Фандъкова готова да облекчи процедурата за паркиране в центъра

Кметът на София иска проблемът да се реши чрез диалог
Обновена: 15 авг 2012 16:15 | 15 авг 2012 14:42, Красимир Ангелов
165
Фандъкова готова да облекчи процедурата за паркиране в центъра
Фандъкова провери строежа на кръстовището край Телевизионната кула. Снимка: БТА

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че е поискала от общинските съветници да  внесат предложения за промени, за да бъде облекчена процедурата за паркиране в центъра на столицата.

Столичният градоначалник посочи във връзка с готвените протести за промените в паркирането, че е готова да чуе всички възражения на гражданите.

От 1 септември влизат нови правила за паркиране, съгласно които 1 час паркиране в идеалния център ще струва 2 лева, а в широкия център остава цената от 1 лев.

"По отношение на плащанията  - никой не обича да плаща. Въпросът е искаме ли да облекчим центъра от вредните газове, шума и безразборното паркиране на автомобили", запита Фандъкова.

Тя посочи, че другият вариант и алтернативата е да няма "синя зона" и всеки да паркира където си
иска, "но това няма да облекчи нито живеещите, нито пътуващите към центъра".

Тя припомни, че цените са определени от Наредба и това дали цената ще е една или друга – може да се дискутира.

"Важно е да се обединим около целта да бъдем част от европейската практика", посочи столичният кмет.

Фандъкова припомни, че специално е поискала отлагане на промените за паркиране в столичния център преди година, за да може да се открият подземните буферни паркинги и да се пусне вторият лъч на метрото.

Целта е да има алтернатива за повечето хора, които да могат да оставят автомобилите си извън платената зона, за да си свършат работата в центъра, коментира столичният градоначалник.

Dnes.bg припомня, че столичани излизат на протест заради винетките за платено паркиране в центъра на града. Те ще блокират възлови кръстовища заради изискването да си закупят винетен стикер.

Сборният пункт е тази вечер в 17 часа пред паметника на Патриарх Евтимий. Организатори на протеста са гражданската инициатива "Стожер" и Facebook инициативата "Не на данък паркинг".

Още по темата

Фандъкова коментира проблема с паркирането докато инспектира строителството на кръстовището на две нива при телевизионната кула, което по думите й трябва да бъде готово до края на ноември.

"За мен е най-важно да пуснем движението в максимално кратки срокове", посочи тя.

Заместник-кметът по транспорта Любомир Христов посочи, че с пускането на кръстовището на две нива при телевизионната кула с около пет пъти ще се намали времето за преминаване на автомобилите през него.

По думите му "сега замерванията показвали, че на кръстовището престоят на автомобилите е между осем и десет минути в пиковите часове, а след изграждането на съоръжението ще се преминава до две минути".

"Изграждането на кръстовището ще има положителен ефект за екологията и за качеството на въздуха, както и за нивата на шум в този район", коментира Христов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
1
 
! Отговори
visa преди 11 години
Другата алтернатива е да се изградят подземни паркинги за които само се обещава, да се премахне синята зона в центъра и там да се паркира надземно единствено от живущите срещу издаване на безплатна карта. За останалите които искат да паркират в центъра остават платените подземни паркинги. Но никой не иска да пипне златната кокошка - синята зона, а само я разширяват. За справка средна печалба на ден преди разширението и поскъпването е около 100 хил.лв., но никой не пита къде отиват тези пари!
102
0
 
1
 
! Отговори
Пешеходец преди 11 години
Абе ти наистина си от Люлин явно!Къде има подземен паркинг в централната част на града!?Айде чети, малко помисли и се преквалифицирай - видно е че си *** на управляващите!А за 100 хил. лв. на ден защо не кажеш нещо, малко ли ти се струват!?
101
0
 
1
 
! Отговори
Пешеходец преди 11 години
Абе приятел, айде помисли малко преди да задаваш елементарни въпроси!Душата на пост-комунистическата фурнаджийска лопата се обажда!
100
0
 
1
 
! Отговори
Ники преди 11 години
До visaЕми уж това правят, но да видим колко ще го направят! Сега пуснаха два нови май!
99
0
 
1
 
! Отговори
Ники преди 11 години
А защо смяташ, че като няма синя зона няма да обикаляш час, два за място? :) Напротив, пак ще обикаляш толкова, че дори малко повече, защото тогава и малкото *** с голф, за които синята зона е пречка в момента, ще почнат да паркират! :)
98
0
 
2
 
! Отговори
visa преди 11 години
Другата алтернатива е да се изградят подземни паркинги за които само се обещава и говори, да се премахне синята зона в центъра и там да се паркира надземно единствено от живущите срещу издаване на безплатна карта. За останалите които искат да паркират в центъра остават платените подземни паркинги. Но никой не иска да пипне златната кокошка - синята зона, а само я разширяват. За справка средна печалба на ден преди разширението и поскъпването е около 100 хил.лв., но никой не пита къде отиват тези
97
0
 
2
 
! Отговори
Пешеходец преди 11 години
Щом казваш, аз и не държа!И да дават отчет за парите от синяа зона средно по 100 хил. лв. на ден!
96
0
 
1
 
! Отговори
Ники преди 11 години
А понятието пост-комунист, каквото и да съдържа в себе си според теб, не смятам да го коментирам поради простата причина, че е изпразнено от съдържание! :)
95
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не не те разбирам, синя зона не трябва да има - защото тя е вредна и само докато се обикаля с колата по час два, за да се намери къде да се паркира сещаш ли се колко газове се изхвърлят в атмосферата и колко се замърсява въздуха?! А така е ясно - синя зона само за живущи - ще има има няма не повече от хиляда коли от горе. А за прииждащите на тълпи *** да си покажат Голфа само подземно на 2 или 3 лв. - ако искат Да видим тогава, но то за това акъл трябва и отчет на парите да дават!
94
0
 
1
 
! Отговори
Ники преди 11 години
До ПешеходецЕ за отчета на парите напълно те подкрепям, както казах и преди малко, а за паркингите също! Е за това трябва да се говори, а не да има или не синя зона! Надявам се ме разбра този път! :)
93
0
 
2
 
! Отговори
Пешеходец преди 11 години
Е явно не съм се объркал, то виж какви виждания имаш като на пост-комунист изказване!Ти наистина си фурнаджийска лопата - като управляващите - както им е удобно. Абе я мини с баданарката и слагай знаците и не си губи времето с мене. 3 лв. я направете, че ни е малко. Паркинги за какво да им строим - да са си постороили - абе ние в общината сме велики а там плебеите да плащат. Лопата със селски манталитет! Чакаме отчет къде отиват парите от синята зона, все пак са си 100 хил. лв. на ден!
92
1
 
1
 
! Отговори
Ники преди 11 години
До ПешеходецСинята зона е просто още един начин за допълнителни постъпления в общинския бюджет /както в много други градове по света/ и няма да я махнат защото на нас не ни се плаща! Странични облаги към синята зона са по-ясен ред при паркирането и евентуално по-малко автомобили, следователно маааааалко по-чист въздух, доколкото с този автомобилен парк това е възможно!
91
0
 
2
 
! Отговори
Пешеходец преди 11 години
Може и да съм прекалил или объркал, за което се извинявам.Паркинги трябват - това е истината и премахване на синята зона + отчет на парите!
90
1
 
1
 
! Отговори
Ники преди 11 години
До ПешеходецДа ни промиват мозъците за какво? :) Аз съм съгласен, че трябват подземни и надземни паркинги и винаги съм го твърдял! Съгласен съм, че няма контрол на приходите и разходите в синя зона! А за това кой колко акъл има, ти не бери грижа! ;) Нито те знам какъв си, нито ме интересува, за това се въздържай от неуместни коментари по адрес на хора, които дори не си виждал! :) Желая ти много успех, и то най-искрено!:)
89
0
 
2
 
! Отговори
Пешеходец преди 11 години
Ники, стой си където ти харесва и не давай акъл, видно е че го нямаш.Пост 95 четете и не се оставяйте да ви промиват мозъците като на Ники.Да дадат отчет и за 100-те хил. на ден - къде са и защо няма паркинги?
88
1
 
1
 
! Отговори
Ники преди 11 години
Контролът върху разходването на средствата е съвсем друга тема! Аз самият съм живял в централната част /до НДК/, сега живея в краен квартал /Княжево/ и не правя трагедия от това! Напротив, данъка ми е по-нисък, по-спокойно ми е и по-тихо, а да не забравяме и по-чистия въздух! Като слизам с колата в централната част си плащам паркирането, като дори смятам, че трябва да е и още по-скъпо! А след завършването на цялото метро - забрана за достъп на автомобили в идеален център, скъпо паркиране в широк
87
0
 
3
 
! Отговори
Пешеходец преди 11 години
Те така се замислят и от общината - соц. остаряло пост комунистичско виждане - да са си построили?! Какви сме ние в общината, да не сме им задължени, че ще им правим паркинги, абе я кофата с боята и сабирай парата. Прочети пост 95 и вземи не се замисляй много, ами действай че е време да си ходиш.И да дадат отчет за синята зона, тези 100 бона на ден наистина къде отиват?
86
1
 
1
 
! Отговори
Ники преди 11 години
До ЗамисленНапълно споделям мнението ти! Навсякъде по света да живееш в центъра на столица или голям град е скъпо удоволствие и с това скоро ще се свикне! Също така една голяма част от живущите в центъра на столицата са отдали гаражите си под наем за магазинчета, което се сещам, че от известно време не е разрешено!
85
1
 
2
 
! Отговори
Замислен преди 11 години
Аз неразбирам за какво е този Шум... някой си, искал да си паркира Безплатно колата в Центъра ??? а други да плащат по 2 лв на час!!! ще Плащат то е ЯСНО .. да са си построили подземни гаражи.... или да си паркират колите извън центъра... Стига с това СОЦ Мислене Живота в ценътра е по скъп но не е задължителен
84
1
 
3
 
! Отговори
за Витков! преди 11 години
Фандъкова да хване и да извади отчет къде и за какво са похарчени парите от "синята зона" от както я има и с какво това е довело до намаляване на задръстванията и повишаването на качеството на въздуха в проценти! И не забравяйте че любимият ви Боко *** като се кандидатираше за кметския пост обеща да махне всички "паяци" от София и вие като награда за изпълненото обещание го направихте премиер!