порода - 50 лева. На другите - друг вид чипчета? Ами тия? - ами те са за ваксинация, платих на ветеринаря и им сложи чипче, за ваксината каза друг път да намина, ама после не можах да го намеря.. че без ваксина останаха.. нищо де, чипче нали има.. Скубане, дране... народът трае.. *** народа, дето сме..
138
3
 
15
 
! Отговори
до 141 преди 12 години
защо , задари селяни , които едва ли са повече от 5 % , трябва да се въвежда този полицейски закон , същото е и с тези палежи на коли , които медиите тръбят постоянно ( особено Босфор ТВ) , че даже показаха в нагледен репортаж как можеш най-спокойно да палиш коли , та сега заради тези палежи ще сложат камери навсякъде по улиците , после ще се разтръби че трябвало и в тоалетните , щото можело да те изнасилят и там ще сложат - всичко се прави заради СТРАХ , и така ни поробват
137
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чудят се как да смъкнат по 10 кожи от обикновения гражданин, че ония другите бият през пръстите.
136
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо никой не санкционира собственици на питбули и ротвайлери ,разхождащи ги по улици и паркове без намордник.Вчера една госпожа във Връбница едва удържаше такъв пес.
135
0
 
17
 
! Отговори
до 141 преди 12 години
Ами да сложат чип и на герб, че мисля да ги зарязвам.
134
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чип трябва да се слага основно за да може селяндурина-***,който изхвърли модното си куче след шест месеца да бъде намерен и принуден да заплати престоя на кучето примерно за пет години в приют.По този начин всеки ще се замисли преди да си вземе куче.Сега всеки си купува нещо и след известно време като му омръзне и няма на кого да го подари просто го зарязва.
133
2
 
10
 
! Отговори
депутат преди 12 години
Вие кво искате бре? Произвеждаме лампи - ще карате на фарове. Произвеждат чипове - ще се броят кучетата. Произвеждат презервативи... абе, още ли не сте се надупили???
132
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Днес РФИД чипове в домашните любимци - утре в хората !!!Това ни очаква ако си мълчим
131
0
 
5
 
! Отговори
Само ЦСКА преди 12 години
замсислете се какво означава "гражданско неподчинение" , а сега "гражданско подчинение " :)
130
1
 
13
 
! Отговори
аз преди 12 години
На глупава държава глупави закони! Първо чип на кучетата,после *** на хората! При липсваща икономика ББ и ЦВЦВ доста ще трябва да се озорят да измислят достатъчно такси,данъци и глоби,за да закърпят бюджета!
129
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Въпрос до Общината кога във всеки квартал ще има алеи за кучета? Кога като си загуби човек кучето ще може да го открие лесно благодарение на въпросния чип? поне да има полза от него и стопанина не само Общината и ветеринара, който го слага? Кога бездомните кучета, които сеят зарази ще бъдат ваксинирани, обезпаразитени, хранени и кастрирани от Общините?
128
2
 
18
 
! Отговори
Нов Световен Ред преди 12 години
Днес на кучетата, а утре на хората !Хайде пак някой да ни се присмива и да нарича очевАдните неща, които се случват около нас "теории на конспирацията" !Вече всичко е ясно !Маските са почти свалени !
127
0
 
6
 
! Отговори
! преди 12 години
За сега ползата за кучкарите от чиповете е равна на отрицателна; да- имаше гратисен период, но предполагам, той се отнася и за общините, нали? И за бездомните песове, и за общата база данни, ама както винаги в Бг- двоен стандарт. За сега намираме стопаните на изгубените животни, като предаваме инфото от уста на уста, през соц. мрежи, чрез кучешките клубове- голяма помощ от чиповете, няма що, но пак някой пак ще гушне бол пара!
126
1
 
18
 
! Отговори
дюнерЖията преди 12 години
всъщност може и да не се слага чип на хората , фейсбоклук замества идеално чипа
125
1
 
18
 
! Отговори
аз преди 12 години
чипове се слагат на кучето като се загуби или открадне да се проследи къде е в момента ,а тук в българия освен на границата такова устройство другаде няма ,тогава за какво да ги поставяме тези чипове ,държавните чиновници като изискват тези неща от нас трябва да си довършат и тяхната работа и тогава да налагат закона в пълна сила , а не само глоби и актове да съставя на стопаните.
124
1
 
7
 
! Отговори
язе преди 12 години
а бе докога ще се тъпани тази новина най-отгоре, я дайдете нещо за станишев или борисов да се развихрим как си требе.
123
2
 
16
 
! Отговори
до 123 преди 12 години
Там е проблема, че много от майките не ползват кошчетата; след тях до пейките са опаковки от кроасани, солети и сокчета, а за обелките от семките и фасовете да не говорим. Кучкарите се събираме редовно, за да почистим градинката- майките го виждат, но рядко се включват или променят начина си на поведението. Относно заградените кучешки поляни- на пръсти да ги изброиш- това е камък в градината на общината- те изискват, но на нас нищо не дължат, ама така е много хитро- нали?!
122
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А евтаназия на бездомните кучета кога?