Софиянци на протест срещу винетките за паркиране в центъра

Недоволните от новите такси ще блокират кръстовища
Обновена: 15 авг 2012 09:38 | 15 авг 2012 09:36,
309
Софиянци на протест срещу винетките за паркиране в центъра
Снимка: архив, Булфото

Столичани излизат на протест заради винетките за платено паркиране в центъра на града. Те ще блокират възлови кръстовища заради изискването да си закупят винетен стикер.

Сборният пункт е тази вечер в 17 часа пред паметника на Патриарх Евтимий. Организатори на протеста са гражданската инициатива "Стожер" и Facebook инициативата "Не на данък паркинг".

Според тях общината прави опит да събира подобна такса неоснователно и незаконно, а освен това стикерът не гарантира място за паркиране.

Очаква се новите правила да влязат в сила от септември. От кметството обещаха да разглеждат случаите поотделно, за да може всеки да си извади стикер, а не само собственици на жилища.

От 1 септември за паркиране в идеалния център ще трябва да се плащат по 150 лв. на година - „синята“ зона. По 100 лв. е годишната винетка за широкия център, който ще бъде покрит от „зелена“ зона.  За втора кола живеещите в центъра ще трябва да се бръкнат съответно 450 лева за „синята“ зона и 300 лева за „зелената“.  Има и месечна такса, която за "синя зона" ще е 15 лв., а за "зелена" - 10 лв. Поскъпва и почасовото паркиране. Вече ще плащаме 2 лв. в "синята зона" и 1 лв. на час в "зелената".

По повод планираните протести вчера шефът на Столичния общински съвет Елен Герджиков каза, че до известна степен не разбира част от аргументите на хората. По  думите му голяма част от техните възражения са лишени от основание. Ако има недоизгладени неща в наредбата, те ще бъдат усъвършенствани още на първата сесия на общинския съвет на 13  септември, каза Герджиков.

Винетният стикер е финансов инструмент за регулиране на трафика в центъра на столицата, а не такса или услуга, отбеляза Герджиков. Той посочи, че вдигането на цената за право на  паркиране е единственият начин да се регулира търсеното на паркоместа в идеалния център в София. В големите градове в Европа има такава практика, допълни той.

Гражданско движение „Днес” дори започна подписка за премахване на новите правила.

„Този стикер не гарантира спиране пред къщи, а до 15 преки. Тогава за какво да плащаме тази безумна такса, която си е чиста форма данък? Не стига, че плащаме най-високите данъци за имотите си тук, ами сега и това”, оплакват се недоволните столичани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И защо им беше това метро и да отидат толкова разходи за него, като пак улиците ще им са фрашкани и ще се гъчкат като овце. Нямат оправия тия.
160
2
 
6
 
! Отговори
ДД преди 11 години
Имам познати на жълтите плочки с четири коли в семейството- по една на всеки. Не смеят да ги карат, защото щели да им се настанят на мястото. Ревът, естествено, и вече мислят дали да не се махнат от шумния и мръсен център.
159
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и преди имаше такива винетки и конституционния съд ги отмени.сега пак ще изкарат някой лев от балъците дето бързат преди да ги отменят отново.
158
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами като се набъкаха в тоя град и станал милион и половина, ще си плащат. Като не искат-места по Странджа Сакар има-тишина, спокойствие и безпроблемно паркиране.
157
2
 
9
 
! Отговори
Хо преди 11 години
От днес в Тел-Авив (истински ад за паркиране) влизат нови правила за паркиране на синя зона. Гостите на града ще заплащат по-висока такса на час,а жителите на града ще ползват зоната безплатно и вече няма да заплащат символичната цена за час престой. Мотивите на общината са,че живущите плащат високи данъци и не може да бъдат жертви на този проблем!
156
5
 
7
 
! Отговори
аз преди 11 години
софиянци първо малко да вземат да попътуват из страната и чужбина и да видят, че софия не е нищо впечатляващо като град, пък после да вият по форумите колко били специални понеже видиш ли били родени в софийското равно поле.
155
3
 
2
 
! Отговори
До 164 преди 11 години
Малко ти е таксата за паркиране! Като чета писанията ти трябва да ти сложат и такса глупост! Затова центъра е на този хал! Защото там живеят изключително прости измикяри!
154
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Къде са парите от синята заона, къде са парите от паяците? Оставка крадливи ***!
153
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко, което е далеч от морето е провинция.
152
1
 
5
 
! Отговори
Stas преди 11 години
Стана един селски град-нищо повече
151
2
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
в големите градове понякога е наложително да се прави синя зона за да може поне малко да се намали трафика, но в малките градове къде е смисъла не мога да разбера. В град в който за 10 мин стигаш пеша до центъра синята зона си е чист рекет
150
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 162/ За коя провинция говориш-че то от София има ли по-голяма провинция и селяния. Поразходи се малко из държавата и виж какви други градове има, а не мизерия.
149
1
 
0
 
! Отговори
коко преди 11 години
До Анонименнаписал съм "но НЕ ми се и свидят 100 лв на година да си паркирам пред нас
148
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Правилна е наредбата, нека да слязат малко от колите тия шкембелии за да могат хората да се разминат свободно по улиците. Има и обществен транспорт.
147
7
 
12
 
! Отговори
ггг преди 11 години
Винаги съм бил против "провинцията VS Софиянци" но съдейки от коментарите, признавам че голяма завист и злоба има в хората от провинцията!
146
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 146Пак ще паркират по тротоарите, защото ги мързи да паркират в гаражите си, дори и да ги имат. Мен подобни идиотии на СО не ме притесняват. Колите си ги паркирам в двора. Имам двор, паркирам. Дори и гостите ги карам да паркират в двора, за да не пречат. Но това не се отнася за съседите ми, които са от всички части на България. Спират без да се съобразяват, че има и други хора. Възпитанието му е майката. А възпитанието е избито от главите на много хора.
145
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
САМО ДА СЕ ВЛЕЗЕ ВЦЕНТЪРА НА ЛОНДОН ТАКСАТА Е 8 ЕВРО! Не искам зарази дребните сметки на хората от центъра да живея в мръсен ориенталски град!
144
1
 
16
 
! Отговори
Има изход ! преди 11 години
Няма данъци, сини и зелени зони. Няма ограничения. Има зелена трева и пълна тишина. Релакс.Всичко това за тези които живеят в центъра на София. Продавайте имотите си и заповядайте в Боляровска община ( Странджа планина).Ще бъдете настанени в къщи без наем. Можете да избирате: с. Иглика, с. Крайново, с. Малко Шарково (тук има голям язовир и лудница за жени), с. Ружица и др. Скоростни пътища.Най близкия МОЛ в Бургас на 80 км. Има и по далечни МОЛ-ве в Истанбул на 300 км. и в Ню Йорк на 12 000 км.
143
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва да плащат и данък за замърсяване на въздуха. Такава мръсотия никъде другаде няма. Милион и половина возила са регистрирани, а само реват че били бедни. Ясен ми е нашенският шоп.
142
1
 
6
 
! Отговори
безплатни стикери преди 11 години
Най ми харесва, че общинарите от кметството сами са раздали на себе си безплатни стикери за паркиране! Това ако не е мафия?