Софиянци без топла вода? Абсурд, зарече се Фандъкова

Кметът договорила с "Булгаргаз" погасителен план
28 юни 2012 10:03,
70
Софиянци без топла вода? Абсурд, зарече се Фандъкова
Йорданка Фандъкова предупреди да не извиват ръцете на общината. Снимка: архив, БТА

Абсурд е столичани да останат без топла вода, заяви пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова по повод заплахата на "Булгаргаз", че ще спре доставаката на газ за "Топлофикация-София", ако не преведе дължимите суми. 

По този повод Фандъкова вчера е провела среща с директорите на двете компании и е бил договорен погасителен план. До 10 юли ще бъдат преведени на "Булгаргаз" около 30 милиона лева и по думите на столичния кмет "това успокоило господин Гогов".

"Не мога да допусна периодично, когато "Булгаргаз" има определени проблеми, да се притискат точно жителите на най-големия град", възмути се Фандъкова.

Още по темата

"Факт е, че "Топлофикация" погасява вече периодично старите си задължения, погасява и текущите, но също така не отричам, че има сериозни задължения. Но, пак ще кажа, не може най-големият потребител на газ от всички топлофикации в страната да плаща същата цена, каквато всички останали. В края на краищата ние нямаме никакъв избор по отношение на цената", добави столичният кмет.

Тя посочи, че общинското дружество вече е успяло да погаси част от старите си задължения към "Булгаргаз".

По думите й за 2011 година били редуцирани задълженията съгласно стария погасителен план от 85 милиона на 44 милиона лева.

Според Фандъкова независимо от тежкото състояние на "Топлофикация-София" тя ще продължи да изисква добро отношение към клиентите.

"Все още смятам, че това отношение не е на необходимото ниво и тук трябва да се работи още много. Трябва да се спазват законите. Трябва в сметките да се отразяват реалните задължения и това е нещо, което изисквам от директора на "Топлофикация". Разбира се, всички останали неща са трудни, необходими са инвестиции", коментира още тя. 

Относно исканото увеличението на цената на студената вода, Фандъкова заяви, че "Софийска вода" се опитва да извива ръцете на общината.

"Не може всеки концесионер или всеки, който има отношение към софиянци, към обслужването, когато си реши да излиза и да определя някаква цена. Цената се определя от регулатора на база на ясни критерии, на заявена инвестиционна програма. Аз държа да се изпълнява тази програма, защото това означава инвестиции във водопроводна мрежа и най-вече канализация. Има договор, той трябва да се спазва. Ако това не е възможно от някоя страна, има вариант договорът да бъде прекратен. Не мога да допусна и не мога да приема този натиск", допълни кметът.

Според нея въпреки обтегнатите отношения с концесионера на дружеството няма да се наложи да се разваля договора с него.

"Софийска вода" настоява цената на ВиК-услугите в столицата да се повишат с 12%.Основният аргумент на мениджърите е свързан с необходимостта дружеството да изпълни инвестиционната си програма.

Това реално означава повишение с 20 стотинки на цената на кубичен метър вода, което ще доведе до повишение на сметките на средно домакинство от 1,50-1,60 лева на месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
4
 
! Отговори
,,LARI,, преди 11 години
... I NA REJIM I NA STUDENA! SOFIQ=PROVINZIQ .
18
2
 
5
 
! Отговори
printcho преди 11 години
Защо софиянци не си купят бойлери?
17
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тука са най-смешни - столичаните в повече. Хем тука, хем препоръчват бойлери. Ало, някои ползваме слънчеви колектори. Тва бойлерите вече са остаряла отоплителна техника.
16
0
 
20
 
! Отговори
Оп-са преди 11 години
Абе защо няма оставки, фалити?!? Като не върви едно дружество и като не могат да си плащат на доставчици и да си събират сметките, то някой от "мениджърите" не си е свършил работата! Или да се прилага работещ и ефективен мениджмънт, или ФАЛИТ! Защо са тези глупости!?? Няма уволнения, няма оставки, никой за нищо не поема отговорност в тази дъжрава! Само оправдания по медиите и всичко е на самотек! Да се трупат едни дългове и да не се върши ефективна работа! Баси пародията!
15
0
 
13
 
! Отговори
А да не би ????? преди 11 години
Пужарникар Пикасов да говори за тази госпожа?Той беше кмет, сега тя: знаят си далаверите.
14
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Време е за фалити. Докога ще се реанимират мъртавци.
13
16
 
9
 
! Отговори
Толофикатор преди 11 години
Софиянци щеле да са без топла вода ! Голяма работа , довечера няма да мога да заспя направо! Ми плащайте си сметките , бе тарикати такива ! Свикнали сте само да ревете и искате всички да ви обръщат внимание !
12
0
 
14
 
! Отговори
chicago преди 11 години
Някой въобще знае ли столична община дали имат собствен бюджет или са вкарани в държавния.Фандъкова ги раздава милионите без никакво притеснение.
11
0
 
9
 
! Отговори
Асен преди 11 години
Вместо да освободи всички шефове в топлофикация, за не свършена работа и финансова вия батак тя пак ги защитава и пази явно топлофикация продължава да е хранилка за партии те за което плащаме всички,е на някой им писна и вече не плаща............
10
3
 
14
 
! Отговори
утуб преди 11 години
Цяла България плаща за това тъпо парно на софия... да го закриват като не си плащат сметките. Пак имат да вземат 274 млн. лева. Не че и те не лъжат.
9
0
 
12
 
! Отговори
Ани до МОДЕРАТОР преди 11 години
Значи така? Какво стана с мйта новина? Платихме ти сума пари дето едвам събрахме ромите и ни излъга. На всички ще кажа и колко струваш в леглото. Още докато си свалях сутиена напръска панталоните.
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе и таа почна погасителни планове да праи, писна ми от неграмотници, оправи проблема с кучетата сега и топлофикация ша оправи, баси ***, земете да мислите кат гласувате, вкарайте малко мозак, писна ми отсекаде.
7
5
 
15
 
! Отговори
ppncho преди 11 години
Защо софиянци не си купят бойлери,като всички останали?не е толова страшно,пък и цената на газа ще падне.
6
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е възможно и не бива ние софиянци да оставаме без топла вода и всички други екстри,та ние сме елита на бг,как така?! Няма София,няма Б-я.Ако е необходимо всички в бг ще ни плащат топлата вода и парното!
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Цената се определя от регулатора на база на ясни критерии"Малиииииииииииииии смех.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що абсурд *** како?Щом не си плащат сметките - спират им газта.Щом си толкоз ербап,плати газта от столичния бюджет.
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Абсурд", ама ние нямаме топла вода от 2 дни.Но като живееш в Абсурдистан е така се получава. И да не продължавам, че ще ме изрият.
2
1
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Koi li viarva
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ееее, аз си имам бойлер :))