Махат климатиците от фасадите на сградите

Петър Диков предлага нова наредба, иска София като Щутгарт
Обновена: 22 фев 2012 18:00 | 22 фев 2012 18:00, Красимир Ангелов
350
Махат климатиците от фасадите на сградите
Диков не иска подобна гледка в столицата. Снимка: Reuters

Главният архитект на София Петър Диков ще предложи нова наредба, с която да бъде въведено изискване за премахването на климатиците от фасадите на сградите, съобщи самият той по време на представянето на проект "Изготвяне на Интегриран план за градско възстановяване и развитие на град София".

Диков уточни, че ще бъде даден много голям гратисен период за гражданите за привеждането на климатичните системи в унисон с изискванията на наредбата.

По думите му до летните месеци предстои внасянето на документа. Диков обоснова предложението си с пример от Щутгарт, където има изискване климатиците да не се виждат и да не шумят на съседите.

Главният архитект на София посочи, че от сградата на направлението "Архитектура и градоустройство" е започнало премахването на климатиците, като до април то ще завърши. Там предстои поставянето на обща климатична система, която е на стойност 240 хиляди лева.

Диков отбеляза, че преди да се иска премахването на климатиците от гражданите, те трябва да се премахнат от всички публични сгради - държавна и общинска собственост.

По европейският проект, чието финансиране от ОП "Регионално развитие" е в размер на над 960 хиляди лева, ще бъдат изготвени планове за три различни типа градски зони в столицата.

Подробните устройствени планове ще са за зоната на центъра, една жилищна зона и една индустриална, като след изготвянето им ще има обществено обсъждане, подчерта Диков.

Интегралните планове ще са и основа за усвояването на европейските средства от следващия програмен период, каза още главният архитект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


350
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
308
0
 
0
 
! Отговори
3 преди 12 години
A we mesto da revete triabvashe onia det beha na vlas kato gi slagaha da predvidiat 4e na horata po ulicata nema da im e priatno da im kape po glavata kakto po cel sviat
307
0
 
2
 
! Отговори
777 преди 12 години
Искам да дойдат и да ми ги махнат, просто ги моля.
306
0
 
2
 
! Отговори
манол преди 12 години
Ако тези 960 000 са за същите климатични инсталации инсталации по 240 000,то това прави точно четири сгради.Кои ли ще са останалите три?
305
5
 
4
 
! Отговори
до 329 преди 12 години
"Инверторна система за централна климатизация на сгради. Надеждна работа и ниска консумация, VRF системата е с енергийна ефективност клас АА, дълъг експлоатационен живот (25-30 години), възможност за изключително дълъг тръбен път (1000 метра) и максимална височина до 60 метра, огромно разнообразие от вътрешни тела и начини за монтаж... "
304
0
 
14
 
! Отговори
77777 преди 12 години
Няма какво да се чудите.Вижте му биографията на човечеца и ще ви стане ясно.До 1989 е бил последна дупка на кавала,но изведнъж с идването на демокрацията и пазараната икономика става много голям шеф,а сега и главен архитект на София.За съжаление той не е единствения,който от посредствен служител се превърна в изключително ценен кадър.Повечето от хората управлявали и управляващи България са такива като него.А я си представете,че беше станал сега министър? То повечето министри са по-зле и от него.
303
0
 
9
 
! Отговори
basi преди 12 години
Бе в ква държава живеем...ужас,абе Диков,що не ходиш на майната си
302
2
 
9
 
! Отговори
Житан преди 12 години
Климатици,остъклени балкони и *** по просторите да няма ! Позволява се само 5 минутно проветрение на апартаментите между 23.30-6.30ч.
301
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Баааааа ще има " следвай полета на орела "
300
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Диков май ще те сурвакат софиянци през месец август. Ще се изкефя яко, ако ти натрошат кокалите, покажат те по би ти ви на естензии в болница и не можеш да калцираш поне 6 месеца. Те тогава ще видиш остъклени балкони и климатици посред бял ден. Чакам с нетърпение. Кеф и джумбиши предстоят.
299
0
 
10
 
! Отговори
Пейчев преди 12 години
България е на тоя хал защото законодателно е пълен хаос. :!: Диков казва,ще приемат нова наредба за преместването на климатиците, а истината е,че и сега съществува наредба за реда на СОС,по която е ЗАБРАНЕНО поставянето на климитици и сателитни чинии по фасадите :!: да ама как гражданите да спазват тази наредба като първи неин нарушител е дирекция за архитектура и градоустройство, втори нарушител е сградата на ДНСК,трети нарушител са сградите на общинските администрации....така е със всичко свързано със ЗУТ и нардбите за реда,които трябва да важат само за гражданите,само гражданите трябва да бъдат глобявани, а държавните структури ще си гласуват бонуси от събраните глоби на гражданите !!! :!: ЛУКАВАТА ДЪРЖАВА отново готви промени в Наредби само да да усвоява Европейски пари за свои цели и бонуси! Сега представете си първо санираме фасадите по европари и само 5000 лв. :) изважда всеки панелец,после след като му санират фасадата, от съседния блок пускат жалба,че петрови от санираната фасада са с незаконно остъклен балкон! Идват от ДНСК и пускат акт за незаконно строителство и следва разрушаване на балкона.Нищо,че по европрограма сме санирани,нищо,че няма наредба по която да се укаже как се разрушава нещо от фасадата без да се вземе разрешение от останалата ЕС?Или след саниране по овропрограми влиза в сила "новата" Диковка,че всички климатици трябва да се премахнат от фасадите и да се вземе едно общо тяло за целия блоко? Отново това демонтиране от фасадата ще доведе до разронване на фасадата и нейното увреждане.Сами виждате едно безумие след друго, както първо акт за незаконно строителство на приюта на отец Иван, после идват багерите на ДНСК, но после се вдигна мощен обществен шум и се спря тази екзекуция, временно докато Лиляна Павлова през това време отдели държавни пари за нов офис, секретар, който да изкарва безбройните документи, проекти....после ще се търсят отново от народа около 5 млн. лева...докато някой хипотетичен ден след 10 години евентуално може би, се построи новия приют на отец Иван и се разруши стария :) А елементарния въпрос е защо трябва да се разрушава нещо което е функционално и безопасно защото, ако е опасно децата трябваше веднага да се изведат. Отговорът на институциите с бонусите е ,че така казва системата ЗУТ и затова първо трябва да се разруши и после да се изгради същото :D ...а защо не промените ЗУТ би казал малкия Иванчо :) ....но това е труден въпрос за експертите които непрекъснато интегрират правилата и си чакат бонусите от нашите глоби и данъци.... :x
298
1
 
16
 
! Отговори
дражко преди 12 години
Абе,*** с ***,първо сравни себе си с архитекта на Щутгарт!"Видяла жабата,че подковават коня и тя си вдигнала крака!"Ееееей-от 1989-та ни управляват само некадърници!От къде се пръкват тия ***?Сиктир.......
297
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Видяха ,че след онова с балконите народът изригна срещу тях и никой не беше съгласен,сега пък приказват нови щуротии. Абе на Кадафи ли се правят не знам.
296
0
 
9
 
! Отговори
Венелин преди 12 години
Нее, напротив - идеята му е да има парички за колегията, че то покрай кризата строителството замря, а проектирането направо умря.
295
1
 
11
 
! Отговори
Митко преди 12 години
Разходите за проекта и изпълнението му да бъдат за сметка лично на Петър Диков, защото той е с претенции за промяна на урбанизираното пространство.
294
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
всичко е за отклоняване на вниманието от кризата .приказват глупости за да стресират хората.
293
0
 
38
 
! Отговори
партиен_секретар преди 12 години
Страхотно ! Сега остава само и заплатите ни да станат като тези в Щутгарт и всичко ще си дойде на мястото1
292
1
 
31
 
! Отговори
с. преди 12 години
Обща климатична система е утопия!Особено в 15 етажен панелен блок!Те не могат да се разберат да съберат по 3 кинта за асансьор,а какво остава за по-голяма инвестиция!И да вземат ***,които предлагат тия неща да се сетят,че хората нямат пари!
291
11
 
10
 
! Отговори
софиянец преди 12 години
Климатиците са ОВ инсталация ,за което се изисква проект.Всички капят даже вода шурти зимата се заледява има опасност от счупване на крайници.Кой носи отговорност.Като имате пари за климатици сложете си и изпарители .Никъде по белия свят няма такова безобразие.
290
1
 
19
 
! Отговори
ъй преди 12 години
Аз съм на камина с дърва .Тия климатици на минус 20 като започнат да тракат като трактор от времето на първата световна могат да ти изкарат нервите.Направете един закон да ги качат по дърветата ама то пък птичките ще избягат от България тогава.Ама то в София и без това няма птички а само потни гугутки така че ще е нормално.Ама найстина ако ги качат на покривите незнам. Ако си на първя етаж и имаш 20 мера тръба до климатика как ще заработи това нещо .
289
0
 
6
 
! Отговори
bezobrazie преди 12 години
A ZA6TO PURVO NE OPRAVQT SGRADITE KATO V 6TUTGARD, NAPRIMER(a da ne govorim za ulicite)........ZA6TO SE HVA6TAT ZA KLIMATICITE.......I 6TE VLAGAT HILQDI (za edna sgrada,moje bi ) V TAZI KRIZA ZA OB6TA KLIMATI4NA SISTEMA(koeto samo po sebe si e mnogo hubavo) imam 4uvstvoto ,4e se zahva6tat da pravqt nai-nenujnoto ot koeto se lapat nai-lesno pari4ki....