До месец тръгва строежът на метрото към Бизнес парка

Изграждат още една метростанция и на втория метродиаметър
Обновена: 25 мар 2013 16:55 | 25 мар 2013 16:51, Красимир Ангелов
42
До месец тръгва строежът на метрото към Бизнес парка
Фандъкова направи инспекция на строителството на участъка от метрото "бул.Цариградско шосе – ж.к. Дружба-летище София". Снимка: БТА

Най-късно до средата на април трябва да започне строителството на разширението на първия лъч от столичното метро до Бизнес парка в "Младост" 4, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която инспектира започналото строителство на участъка от разширението на метрото "бул. Цариградско шосе – ж.к. Дружба – летище София".

До края на тази или най-късно другата седмица ще бъдат готови договорите за строителството на участъка, така че максимално да се ускори началото на работата, посочи столичният кмет.

Фандъкова припомни, че участъкът от бул."Цариградско шосе" до летището, който вече се строи, е с дължина 5 км и има 4 метростанции, като две метростанции с дължина 2,6 км са подземни, а другите две при летището са открити.

Директорът на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев посочи, че същинското строителство на тунелите на подземното и откритото трасе е започнало през февруари. То се извършва на общо шест участъка по метод, който позволява работа при високи подземни води, каквато е ситуацията при бул."Кръстьо Пастухов" и езерото в "Дружба".

По време на инспекцията Йорданка Фандъкова информира още, че благодарение на спестени средства ще бъде удължен с една станция втория метродиаметър. Така ще бъде проектиран нов участък на метрото при бул."Черни връх" с дължина 1,2 км, който ще стига до ул. "Сребърна" и "Тодор Каблешков".

Метростанцията се предвижда да бъде готова във втората половина на 2015 г.  По думите на Стоян Братоев обаче все още не може да се каже колко ще струва строителството на този участък.

В края на май ще бъде обявена тръжната процедура, която трябва да завърши през есента и строителството да започне, каза Братоев. Той припомни, че 2015 година трябва да бъдат завършени и участъците на метрото от Цариградско шосе до летището и от "Младост" 1 до Бизнес парка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
14
 
! Отговори
Мунчо преди 11 години
До АнонименПлановете да има станция на Хладилника са далеч преди въобще да стане ясно, че там ще се строи мол. Освен това в околоността освен Зоопарк има и много жилищни сгради. Така, че хайде не принизявайте тази добра новина до само бизнес интереси на някакъв моладжия.
16
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бърза ***, че времето тече, проблемите остават и както е тръгнало може и да не изкара мандата.
15
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И сега да се обърна към манипулираните от младежкото БСП: Парите за метро, Дунав мост 2, магистрали и т.н. са финансирани от ЕС по ОП Регионално развитие. Тези пари са предназначени само и единствено за инфраструктура. С тези пари нямаме право да увеличаваме заплати и пенсии, защото от ЕС ще ни врътнат кранчето. Тези пари са от ЕС, а не бъркат директно в джоба на българите. Ако ти дам 20 лв да си купиш метла, с която да ми изметеш двора, а всъщност си купиш цигари, аз ще си искам парите обратно.
14
28
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отде пари? Айде стига вече- да стрижем цяла България, че да "строим" в София и още 1-2 града. После "защо се обезлюдявала България"...ами как няма
13
14
 
4
 
! Отговори
похвално преди 11 години
To хубаво ,че фъндъкова си прави пр с метрото , ама мене това не ми върши работа нито кметицата нито метрото , иначе похвално , таксиджиите от летището до бизнес парка да си търсят ново препитание .
12
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес.бг, моля ви, не виждате ли, че от оставката на Бойко Борисов вече само комунистите от младежкото БСП са заляли форумите. Не виждате ли, че ги дразните с такива положителни новини? Чак кръв пикаят.
11
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ще връзват резиденциите на Роско президентчето с метро ли? Това ли е най-големия проблем в България, че за него се наливат стотици милиони, а за други неща се отговоря, че няма пари?
10
6
 
20
 
! Отговори
Един преди 11 години
до 6. Мен ме боли х..я за тебе какво ядеш! Каквото ядеш ще си го изработиш и ще си го купиш. А ако не работиш, може да ми ядеш моя!
9
5
 
16
 
! Отговори
asdf преди 11 години
Какво като обслужва МОЛ-а? Там мамуни ли ще ходят или вие???
8
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига с това метро и тоя бизнес бе!!! Ние затова сме на това положение в селата останаха само *** , няма промишленост, ама виж бизнес сгради и офиси колкото щеш! Ще доъде и на тава края!!!
7
11
 
20
 
! Отговори
до 2 преди 11 години
А нещо извън София ще се прави ли?стадион на Тигрите в Бистрица
6
45
 
10
 
! Отговори
p преди 11 години
Боли ме х..я за метрото,аз не ям метро.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
няма нищо случайно
4
9
 
4
 
! Отговори
123 преди 11 години
Улица Сребърна и улица Тодор Каблешков нямат нищо общо. До едната ли ще стига или до другата госпожо Фандъкова?
3
3
 
36
 
! Отговори
Оп-са преди 11 години
Чудесна новина! Живея в Младост 3 и ситуацията сутрин и вечер по Малинов е трагична от години! Надявам се хилядите служители в БПС да оставят колите си и да ползват удобното метро! Това ще е голяма глътка въздух за всички Младости...Колкото до новата станция на Черни Връх - тя ще е готова с любезния лобизъм от страна на собствениците не МОЛ Парадайз и ще има директен вход към паркинга му! Ще я направят точно преди празниците и откриването на мола на Икеа. Лошо няма де :)
2
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А нещо извън София ще се прави ли?
1
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Така ще бъде проектиран нов участък на метрото при бул."Черни връх" с дължина 1,2 км, който ще стига до ул. "Сребърна" и "Тодор Каблешков"."за да обслужи интересите на новия мол на сребърна не за друго