Борисов преряза лентата на завод за метрото

Ремонтът на метровлаковете вече ще отнема часове, а не дни
Обновена: 20 яну 2013 19:09 | 20 яну 2013 13:42,
78

Снимка: БТА
Премиерът Бойко Борисов, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и министърът на транспорта Ивайло Московски откриха официалното разширение на депо „Обеля" и завода за ремонт на подвижния състав на софийското метро.

Изградени са 31 км метролинии с 27 метростанции, а столицата вече разполага с депо и модерен завод, който ще ги обслужва, похвалиха се от транспортното ведомство.

На церемонията присъства и изпълнителният директор на „Метрополитен” ЕАД Стоян Братоев.

“Това е поредната добра и ефективна инвестиция от Оперативна програма “Транспорт”, съвместно със Столична община и Метрополитен. Инвестицията само в завода е над 17 млн. лв., а от началото на дейностите тя надхвърля 27 млн. лв.” заяви Ивайло Московски.

По думите му 400 човека ще работят в модерното съоръжение.

“Жителите и гостите на столицата всеки ден виждат новите мотриси и хубавите метростанции, но сега може да видите и как се затваря целият цикъл и къде влаковете получават обслужване, за да могат ежедневно да се ползват от хората”, допълни министърът.

Строителството на разширеното депо и завода е започнато още през 2011 година. Обектът включва разширение на основен корпус „Депо”, построяване на сграда на административно-битов корпус за нощувка и предпътни прегледи на машинистите, завод за ремонт на подвижен състав.

Заводът се състои от 4 халета – 3 с коловози и канали, оборудвани с крикове за повдигане на цели влакове, и едно за ремонти на възли и склад за резервни части. До момента всеки от метровлаковете е бил разглобяван и е бил транспортиран в БДЖ, което е отнемало около 5 дена, а благодарение на новопостроения завод ремонтът ще приключва за около 3 часа.

Разширението на депото в кв. Обеля се финансира чрез Оперативна програма „Транспорт” и е част от Етап II от проекта за разширение на метрото в гр. София, който включва двата изградени лота: Лот 1: „ж.к. Обеля – Надлез Надежда” (с дължина 4,15 км и 4 метростанции) и Лот 2: „ж.к. Младост І –бул. Цариградско шосе” (с дължина 2,2 км. и 2 метростанции). По същия проект бяха закупени и 18 нови метровлака.

Само по този проект от ОП “Транспорт” са изплатени над 427 млн. лв., а за другите разширения на метрото са договорени повече от 582 млн. лв. европейско финансиране.

Продължава работата по разширение на метромрежата, като вече е в ход работата по отсечката от бул. Цариградско шосе до летище София и в кратки срокове ще започне изграждането на отсечката от кв. Младост 1 до Бизнес парка в кв. Младост 4. Финансирането за тези две отсечки вече е одобрено от Европейската комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
НК преди 11 години
Това че не е завод не е, по-скоро сервиз за ремонт на влакчетата. И това е повече от хубава новина защото като направят нещо мислят и за поддръжката след това. Браво.
27
0
 
4
 
! Отговори
dfg преди 11 години
само на мен ли ми се струва, че това е канал за смяна на колелата на мотрисите и евентуално да подменят някой и друг изпуснал клапан? чета заглавието : "ЗАВОД", пък то работилница като го гледам. сбъркаха се нещо понятията напосоледък...
26
4
 
1
 
! Отговори
Мирослав преди 11 години
Ама на една хубава новина не можете да се зарадвате и веднъж да кажете Браво!По-голямата част от българите мразят всичко и всички и все са недоволни!Утре ще пуснат новина, че минималната заплата става 1000лв и пак ще мрънкате и ще намерите причина да сте недоволни!Това е защото на българина му е вродено да се оплаква и да мрънка!И покрай мрънкането и оплакването му, живота си върви и т.н.
25
0
 
5
 
! Отговори
Боби преди 11 години
Едни режат ленти, други строят заводи...
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво беше това СДС???
23
0
 
2
 
! Отговори
СДС винаги преди 11 години
СДС винаги
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Друго си беше по Доганово време, Доган forever !!!
21
0
 
0
 
! Отговори
23 преди 11 години
loshoooo
20
4
 
1
 
! Отговори
АНТИ БОКО ТИКВАТА преди 11 години
НО ВСЕ ПАК МУ ПРИЗНАВАМ ЧЕ ГРАДИ ДЪРЖАВАТА ЗА РАЗЛИКА ОТ НЕКОИ ДРУГИ !
19
0
 
4
 
! Отговори
До 14 преди 11 години
Браво,добре ЛИЖЕШ!Давай в същият дух! хахахахахахахаха При нас ТИКВАТА няма да стане КАЛЯСКА!
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ох,отдъхнах си!Видях ТИКВАТА!Не му четох глупостите.
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
браво, това е хубава новина
16
1
 
0
 
! Отговори
софия преди 11 години
До Анонименне му се обяснявай на petkov. това е румен петков
15
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е сериозен премиер, докато всички циркаджий се занимават със сериалите на *** , Борисов гради България.
14
1
 
1
 
! Отговори
софия преди 11 години
До negovanecaне ставаш,от село си
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво, метрото е супер!
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До petkov, ако всички предишни премиери се бяха научили да строя и да режат лентички, нямаше да сме последна дупка на кавала в Европа! Най-после българия има премиер, който върши работата за която е избран, а не мисли само за крадене!
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво, всяка лентичка е добър знак за освояване на европари и добре свършена работа!
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едни се стрелят, други строят!
9
1
 
3
 
! Отговори
negovaneca преди 11 години
със кой трябва да спя за да работя там?